veronmaksajat.fi

KOTI

Suunniteltu remontti tulossa tai äkillinen putkirikko harmina? Ota nämä asiat huomioon sijaisasunnon etsinnässä

Suunniteltu remontti tulossa tai äkillinen putkirikko harmina? Ota nämä asiat huomioon sijaisasunnon etsinnässä
30.1.2022

Isoissa kaupungeissa kalustetun väistöasunnon voi löytää nopeasti. Vahinkotilanteissa uusi asunto ja kustannukset kannattaa hyväksyttää etukäteen vakuutusyhtiöllä korvauksien saamiseksi.

Kun turkulainen Mika Artesola hiljattain etsi sijaisasuntoa taloyhtiön parin kuukauden mittaisen putkiremontin ajaksi, hän tajusi, kuinka paljon pieniä yksityiskohtia sopivan lyhytaikaisen asunnon etsimiseen liittyi.

Pitäisikö asunnon olla kalustettu vai kalustamaton? Paljonko se saisi maksaa? Entä sijainti? Kodinkoneet? Parkkipaikka?

Turun kokoisessa kaupungissa valinnanvaraa riittää, ja Artesola löysi lopulta yksityisiltä markkinoilta hyväkuntoisen kalustetun kaksion parin kilometrin päästä vakituisesta kodistaan. Myös vuokranantaja oli ystävällinen ja joustava.

”Mutta jäinpä miettimään, kuinka monella asia onnistuu näin helposti. Kun keskustelin eri-ikäisten naapureiden kanssa, kävi ilmi, että esimerkiksi yksin asuvalle seniorille sijaisasunnon löytäminen on huomattavasti haasteellisempaa”, Artesola sanoo.

Näistä paikoista sijaisasuntoa kannattaa etsiä:

  • Vapaita vuokra-asuntoja löytää verkon asuntopalstoilta, esimerkiksi Vuokraovi.fi:stä tai Tori.fi:stä.
  • Erilaisista majoituspalveluista, kuten Forenomilta tai Airbnb:stä löytyy paljon valmiiksi kalustettuja asuntoja.
  • Hotelleihin ja hostelleihin pääsee lyhyelläkin varoitusajalla. Hinnasta voi yrittää neuvotella, jos vierailu venähtää.
  • Kuntien vuokra-asuntoyhtiöillä voi olla vapaita asuntoja. Varsinkin kesäisin monissa kaupungeissa on vapaana myös opiskelija-asuntoja.
  • Ainakin jotkin yksityiset palvelutalot vuokraavat senioriasuntoja myös lyhytaikaiseen asumiseen.

Arki ei katkea evakossakaan

Artesola toimii Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiötoimikunnassa sekä Turun alueella että valtakunnallisesti. Tämän lisäksi hän on useiden eri taloyhtiöiden hallituksissa, osassa puheenjohtajana. Näiden luottamustehtävien ansiosta hänellä on asiantuntemusta taloyhtiöistä ja asuntomarkkinoista.

Artesolan mielestä sijaisasunnon etsinnässä kannattaa ottaa huomioon, että arjen on pyörittävä evakossakin. Vaikka väistöasunnossa ei tarvitsisi asua kuin muutama viikko tai kuukausi, useimmiten on silti myös käytävä töissä tai opinnoissa, kaupassa ja harrastuksissa sekä pestävä pyykkiä ja tiskattava astioita.

Jos ei ole mahdollista mennä kesämökille tai sukulaisten tai tuttavien luokse, valmiiksi kalustettu asunto on usein helppo ja käytännöllinen ratkaisu. Isommissa kaupungeissa esimerkiksi Airbnb-asuntoja on todennäköisesti hyvin tarjolla nopeallakin aikataululla.

Kustannuksia kertyy – pelkkä patja ei riitä

Arjen sujuvuuden lisäksi on kuitenkin mietittävä myös kustannuksia. Valmiiksi kalustettu, usein vain muutamaksi päiväksi kerrallaan vuokrattavaksi tarkoitettu asunto on usein selvästi kalliimpi kuin perinteinen kalustamaton vuokra-asunto.

Hotellimajoituskin käy pidemmän päälle kalliiksi. Artesola tosin vinkkaa, että hotellin kanssa voi yrittää neuvotella kiinteän hinnan pidemmästä visiitistä.

Hotellin hyväksi puoleksi hän listaa esimerkiksi aamupalan, mutta toisaalta pyykin pesemistä ja ruuan valmistusta ei ole helppo järjestää. Hotelleja edullisempia ovat esimerkiksi hostellit ja vuokramökit, mutta ne eivät välttämättä ole sijainniltaan optimaalisia.

Jos taas pohtii kalustamattoman asunnon vuokraamista, kannattaa huomioida, että irtaimiston siirtely paikasta toiseen aiheuttaa kuluja ja vaivaa. Harva haluaa olla viikkokausia pelkän patjan ja kahvinkeittimen varassa.

Ja jos sijaisasunnossa ei ole pyykkikonetta tai taloyhtiössä pesutupaa, on pantava rahaa ja aikaa pyykkivuoresta selviämiseen.

Selvitä liikenneyhteydet

Yksi tärkeä huomioitava asia väistöasunnossa ovat liikenneyhteydet.

”Jos on oma auto, löytyykö parkkipaikkaa? Tai jos omaa autoa ei ole, millaiset joukkoliikenneyhteydet ovat?” Artesola listaa.

Näiden lisäksi käytännön rajoituksia sijaisasunnolle voivat tuoda esimerkiksi esteettömyysvaatimukset tai lemmikit, joita ei välttämättä saa tuoda kaikkiin lyhytaikaisinkaan vuokra-asuntoihin.

Ilmoita vakuutusyhtiöön

Artesola vinkkaa omasta kokemuksesta, että kannattaa myös muistaa ilmoittaa väliaikaisen asunnon tiedot vakuutusyhtiöön. Se on tärkeää, jos asunto on valmiiksi kalustettu ja siellä sattuu aiheuttamaan jonkin vahingon. Mahdolliseen vahingonkorvaukseen verrattuna pieni vakuutusmaksun korotus ei paina paljon.

Vakuutus voi korvata asumista äkillisissä vahingoissa

Aina asukkaalla ei ole mahdollista kartoittaa väistöasuntoa hyvissä ajoin etukäteen. Tilanne on erilainen, jos kodista on lähdettävä äkillisen onnettomuuden, kuten tulipalon tai vesivahingon vuoksi.

Tällaisissa tapauksissa riippuu ensinnäkin kotivakuutuksen laajuudesta, miten vakuutusyhtiö korvaa sijaisasunnosta aiheutuvia kustannuksia. Jos vakuutusturva kattaa esimerkiksi vain palovahingot, putkirikon sattuessa ylimääräiset asumiskustannukset on kaivettava omasta lompakosta.

Korvauslakimies Sini Kujala Pohjola Vakuutuksesta kertoo, että jotta vakuutuksesta voidaan korvata sijaisasunnon kuluja, vakuutusyhtiön on ensin selvitettävä, onko vahinko vakuutusehtojen mukaan korvattava. Putkirikossa tämä saadaan selville yleensä kosteuskartoitusraportista, joka pitää toimittaa vakuutusyhtiölle.

Asunto voidaan katsoa asuinkelvottomaksi esimerkiksi silloin, jos sinne ei remontin vuoksi tule vettä tai asunnon ainoa vessa ei ole käytössä.

”Jos kyse on esimerkiksi tulipalosta, asiakas yleensä majoittuu hotellissa tai tuttavien luona pari vuorokautta, kun vahingon syytä selvitellään. Sen jälkeen lähdetään etsimään sijaisasuntoa.”

Kustannukset hyväksytettävä etukäteen

Pääsääntö korvauksien maksamiselle on, että sijaisasunto on asiakkaan vakituista asuntoa vastaava. Korvauksien saamiseksi sijaisasunnon asuinkustannusten on oltava ”kohtuullisia” ja vakuutusyhtiön etukäteen hyväksymiä. Käytännössä hyväksynnän voi saada puhelinsoitolla.

Kujalan mukaan asiakas saa vapaasti itse valita haluamansa sijaisasunnon, mutta tarvittaessa myös vakuutusyhtiö voi olla apuna omien yhteistyökumppaniensa kautta.

Varsinkin pienillä paikkakunnilla asukkaan on usein järjestettävä asumisratkaisunsa itse. Esimerkiksi sukulaisen luona majoittumisesta saatetaan tapauskohtaisesti maksaa kertakorvaus, jos vaikkapa pidentyneet työmatkat aiheuttavat lisäkuluja.

Valtaosa tapauksista putkirikkoja

Pohjolan irtaimistovakuutuksesta korvataan sijaisasunnosta aiheutuvia ylimääräisiä asumiskustannuksia, sijaisasunnon hankintakuluja sekä mahdollisesti kodin irtaimiston muutto- ja varastointikuluja enintään 12 kuukauden ajan.

Kujalan mukaan korvauksia maksetaan korkeintaan 10 prosenttia koko vakuutusmäärästä. Jos siis on vakuuttanut irtaimistonsa 20 000 eurosta, sijaisasuntoon liittyviä kuluja korvataan enimmillään 2 000 eurolla kuukaudessa. 10 prosenttia korvaussummasta tosin jää asiakkaan omavastuuosuudeksi.

Ylimääräisiä asuinkustannuksia korvataan Pohjolan vakuutuksista keskimäärin noin 160 tapauksessa joka kuukausi. Korvattavan vahingon arvo on keskimäärin 2 500 euroa. Valtaosa sijaisasunnon tarpeeseen liittyvistä tapauksista johtuu vakituisen asunnon putkirikosta.

Kujala sanoo, että ennalta tiedossa oleva putkiremontti on tyypillinen tapahtuma, josta asiakkaat välillä yrittävät hakea korvauksia, mutta josta niitä ei myönnetä. Vakuutuksesta kun korvataan vain äkillisestä ja ennalta arvaamattomasta vahingosta aiheutuvia kustannuksia. Myöskään ruokakuluja ei korvata vakuutuksesta.

Kujala vinkkaa, että sijaisasunnon vuokrasopimusta tehtäessä kannattaa kiinnittää huomiota irtisanomisaikaan ja myös irtisanoa asunto ajoissa, jotta ei joudu maksamaan turhasta.

”Takuuvuokran asiakas joutuu itse maksamaan, sillä sen saa takaisin vuokrasuhteen päätyttyä. Vakuutusyhtiö ei ole vuokrasuhteen osapuoli, vaan toimii kulujen maksajana.”

Janne Arola 

Rahat, verot, työ & eläke, koti