veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Viisi ajankohtaista trendiä markkinoilla

Tomas Hildebrandt

<Tomas Hildebrandt1. Yhdysvalloissa korot ovat nousussa

Käänne korkomarkkinoilla tapahtui jo viime vuonna. USA:n valtion pitkät korot ovat nousseet alle 1,5 prosentin pohjatasoilta yli prosenttiyksikön, reilusti yli viime vuoden huippujen. USA:n taloudesta on saatu rohkaisevia merkkejä. Amerikkalaisten kuluttajien asema on parantunut ja luottamus kohentunut. Kesän aikana kuluttajien luottamus on kasvanut korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2007. Työllisyystilanne on parantunut, ja ihmiset kuluttavat jälleen. Vähittäismyynti kasvaa lähes kuuden prosentin vuosivauhtia. Yksityisten investointien odotetaan kiihtyvän. Yhdysvaltojen keskuspankki FED onkin nyt harkitsemassa korkoelvytyksen vähentämistä ja rahapolitiikan asteittaista normalisoimista.

2. Raaka-aineiden hinnat ovat laskussa

Metallien, jalometallien, maataloustuotteiden ja energian hinnat ovat olleet laskussa. JP Morganin laaja-alainen Aggregate-indeksi on ollut alamäessä toista vuotta. Useiden yksittäisten raaka-aineiden hinnat olivat kesäkuussa parin vuoden pohjatasoilla. Hintojen laskun taustalla on ennen kaikkea Kiinan muuttuva talouspolitiikka. Kiina haluaa vähentää järjetöntä investointivauhtiaan ja rakentamistaan. Korvaavaa kysyntää ei muualta ole, joten markkinahinnat joustavat. Yhdysvaltojen riippuvuus tuontiöljystä on myös vähenemässä, mikä vaimentaa raaka-öljyn hintapiikkejä.

3. Kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat laskussa

Raskaan sarjan BRIC-maiden osakekurssit ovat Intiaa lukuun ottamatta kehittyneet huonosti. Intiassa, joka on lähes täysin riippuvainen raaka-aineiden tuonnista, raaka-aineiden hintojen lasku hyödyttää taloutta. Sielläkään kurssit eivät ole tänä vuonna juurikaan nousseet ja osakemarkkina on ollut heittelehtivä. Sijoittajien innostus kehittyviin maihin on laantunut kasvunäkymien heikentyessä. Kuuma raha on karannut FED:n rahapolitiikan muutoksen pelottelemana. Myös levottomuudet Turkissa, Brasiliassa ja Egyptissä ovat uudelleen nostattaneet esille kehittyvien maiden poliittisia riskejä.

4. Amerikkalaisosakkeet ovat nousussa

Yhdysvalloissa osakemarkkinat ovat takoneet uusia ”All Time High” eli kaikkien aikojen korkeimpia tasoja. Finanssikriisi alkaa olla muisto vain. Yritysten tulokset ovat palautuneet kriisiä edeltäville tasoille ja tuloskasvu sen kuin jatkuu. Yhdysvalloissa nähtiin jälleen hyvä tuloskausi. Selvä enemmistö S&P 500 -indeksin yhtiöistä raportoi odotettua parempia lukuja. Yritysten negatiiviset tulosohjeistukset sijoittajille on ohitettu huoletta, eikä arvostustaso tunnu olevan ongelma. Amerikassa uskotaan talouskasvuun.

5. Yrityslainojen riskilisät ovat laskussa

Yrityslainoja tukevat perustekijät eivät ole muuttuneet. Yritysten taseet ovat kunnossa ja niiden tuloskunto on hyvä, joten konkursseja ei juurikaan tapahdu. Keskuspankit eivät kiirehdi rahapolitiikan kiristämistä, joten sijoittajien kysyntä on hyvien vaihtoehtojen puuttuessa suurta. Pankkien tilanne paranee edelleen, ja uuden pankkikriisin uhka on vähentynyt.

>>Taloustaito

Kirjoittajasta

Tomas Hildebrandt

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.