veronmaksajat.fi

KOTI

Asunnonostaja, osakas – tiedätkö korjausvelan kuulumiset, tunnetko taloyhtiön lainatilanteen?

Asunnonostaja, osakas – tiedätkö korjausvelan kuulumiset, tunnetko taloyhtiön lainatilanteen?
28.2.2023

Asunnonostajan ja osakkaan on syytä olla perillä taloyhtiön remonttien rahoittamisesta ja sen lainoista. Taloyhtiölainaa voi olla uudiskohteiden lisäksi myös vanhoissa taloyhtiöissä erilaisten korjaushankkeiden takia, Isännöintiliitto muistuttaa.

Koko taloyhtiö eli kaikki osakkaat yhdessä ovat vastuussa taloyhtiölainasta. Tietämättömyys taloyhtiölainan suuruudesta voi käydä kalliiksi, kun korot nousevat.

Taloyhtiön remontteja on mahdollista rahoittaa monin eri tavoin. Suurempi remontti rahoitetaan tyypillisesti taloyhtiölainalla, jonka tarkat lainaehdot ovat aina taloyhtiökohtaisia. Niihin ja lainan lopulliseen hintaan vaikuttavat muun muassa taloyhtiön taloudellinen tilanne, sijainti, ikä, remonttitarve, vakuudet, tarvittavan rahoituksen määrä ja laina-ajan pituus.

”Koko taloyhtiö, eli kaikki osakkaat, ovat vastuussa taloyhtiölainasta. Tämä asia voi kirkastua ikävällä tavalla, jos taloyhtiön muille osakkaille tulee maksuvaikeuksia”, Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen sanoo tiedotteessa.

Osakkaan ja asunnonostajan on hyvä olla perillä siitä, kuinka paljon taloyhtiöllä on lainaa ja miten tämä vaikuttaa omiin asumiskustannuksiin.

”Osakkaan ja asunnonhankintaa harkitsevan kannattaa perehtyä taloyhtiölainojen ehtoihin, jotta pystyy arvioimaan kuinka paljon esimerkiksi muutokset korkotasossa vaikuttavat omiin asumiskustannuksiin. Taloyhtiöiden lainat ovat yksittäisen osakkaan näkökulmasta tyypillisesti vähemmän joustavia kuin henkilökohtaiset lainat.”

Korjausvelkaa kertyy, kun remontteja lykätään

Rekonen kehottaa kiinnittämään huomiota myös oman taloyhtiön korjausvelkaan.

”Jos näyttää siltä, että korjattavaa on kasautunut liikaa, kannattaa varautua siihen, että remontteja varten tarvitaan myös paljon rahoitusta. Tällöin yhtiöstä voi tulla pankille haasteellinen lainoitettava, ja vaikka taloyhtiö tällaisessa tilanteessa lainaa saisikin, tulee yksittäiselle osakkaalle siitä yhtäkkiä paljon maksettavaa.

Korjauksia ei kannata lykätä vaan toteuttaa niitä suunnitelmallisesti, jolloin korjausvelkaa ei pääse kertymään liikaa”, Rekonen sanoo. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti