veronmaksajat.fi

KOTI

Suomalainen luottaa pankkitunnuksiin

28.12.2015

Pankkitunnistautuminen, salasana ja sormenjälkitunnistus ovat luotetuimmat tunnistautumismenetelmät Suomessa. Suomalainen arvostaa käyttömukavuutta, kun hän tunnistautuu erilaisissa verkkopalveluissa.

Computer Kuva iStockphoto.com

Teknologian tutkimuskeskus VTT tutki käyttäjien suhtautumista erilaiseen henkilöllisyyden tunnistamismenetelmiin Suomessa ja Italiassa. Suomessa vertailun kärkeen nousivat pankkitunnukset, mutta myös salasanat sijoittuivat korkealle. Italiassa suosittiin sormenjälkitunnistusta, kakkosena oli salasana ja kolmantena pankkitunnistautuminen.

Käyttäjälle on tärkeää, että hän tuntee hallitsevansa itse omia tietojaan ja sitä, kuka muu niihin pääsee käsiksi. "Mitä monimutkaisempi salasana on tai mitä monimutkaisempaa tunnistautuminen on, sitä todennäköisemmin ainakin osa ihmisistä pyrkii kiertämään tunnistaumisen jotenkin tehdäkseen elämästään helpompaa”, sanoo VTT:n tutkija Katri Grenman.

Erityisesti sosiaalisen median tunnusten käyttäminen kirjautumisessa muihin palveluihin jakaa käyttäjiä voimakkaasti. Toisten mielestä esimerkiksi Facebook-tunnuksilla kirjautuminen on helppoa ja oma salasana on hyvässä turvassa, toiset taas pelkäsivät omien tietojensa päätyvän mainostajille.

"Tottumuksella on suuri rooli siinä, mitä ihmiset haluavat käyttää. Suomessa luotetaan pankkeihin ja pankkitunnuksia on totuttu käyttämään vahvaan tunnistautumiseen. Pankkitunnukset päätyivät vertailussa kärkisijalle”, Katri Grenman kertoo.

Myös salasanat nousivat vertailussa korkealle, ja niitä onkin lähes mahdotonta välttää. Sormenjälkitunnistuksen viehätystä selittänee puolestaan kätevyys. On mahdotonta unohtaa omia kirjautumistietojaan kotiin tai toisen takin taskuun.

Ihmisten välillä on suuria eroja siinä, mitä tunnistautumisessa pidetään tärkeänä. Toisille turvallisuus on ensiarvoista ja suojaus on sen mukaista. Toiset taas pitävät kätevyyttä ykkösasiana.

Joskus myös liiallinen tietoturvarummutus voi aiheuttaa vastareaktion. Kaikissa palveluissa kehotetaan käyttämään eri salasanaa, vaikka se ei useinkaan ole kovin realistista. Ihmiset eivät liioin pidä kaikkia online-palveluita keskenään samanarvoisina – joskus tunnistautumista vaaditaan, vaikka tunnusten takana ei olisi mitään itselle tärkeää tietoa. Tällöin vaatimus monimutkaisesta salasanasta saattaa tuntua liioitellulta.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti