veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Osuuko velkameteoriitti meihin?

Tomas Hildebrandt

Yhdysvaltojen liittovaltion velkakaton eräpäivän lähestyminen on kuin seuraisi meteoriitin lähestymistä taivaalla. Todennäköisyys että meteoriitti törmää maahan on häviävän pieni, mutta vasta tarpeeksi lyhyellä etäisyydellä tiedämme varmuudella, tuleeko törmäys vai ohitus.

Törmäys olisi suuri katastrofi. Jos Yhdysvallat ei kykene ensi viikolla maksamaan lainojensa kuponkia, seuraukset voivat markkinoilla ja maailmantaloudessa olla pahimmillaan monin kerroin vakavammat kuin Lehman Brothersin konkurssissa.

Luottamus Yhdysvaltojen velan hoitoon ja velkojen maksuun katoaisi ja korot Yhdysvalloissa nousisivat rajusti. Liittovaltion velkapapereiden arvot heikkenisivät aiheuttaen vakuusongelmia pankeille.

Ulkomaiset sijoittajat kaikkoaisivat ja dollari menettäisi arvonsa. Kenellekään ei sellainen valuutta enää kelpaisi maksuvälineeksi. Tapahtumaketju johtaisi yritysten maksuvaikeuksiin ja maailmankaupan tyrehtymiseen. Osakekurssit romahtaisivat. Skenaario on pelottava.

Ensihämmennyksen jälkeen voi kuitenkin olla, että meteoriitin todetaankin osuneen mereen. Kupongin maksamatta jättäminen nähtäisiinkin teknisistä syistä johtuvana. Kuponkisaatava maksettaisiin heti kun kassassa olisi taas rahaa.

Keskuspankki pitäisi huolen likviditeetin riittävyydestä rahamarkkinoilla. Ulkomaiset keskuspankit liittyisivät tarvittaessa joukkoon dollarin tukemiseksi. Tilanne rauhoittuisikin pian. Kaikki selviäisivät säikähdyksellä. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä törmäys kuitenkin vältetään. Viime tinkaan venyvissä neuvotteluissa joko demokraatit tai republikaanit perääntyvät, ja velkakattoa saadaan nostettua. Vastuu arvaamattomista seurauksista talouteen on liian suuri ja järki voittaa.

Vaikka meteoriitti tällä kertaa suhahtaa ohi, saattavat sijoittajat jäädä pohtimaan uuden meteoriitin ilmaantumista. Voiko Yhdysvallat toimia vuodesta toiseen taloudenhoidon äärirajoilla? Tuleeko seuraavalla kerralla törmäys? Riski saattaa olla aiempaa suurempi. Sen pitäisi näkyä dollarin kurssissa, luottoluokittajien arvioissa ja liittovaltion lainojen hinnoissa.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Tomas Hildebrandt

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.