veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Sumeniko näkö? Hoida kaihi rohkeasti

Sumeniko näkö? Hoida kaihi rohkeasti
5.6.2024

Näetkö yhtä hyvin kuin ennenkin? Entä, jos katsot vain yhdellä silmällä? Jos vastaus on ei, muutos voi johtua esimerkiksi mykiön samentumisesta eli kaihista. Se tavoittaa jokaisen ihmisen ennen pitkää. Hoito on turvallista ja nopeaa, eikä sitä tarvitse turhaan jännittää. Kustannuksiin vaikuttaa, mitä ominaisuuksia toivot näöltäsi leikkauksen jälkeen.

1.Kuka oireilee?                                                                                  

Silmän mykiön eli linssin samentuminen koskettaa kaikkia iän myötä. Mykiön takuuaika on noin 50 vuotta, sitten se alkaa samentua vaihtelevaan tahtiin eri ihmisillä.

Tietyt sairaudet, kuten diabetes, edistävät kehitystä, mutta monesti sille ei ole mitään eritystä syytä. Kun mykiö samenee niin paljon, että näkö häiriintyy, aletaan puhua kaihista.

Kaihileikkaukseen tulijoiden keski-ikä lienee 75 vuoden tienoilla, mutta työelämässä olevan kuusikymppisen hoito ei sekään ole harvinaista.

2.Mistä huomaa?

Mykiö muistuttaa rakenteeltaan hiukan sipulia: sen kerrosten osat voivat samentua eri tahtiin. Siksi jollakulla oireena voi olla näön heikkeneminen, toisella taas häikäisy.

Tyypillisesti kaihi kehittyy hitaasti vuosien varrella ja sen toteamisesta voi mennä jopa kymmenen vuotta niin, että ei tapahdu juuri mitään. Joskus taas voi kuukausissakin tapahtua paljon.

Testaa näkösi säännöllisesti: peitä vuorotellen kumpikin silmä ja katso miten hyvin näet vain yhdellä. Jos aina katselet molemmilla silmällä, toinen silmä voi peittää toisen puutteet.

Selvitä näkökyvyn heikkenemisen syy silmälääkärissä. Moni silmien sairaus tulisi huomata mahdollisimman varhain. Kaihileikkaukselle oikea aika on silloin, kun et enää ole tyytyväinen näkökykyysi ja tunnet, että nyt on tehtävä jotakin.

Leikkaustekniikka on korkealaatuista ja riskit ovat vähäiset. Toimenpide jännittää kaikkia etukäteen, mutta leikkauksen jälkeen helpotus on suuri.

3.Nopea hoito

Leikkaus kestää noin puoli tuntia. Silmä puudutetaan geelillä ja potilaan oloa helpotetaan rentouttavalla lääkkeellä. Luomenlevitin pitää silmän auki.

Kirurgi katsoo leikkausmikroskoopin läpi ja avaa mykiön ympärillä olevan kapselipussin. Sieltä imetään samentunut massa pois ja sujautetaan tilalle akryylimuovista valmistettu, litteä tekomykiö.

Leikkauksen jälkihoitona käytetään silmätippoja. Sairaslomaa tarvitaan parista päivästä kahteen viikkoon työtehtävien mukaan.

Ensimmäisinä päivinä haava voi aiheuttaa silmään hiukan vetistystä tai roskan tunnetta. Osa potilaista väittää, että näkö alkoi kirkastua jo samana iltana. Yleensä se tapahtuu muutaman päivän sisällä.

4.Mitä maksaa?

Leikkaukseen voi hakeutua joko kunnalliselle tai yksityiselle puolelle. Kunnalliseen leikkaukseen pääsee vasta, kun molemmissa silmissä näöntarkkuus on heikentynyt alle arvon 0,5.

Silmälääkäriltä saatu lähete toimitetaan hyvinvointialueen silmäklinikalle. Sieltä potilaalle voidaan tarjota joko leikkausta julkisessa sairaalassa tai palveluseteliä, jolla voi maksaa ison osan leikkauksen hinnasta yksityisellä lääkäriasemalla.

Jos haluat leikkaukseen ennen kuin näöntarkkuus on heikentynyt raja-arvon alle, voit ostaa palvelun itse yksityiseltä. Siellä myös hoidon ajankohdassa on valinnanvaraa. Leikkaus maksaa noin 1 500–3 000 euroa vaihdellen sen mukaan, millainen tekomykiö silmään laitetaan.

5.Silmälasit vaihtoon

Tekomykiön valintaan vaikuttavat omat näkemisen tarpeet ja myös se, millaiseen näkökykyyn aiemmin on tottunut. Miltä etäisyydeltä katselet työssä tai harrastuksissa?

Tekomykiö voi taittaa valon niin, että näet mukavasti kauas ilman laseja, mutta tarvitset lukulasit. Toinen vaihtoehto on valita likitaitto, jolla voit lukea ilman laseja ja vastaavasti käytät laseja kauas katsomiseen, kuten auton ajamiseen.

Yksityislääkärillä on tarjolla myös monitehotekomykiöitä, joilla näkee useammalle etäisyydelle ilman laseja. Niilläkään ei saa takaisin nuoruuden näköä, sillä tekomykiö ei tarkenna, kuten nuori silmä.

Monitehomykiöllä silmälasien tarvetta saadaan kuitenkin vähennettyä ja niistä saatetaan jopa päästä kokonaan eroon. Kaihileikkaus voidaankin tehdä myös ennen kuin kaihi aiheuttaa oireita tai on edes kehittynyt. Tällöin leikkausta kutsutaan linssileikkaukseksi tai ikänäköleikkaukseksi, jolla pyritään vähentämään tai poistamaan silmälasien tarvetta. Kaihi ei tällaiseen silmään enää myöhemmin tule, kun mykiö on korvattu tekomykiöllä.

Kaihileikkauksesta kertoi silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Petri Jalli.

Satu Alavalkama

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti