veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Antiikkia, vintagea, designia – parhaat palat tarjolla nyt Fiskarsissa ja Billnäsissä

Antiikkia, vintagea, designia – parhaat palat tarjolla nyt Fiskarsissa ja Billnäsissä
1.7.2022

Niin kuin monena kesänä aiemminkin vietin jälleen antiikin, vintagen ja designin täytteisen kesäpäivän Fiskarsissa ja Billnäsissä. Torstaista sunnuntaihin, 30.6.–3.7., kestävissä tapahtumissa on tarjolla hieno kattaus antiikkiaarteista vintagehelmiin. 

Minulle ja monelle muulle keräilijälle Fiskarsin antiikkipäivät ja Billnäsin perinne- ja antiikkipäivät ovat kesän kohokohtia. Aurinkoinen ja lämmin päivä kruunasi koko tapahtuman.

Keväällä kirjoitin vinkkejä messukävijöille. Haluaisin lisätä siihen vielä yhden kohdan: älä ota mukaasi isoa kassia. Onnistuin töytäisemään pöydältä kumoon posliinihevosen. Se rikkoutui – tietysti. Onnekseni se maksoi vain 20 euroa.

Valitsin molemmista tapahtumista kuviin joitakin omia suosikkejani, monia hienoja esineitä jäi kuvaamatta. Osa esineistä on kauppiaiden, osa yksityisten myyjien pöydiltä poimittuja. Fiskarsin tapahtuma on samalla kauppiaskunnan 30-vuotisjuhlata. Esillä on noin 50 kauppiaan aarteita. Myös Billnäsissä on monia kauppiaita ja yksityisiä myyjiä.

Tulevan viikonlopun aikana kannattaa ehdottomasti piipahtaa tapahtumissa. Fiskarsin torilla on myös samaan aikaan myynnissä antiikkia, samoin Billnäsin lähellä on useita pop-up-kirppiksiä. Tämän parempaa tapaa viettää kesäpäivää ei vanhoja esineitä rakastavalla voi olla.

Fiskarsin Antiikkipäivät 
Fiskarsintie 9, Fiskars
30.6.–3.7.2022, avoinna  klo 10–17
Lippu 10 e 

Billnäsin perinne- ja antiikkipäivät
Ruukintie 8, Billnäs
30.6.–3.7.2022
avoinna pe–su klo10–17
Lippu 10 e

Keräilyterveiset Fiskarsista ja Billnäsistä!

Fiskarsin Antiikkipäivät ovat Puimalassa, hienossa miljöössä Fiskarsin sydämessä.

Piijuskan osaston helmi oli mielestäni nyt ah niin trendikäs 1950-luvun rottinkitarjoiluvaunu. Vaunun hinta on 465 euroa. (Fiskars.)

Brummer & Brummerin aina niin tyylikkäällä osastolla oli esillä Tapio Wirkkalan tuotantoa ajalta, jolloin hän työskenteli saksalaiselle Rosenthalille. Tyylikäs tiikkijalkainen maljakko sekä mustat elegantit maljakot hurmasivat minut. Mustat ovat vuodelta 1966. Tiikkijalkainen valkoinen maljakko oli puolestaan tuotannossa vuosina 1962-71. Sen hinta oli 180 euroa. (Fiskars.)

 Yksi eriskummallisimmista esineistä oli Idla Antiikin pyörivä eräänlainen sinetti- tai merkkauskone. Siihen oli kirjoitettu kaikki viikonpäivät ranskaksi. Kahva on valmistettu helmiäisestä. Esineen hinta oli 1 500 euroa. (Fiskars.)

 Kruunun Antiikin osastolta silmiini osui kaunis rokokooistuin 1700-luvun puolivälistä. Tuolin uudemmat maalikerrokset oli irrotettu, ja se oli päällystetty kauniilla kankaalla. Tuoleja on kaksi. Tuolien hinta oli 1 200 euroa. (Fiskars)

Bissarrin osastolta valitsin hurmaavan Greta-Lisa Jäderholm-Snellmanin suurikokoisen tarjottimen. Sen hinta oli 1 300 euroa. (Fiskars.)

Billnäsin perinne- ja antiikkipäivillä oli mukava tunnelma.

En tiedä, mikä näissä peileissä minua kiehtoo. Venetsialaistyylinen peili Antikman Oy:n osaltolta olisi varmaan lähtenyt matkaani, jos se vain olisi mahtunut autoon tai kotiin jollekin seinälle. Peilin hinta oli 1 850 euroa. (Billnäs)

Messinkiset lampetit, joihin oli painettu Ölin-leima. Parin hinta oli 50 euroa. (Billnäs)

Erikoinen vihreä lampaannahasta tehty asu on Anu Pentikin suunnittelema 1970-luvun puolivälissä. Sen on ommellut pieni ompelimo Posiolta. Vaatteen alkuperä on tarkastettu suunnittelijalta itseltään, ja hän kertoi myrkynvihreän olleen silloin suuressa suosiossa. Asun hinta 365 euroa. (Billnäs)

Yksityisen myyjän osastolta löysin kauniita ruukkuja. Tai niin luulin. Kyseessä oli kuitenkin Neuvostoliiton aikainen ruoka-astia, joita oli tarjolla useita eri kokoja. (Billnäs)

 

Katja Weiland-Särmälä

Filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja esinetutkija

Kuvat: Katja Weiland-Särmälä

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti