veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ei haamuja ilman ruumiita

Tomas Hildebrandt

Syksyllä varjojen pidetessä, iltojen pimetessä ja viimojen vinkuessa alkaa usein myös markkinoilla pelokas aika. Puhelimet alkavat soida hermostuneesti, ruudut välähtelevät, noteeraukset vilkkuvat punaisina ja sijoitusjohtajat ulisevat tuskaantuneina. Markkinoiden haamut ovat jälleen liikkeellä. 

Kreikka-haamu ilmaantui kuin tyhjästä. Pariin kertaan kuopattu Kreikka on jälleen herättänyt pelkoja. Maa haluaa irtautua troikan valvonnasta, mutta oppositiossa oleva Syriza-puolue johtaa kannatuslukemissa. Joudutaanko Kreikan kysymys vielä kerran repimään auki EU:ssa?

Ebola-haamu on oikeastaan sars-haamun muodonmuutos. Sars-tauti ehti vuosina 2002–2003 niittää tuhatkunta henkeä ja aiheutti laajaa pelkoa taudin nopeasta leviämisestä. Lentoyhtiöt, kauppakeskukset ja huvittelupaikat kärsivät ihmisten pysytellessä turvassa kodeissaan. Ebolan leviäminen muistuttaa huolestuttavasti sarsia, ja ebola on ohittamassa edeltäjänsä kuolleisuudessa.

Keskuspankkihaamu on painajainen, jossa kyvytttömiksi muuttuneet keskuspankit eivät enää kykene torjumaan talouskasvun hiipumista. Haamu on saanut puhtia Euroopan keskuspankin vaivalloisista toimenpiteistä euroalueella.

Eurokriisihaamu on pelottavin kaikista. Haamun luultiin jo kokonaan kadonneen EKP-velho Mario Draghin ”Whatever it takes” -loitsun ansiosta, mutta se on saanut uutta voimaa euromaiden keskinäisestä nahistelusta ja kasvunäkymien heikkoudesta. Lisäksi Marion loitsun voiman pelätään heikentyneen ja uusimmat loitsut ovat olleet pikemminkin sammakoita.

Ikävä puoli haamuissa on, että ne etsivät joukkoonsa uutta seuraa. Ne haluavat lisää ruumiita. Se onkin suurempi pelon aihe. Nyt nähty raju volatiliteetti markkinoilla voi johtua kaapeista löytyvistä luurangoista tai uusista ruumiista.

Euroopan keskuspankki julkaisee pian stressitestien tulokset. EKP:llä voi olla huomautettavaa joillekin epävarmojen saatavien kirjaamisesta, ja se voi vaatia oman pääoman lisäämistä. Pahimmassa tapauksessa joku pankki voi joutua sulkemaan ovensa.

Raaka-aineiden hinnat ovat olleet kovassa laskussa. Se aiheuttaa tappioita niiden tuottajille ja välittäjille. Velkarahalla toimivat ovat vaikeimmassa tilanteessa. Tappiot lankeavat usein tuottajamaille.

Suuri sijoittaja, kuten hedge-rahasto, vakuutusyhtiö, pankki tai eläkeyhtiö, on myös herkullinen ruumiskandidaatti. Riskimarginaalit ovat pieniä ja rajut markkinaliikkeet voivat aiheuttaa tuhoa.

Ennen haamujen uutta ilmaantumista oli helppo uskoa, ettei sellaisia olekaan. Nyt markkinoilla vallitsee pelko ja haamut riehuvat aikansa.

Tomas Hildebrandt

Kirjoittaja on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.

 

Kirjoittajasta

Tomas Hildebrandt

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.