veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kehys ja ripustus kruunaavat teoksen

28.12.2015

Muistatko, koska olet viimeksi kiinnittänyt huomiota kotisi seinillä pitkään olleisiin tauluihin? Mitä ajattelit, kun viimeksi katselit seinillesi ripustettuja teoksia? Millaiset kehykset teoksissasi on?

Taidekehystämö Janne Palmu Kuva:Leena Louhivaata

Suurin onnen tunne taideteoksen hankinnasta ja ripustuksesta haihtuu nopeasti, viimeistään kahden vuoden kuluttua ostoksesta. Tämän vuoksi taideteosten sijoittelu olisi hyvä päivittää aika ajoin toiselle kodin seinälle. Jos katse kuitenkin viipyy ja rentoutuu huoneeseen tullessasi teoksessa, on taideteos löytänyt kodissasi parhaan paikan.

Hienoinkaan taideteos ei anna parastaan, jos se on ripustettu väärin. Oikea korkeus ja rinnastus muihin teoksiin tai sisustuselementteihin luovat teokselle parhaimman taustan. Taideteosten tyylikkäässä ripustuksessa voidaan käyttää useita eri malleja.

Ranskalainen ripustus on yksi vanhimmista tyyleistä. Siinä useita teoksia ripustetaan lähekkäin ja eri korkeuksille, sivuille sekä ylä- ja alapuolelle. Jos taas taulut ripustetaan rinnakkain, tasapaino haetaan joko yhteisestä ala-, ylä- tai keskilinjasta. Teosten välille on hyvä jättää myös rakoa 5-20 senttiä teosten koon mukaan vaihdellen. Tasapaino ja hallittu kokonaisuus ovat avainsanoja.

Liian ylös ripustetut teokset antavat kuvan, ettei omistaja ole tottunut taiteeseen ja teosta pidetään vain ylellisyyshyödykkeenä. Liian alas ripustetut taulut sen sijaan kirjaimellisesti roikkuvat seinällä. Nojaavat taulut ovat puolestaan hieno tyylikeino. Ne viestittävät, että omistaja on tottunut taiteeseen. Hän voi käyttää tauluja myös hieman rennommin osana sisustusta.

Taideteosten yläpuolelle ei ole suositeltavaa sijoittaa valoja. Valot kuumentavat aina maalin pintaa, ja siksi niiden käyttö on ehdottomasti kielletty arvomaalausten lähettyvillä.

Kehys korostaa taideteoksen värejä

Oikeaoppista sääntöä taulujen kehystämiselle ei ole, joten omaa luovuttaa voi käyttää varsin vapaasti. Kyse on taulun omistajan omasta mausta ja kodin sisustustyylistä. Jopa vanhojen pois muodista olevien maalausten kehykset voi vaihtaa, kunhan laittaa vanhat kehykset talteen. Parhaiten teokseen sopivat kehykset lisäävät teoksen kiinnostavuutta ja monesti myös arvokkuutta. 

Janne Palmu Kuva Leena Louhivaara

Kuva Leena Louhivaara

Kuva Leena Louhivaara

Jos samalla seinällä on useita tauluja, on yleensä kauniimpaa, jos teoksilla on omat erilaiset kehyksensä kuin kaikilla samanlaiset. Erilaiset kehykset luovat illuusion historiallista syvyydestä ja eri aikakerroksista. 

Grafiikkaa kehystäessä voi olla luova ja käyttää esimerkiksi erivärisiä paspartuita. Grafiikka tai valokuva saa puolestaan modernin vivahduksen, jos valitsee uppokehyksen.

Kuva Leena Louhivaara

Yleensä kehystäessä otetaan taideteoksesta jokin väri, jota halutaan korostaa ja sen mukaan valitaan joko kullan, hopean tai muun väriset kehykset. 

Vastavärit miellyttävät sisustuksessa

Leonardo da Vinci sanoi aikoinaan, että kaikista väreistä miellyttävin on se, joka sisältää opponentin eli vastavärin: esimerkiksi punainen-vihreä, musta-valkoinen ja keltainen-sininen. Värilähtöisellä ripustuksella saa aikaan kiinnostavia sisustusvaihtoehtoja. 

Katse reagoi väreihin eri tavoin, kun kyseessä ovat vastavärit. Vastavärejä voidaan hakea taideteoksen ja taustavärin eli seinämaalin, tapetin tai huoneen sisustuksessa käytettyjen tekstiilien avulla. Erivärisillä taideteoksilla tilaan saadaan myös lisää ulottuvuutta, peiteltyä haluttua kohtaa tai kiinnitettyä huomio tiettyyn paikkaan tilassa. Myös keltaisilla tai kylmänsävyisillä spottilampuilla voidaan hakea sopivien värien kokonaisuus. Taideteoksen avulla voidaan korostaa seinän korkeutta. 

Sisustustaulut eri tiloihin

Aito taideteos ei ole pyhä asia, mutta teosta kannattaa kunnioittaa, koska sen on aikoinaan harkiten hankkinut, ja aidosta taideteoksesta on myös maksettu enemmän. Siksi esimerkiksi sisustustauluja ja aitoja teoksia ei saisi sekoittaa keskenään samaan tilaan. Muutamakin uniikki taideteos osana sisustusta lisää viihtyisyyttä ja tekee tilasta tyylikkään. 

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti