veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kuluta, säästä ja sijoita

Tomas Hildebrandt

Jäitkö pohtimaan Euroopan keskuspankin rahamääräisen elvytyksen vaikutusta ja keskuspankin viestiä? Pitäisikö nyt kuluttaa, säästää vai sijoittaa?

Keskuspankki ei antanut selkeää neuvoa, joten jokainen päättäköön itse!

Kuluttamisella, säästämisellä ja sijoittamisella on yksi yhteinen piirre. Jokainen vaihtoehto kannattaa, jos huominen on tätä päivää parempi. Nyt on yllättäen otollinen aika kaikille.

Tänään voi täyttää ostohaaveensa, sillä huomenna ehtii maksaa. Tänään kannattaa säästää, koska hinnat voivat olla huomenna edullisempia. Tänään kannattaa sijoittaa, koska säästöille ei saa tuottoa.

Taustavoimana on deflaatio eli kuluttajahintojen lasku. Sen torjumiseksi Euroopan keskuspankki painoi korkotason mahdollisimman alhaiseksi ja pumppaa talouteen rahaa.

Kulutuksen piristyminen toisi tervetullutta nostetta talouskehitykseen. Kulutus kasvaa, kun luottamus talouteen vahvistuu. Euroalueen työttömyys onkin vihdoin viimein alkanut osoittaa merkkejä käänteestä parempaan. Todennäköisesti palkkakehitys jää kuitenkin vaisuksi, kuten on käynyt  Yhdysvalloissa ja Englannissa.

Ei kuitenkaan hätää, jos kulutushaluja ei ole. Säästöt ohjautuvat kyllä niille, joilla on rahan tarvetta. Korot ovat nyt niin matalalla, jopa pakkasella, että pankkien lainanantohalukkuus kasvaa jos vain niiden vakavaraisuus antaa myöten.

Pankkien pitäisikin EKP:n mielestä vahvistaa omia pääomiaan eli hakea niitä lisää. Halpoja ja aliarvostettuja kohteita etsivä sijoittaja voikin tällä hetkellä löytää sellaisia pankeista. Jos rahan kiertonopeus taloudessa alkaa jälleen kasvaa, pankkien näkymät paranevat.

Kannattaa sijoittaa nopeasti muihinkin kohteisiin. Kohta kukaan ei halua myydä sijoituksiaan, koska uusia hyviä vaihtoehtoja ei ole tarjolla. Ostajat joutuvat maksamaan korkeampia hintoja osakkeista, kiinteistöistä, asunnoista ja muusta omaisuudesta. Samalla arvostustasot nousevat.

Pessimistit eivät tietenkään usko huomisen olevan tätä päivää parempi. Heitä ollaan kuitenkin ajamassa nurkkaan. Pessimistinkin on pakko kuluttaa, mutta myös säästää. Ja kun muut aloittavat juhlimisen, haluaa pessimistikin mukaan.

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin markkinastrategi ja seniorisalkunhoitaja

Kirjoittajasta

Tomas Hildebrandt

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.