veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Miten usein kiuaskivet pitää vaihtaa?

Miten usein kiuaskivet pitää vaihtaa?
26.4.2018

Rapautuneet kiuaskivet eivät anna hyvää löylyä. Kiuaskivien vaihdon yhteydessä on tarkastettava myös kiukaan kunto. Kiuaslaiskuus on yllättävän yleistä, kertoo saunanlämmityksen asiantuntija. 

Lämmittäjämestari Ari-Pekka Paavola Suomen Saunaseura Kuva Marja Lammi

Milloin kiuaskivet on syytä vaihtaa, lämmittäjämestari Ari-Pekka Paavola Suomen Saunaseurasta?

”Jos sähkökiuas lämpiää noin kerran viikossa, kivet on hyvä vaihtaa noin puolentoista vuoden välein. Jos saunotaan useammin, kivet vaihdetaan useammin, ja viimeistään silloin, kun lattialle tulee kivimurua.

Vaihdon yhteydessä katsotaan, että kiuas on kunnossa eikä ole ruostunut puhki. Puusaunassa tarkastetaan tuhkaluukku, arina ja hormi. Sähkösaunassa voi testata, toimivatko vastukset eli tulevatko ne punaisiksi. Päävirta on katkaistava ennen kuin kiviä ryhtyy vaihtamaan.”

Millaisista kivistä tulee paras löyly?

”Saunaseuran saunoissa käytetään mustaa periodiittia, joka on kestävä ja hyvin lämpöä varaava ammattilaiskivi. Kotisaunassa kiuaskivi on enemmän makuasia. Tarjolla on teollisesti valmistettuja keraamisia kiuaskiviä sekä louhittuja oliviinidiabaasi-luonnonkiviä. Rantakivet ovat vain koristeita, ne halkeavat helposti eivätkä anna löylyä. ” 

Mitä saunan hoidossa on hyvä muistaa?

”Kiuaslaiskuus ei kannata. Usein näkee, että kiuasta ei viitsitä vaihtaa, vaikka esimerkiksi 9 kW:n uusi sähkökiuas maksaisi noin parisataa euroa. Huonokuntoinen kiuas on turvallisuusriski, se vie sähköä ja antaa huonot löylyt. Saunan puhtaus ylipäänsä on tärkeää.”

Marja Lammi

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.