veronmaksajat.fi

KOTI

Lyhennysvapailla kova menekki – joka neljäs epäilee kykyään selvitä asumisen menoistaan

Lyhennysvapailla kova menekki – joka neljäs epäilee kykyään selvitä asumisen menoistaan
29.4.2020

Valtaosa suomalaisista arvioi selviytyvänsä asumismenoistaan entiseen malliin koronakriisistä huolimatta. Neljännes kuitenkin kertoo asumismenoista selviytymisensä hankaloituneen.

Lähes puolet suomalaisista kokee, ettei heidän taloudellinen tilanteensa ole muuttunut koronan takia. Asia selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta, joka toteutettiin 8.–14. huhtikuuta. Kyselyyn vastasi 1 132 suomalaista.

Tutkimuksen mukaan asuntomenojensa kanssa tiukimmilla ovat nyt 25–34-vuotiaat, lapsiperheet ja vuokralla asuvat. Joka neljäs vastaaja epäili kykyjään selvitä asumisen menoistaan.

Kyselystä selvisi, että 40 prosenttia suomalaisista on varautunut taloudellisen tilanteen muutokseen säästämällä rahaa ennakkoon tai reagoimalla tilanteeseen esimerkiksi tinkimällä jokapäiväisistä menoista tai hakemalla lyhennysvapaata.

Finanssialan mukaan koronakriisin aikana noin joka kuudennelle asuntovelalliselle on myönnetty lyhennysvapaata. Arvioiden mukaan lyhennysvapaat tuovat suomalaisten kotitalouksien käyttöön yhteensä lähes puoli miljardia euroa enemmän tuloja.

Korot pysynevät alhaalla

Euriboreissa on tapahtunut koronakriisin puhkeamisen jälkeen selvä nytkähdys ylöspäin. Onko riskinä, että tämä alkaa näkyä pikkuhiljaa jo asuntovelallisen kukkarossa?

”Euroboreissa muutos on merkittävä. Euriborit ovat liikahtaneet ylöspäin, mutta ne ovat edelleen negatiiviset. Siinä mielessä asuntolainan koronhoitokuluissa ei ole muutosta. Mitään sellaista ei ole näköpiirissä, että euriborit nousisivat plussalle”, Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertoo.

Pajala arvioi, että euriborit pysyvät matalina, koska Euroopan keskuspankki puskee markkinoille rahaa.

Miten käy asuntojen hinnoille?

Nordean kyselyssä selvitettiin myös sitä, miten suomalaiset arvioivat asuntojensa arvon säilyvän. Kyselyn mukaan omistusasujista noin puolet omistusasujista arvioivat asuntonsa arvon säilyvän ennallaan. Kuitenkin joka viides uskoi asuntonsa arvon laskevan.

Vaikka etätyön lisääntyessä on uumoiltu, että pako maalle, tai niin sanottu Nurmijärvi-ilmiö, lisääntyisi, tällaista ei Nordean kyselyssä ilmennyt. Etätyön mahdollisella lisääntymisellä ei tutkimuksen mukaan näyttäisi olevan vaikutusta suomalaisten muuttohalukkuuteen paikkakuntien välillä.

”Noin miljoona suomalaista tekee etätyötä ja puolet heistä haluaisi jatkaa etätöitä tulevaisuudessakin. Ihmiset haluavat kuitenkin asua jatkossakin siellä, missä ovat. Asunnon vaihdon tarve ei ole mihinkään muuttunut, mutta ajallista siirtymää voi tapahtua asunnon hankinnan osalta. Jää nähtäväksi, miten asuntojen hintojen kehityksen kanssa käy”, Pajala sanoo.

Voiko nyt siis tarjoutua hyviä ostonpaikkoja?

”Tulevat kuukaudet ovat ostajan näkökulmasta hyvin mielenkiintoisia. Jos omistusasunto on unelma, josta haluaa pitää kiinni, kannattaa tarkkailla, mitä ympäristössä tapahtuu. Markkinat toimivat edelleen ja välittäjät järjestävät aktiivisesti yksityisnäyttöjä halukkaille ostajille”, Pajala sanoo.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti