veronmaksajat.fi

KOTI

Onko kesämökin kaivossa pahaa vettä? Huolla kaivoa säännöllisesti

Onko kesämökin kaivossa pahaa vettä? Huolla kaivoa säännöllisesti
26.7.2018

Huonokuntoinen kaivo kannattaa kunnostaa. Jos kaivossa riittää vettä, veden huono laatu voi johtua pintavesien pääsystä kaivoon.

Rengaskaivon voi huoltaa itse. Porakaivon huolto ja puhdistus kannattaa jättää ammattilaiselle. 

Hydrogeologi Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskuksesta tietää, että mökeillä on useimmiten rengaskaivo, sillä sen rakentaminen maksaa suurin piirtein 15 000 euroa, keskimäärin puolet porakaivon hinnasta. 

Mökkikaivon vesisyyni kolmen vuoden välein

Mökin kaivovesi pysyy kirkkaana ja maukkaana, jos kaivoa huolletaan säännöllisesti. Kaivon kuntoa sekä veden laatua ja riittävyyttä on syytä tarkkailla ympäri vuoden.

Rengaskaivon kunto pitäisi tarkistaa useimmin kuin porakaivon kunto, sillä veden laatu heittelee helpommin rengaskaivossa kuin porakaivossa. 

Vesi voi näyttää ja maistua hyvältä, vaikka siinä olisi haitallisia aineita. Siksi ympäristöministeriö suosittaa, että veden laatu tutkittaisiin kolmen vuoden välein.

Poratekin eli Suomen kaivonporausurakoitsijoiden toiminnanjohtaja Timo Rajala arvioi, että porakaivourakoitsijat myyvät vesianalyysipakkauksen noin 20 eurolla. Laboratoriossa vesitulosten analyysi maksaa noin 180 euroa. 

Kaivoveden analyysitulkki ympäristöministeriön sivuilla kertoo myös maallikolle veden laadun ja sen parantamiskeinot. 

Rajala suosittaa puhdistamaan kaivon vähintään kymmenen vuoden välein. Hän arvioi kunnostuksen hinnaksi 1 000–1 500 euroa, jos kaivo on korkeintaan sadan kilometrin säteellä urakoitsijasta. 

Kaivon kansirakenteet ja kaivon sisäpuoli pitäisi tarkistaa silmämääräisesti joka vuosi. Jos kansirakenteet eivät ole tukevat ja tiiviit, ne pitää korjata heti, jotta esimerkiksi jyrsijät eivät pääse pilaamaan vettä. Sulamisvedetkään eivät saisi päästä kaivoon, sillä vesien mukana kaivoon voi uida likaa ja bakteereja. 

Kaivon pohjalle kertynyt liete on poistettava. 

Tärkeä työturvallisuus

Kaivoon meneminen on aina vaarallista, joten maan pinnalle on varattava apuvoimia. Kaivoon menijä tarvitsee suojakypärän lisäksi turvavaljaat, joista lähtevä turvaköysi sidotaan lujasti kiinni kaivon ulkopuolelle. 

Kaivoon laskeudutaan tikapuilla, jotka tuetaan esimerkiksi rautakangella yläpäästä siten, että tikapuut roikkuvat kaivossa. Kaivon pohjalle voi myös asettaa leveän levyn, johon tikapuut tuetaan.

On varmistettava, että kaivoon tulee riittävästi hengitysilmaa. Kaivoa tuuletetaan puhaltimella koko kaivotyön ajan. 

Vesipesu, joskus myös desinfiointi

Korjattava kaivo pitää aluksi tyhjentää joko pumpulla tai käsin, mieluimmin keväällä. Sitten kaivon seinämät pestään juuriharjalla puhtaalla vedellä, mutta ei pesuaineella.

Kaivo on desinfioitava, jos kaivovesi on likaantunut terveydelle haitallisista bakteereista. Ennen desinfiointia haitan aiheuttaja on poistettava ja kaivo on pestävä. Ennen käyttöönottoa vesi analysoidaan.

Jos kaivoon on ilmestynyt halkeamia, kaivo on syytä tiivistää. Renkaiden saumat ja putkien läpiviennit tiivistetään kaivon sisäpuolelta sementtilaastilla tai juomavesikäyttöön soveltuvalla tiivistemassalla. Tiivistemassalla renkaat voi tiivistää myös ulkopuolelta.

Lopuksi kaivon pohjalle laitetaan noin 20 sentin kerros karkeaa soraa.

Kaivon yläosan ympäristö tiivistetään puhtaalla savella siten, että maanpinta viettää kaivosta poispäin eivätkä pintavedet pääse valumaan kaivoon. Savea laitetaan 20 sentin paksuudelta kaivon ympärille noin viiden metrin etäisyydelle kaivosta.

Jos pohjaveden likaantumissyytä ei voi poistaa, täytyy rakentaa uusi kaivo paremmalle paikalle.

Lisätietietoja kaivon huollosta ja kunnostuksesta ympäristöhallinnon verkkopalvelusta. Porakaivojen huoltöitä tekevien ammattilaisten yhteystietoja löytää googlaamalla.

Lähde: www.ymparisto.fi 

Hannu Kaskinen

Muista kotitalousvähennys

  • Porakaivon tai muun kaivon huoltamisesta ja rakentamisesta kesämökin piha-alueelle saa kotitalousvähennyksen. Vähennyksen saa vain työn osuudesta. 
  • Tarkista ennen palvelun ostamista, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tiedon ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta saat ytj-palvelusta.
  • Jos rakennutat kaivon uudisrakennuksen pihamaalle, et saa kotitalousvähennystä.
  • Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä: Veronmaksajien verkkosivut 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti