veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ameriikan malliin

Tomas Hildebrandt

Osakemarkkinat Yhdysvalloissa ovat kiipeämässä kaikkien aikojen huipputasoille. Teknologiahuuman huippu vuonna 2000 ja vuoden 2007 finanssikriisiä edeltänyt seuraava huippu on nyt ohitettu. Myrskyt ovat jäämässä taakse ja taivas näyttää siniseltä. Markkinat ovat jälleen kartoittamattomilla vesillä.

Osakemarkkinoiden kehitys on ollut odotettu. Yhdysvaltojen talous on elpynyt finanssikriisistä, olkoonkin, ettei kasvu ole vielä täysin tukevalla pohjalla. Kasvua ovat pönkittäneet rohkea rahapolitiikka, liittovaltion säästötoimenpiteiden lykkääntyminen ja maltillisena pysynyt verotus. Verojyrkänne vältettiin suurelta osin.

Paranevat olosuhteet ovat ruokkineet positiivista kehitystä työllisyydessä ja asuntomarkkinoilla. Amerikkalaisten kuluttajien luottamus onkin jälleen nousussa. Vaikka teollisuudessa ja julkisella sektorilla on menetetty työpaikkoja, on työllisyys noussut palvelualoilla.

Elpymisestä saa myös kiittää amerikkalaisten elämänasennetta. Jokainen luo oman asemansa ja tulevaisuutensa. Elämässä joutuu ottamaan riskejä. Jos ne toteutuvat on aloitettava alusta ja kiivettävä uudelleen. Jokainen on myös oman onnensa seppä, mutta toisia ollaan valmiita auttamaan hädässä.

Yhdysvaltojen taloudessa on enemmän joustoa kuin Euroopassa. Sen ansiosta uusien työpaikkojen syntyminen ja mahdollisuuksiin tarttuminen on helpompaa.

Talouden elpyminen on tietysti myös näkynyt yritysten tuloskehityksessä. Jälleen kerran amerikkalaisyhtiöt ylittivät analyytikoiden ja sijoittajien odotukset. Viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 66 prosenttia amerikkalaisyhtiöistä yllätti odotukset liikevaihdon kasvusta (59 prosenttia Euroopassa), ja 74 prosenttia ylitti tulosodotukset (54 prosenttia Euroopassa). Joku voisi tietysti sanoa, että eurooppalaiset analyytikot ovat etevämpiä ennustamaan oikein....

Tilanne näyttää hyvältä. Sijoittajatkin ovat hiljalleen rohkaistumassa osakepositioidensa kasvattamiseen. Siihen ajaa myös korkotuottojen mataluus. Kysyntää osakkeille siis riittää ja kurssinousu voi jatkua.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Tomas Hildebrandt

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.

Blogeissa

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.