veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Euro kiinnostaa jatkuvasti

Sirpa Pietikäinen

Liettuan liittyminen 19. euromaaksi vahvistaa valuutta-aluetta ja osoittaa, että euro kiinnostaa koko ajan. Liettua on täyttänyt kaikki euron käyttöönoton edellytykset ja Euroopan parlamentti hyväksyikin tällä viikolla Liettuan euromaaksi tammikuusta 2015 alkaen.

Liettuan liittymisen jälkeen euro on käytössä 19:ssa EU:n 28 jäsenvaltiosta. Euron laajeneminen on luonnollinen osa jo aiemmin perussopimuksissa sovittua integraatiota. Euroalueen laajeneminen ja tiivistyminen tarjoaa halukkaille jäsenmaille luonnollisen mahdollisuuden tiivistää yhteistyötä ja kehittää Euroopan unionia.

Euroalueen ulkopuolella ovat jäsenmaista enää sinne haluavat Bulgaria, Kroatia, Tsekki, Liettua, Unkari, Romania ja Puola, joista Puola on mitä luultavimmin seuraava liittyjä. Muilla mailla ei toistaiseksi ole tarkkaa suunnitelmaa euroon liittymisestä, mutta on hyvä muistaa, että euro on kaikille avoin projekti. Lisäksi ulkopuolelle on toistaiseksi jättäytynyt Ruotsi ja pysyvällä perussopimuspoikkeamalla Tanska ja Iso-Britannia. Tämä listaus osoittaa selkeästi euroalueen laajuuden, voiman ja vetovoimaisuuden.

Komission uusi puheenjohtaja Jean-Claude Juncker lupasi jatkaa talous- ja rahaliiton uudistamista seuraavan viiden vuoden aikana sekä lainsäädännöllisillä että muilla aloitteilla. Olen tähän linjaukseen tyytyväinen. Euroalueen laajeneminen suojelee EU-aluetta tulevilta kriiseiltä ja tukee talouskasvua. Yhteinen valuutta on horjunut puutteellisen talouspolitiikan vuoksi, mutta tähän on vastattu ripeästi tarpeellisen sääntelyn ja valvonnan lisäämisellä.

Sirpa Pietikäinen (kok) on europarlamentaarikko

Kirjoittajasta

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen (kok) on europarlamentaarikko. Seuraa @spietikainen Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.