veronmaksajat.fi

Mitä talousvuosi 2024 tuo tullessaan kotitalouksille?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Eri talouden ennustajat ovat viime viikkoina julkaisseet tuoreita ennusteitaan Suomen talouden kehityksestä vuonna 2024. Niiden piirtämä kuva on varsin karu. Suomen talouskasvun odotetaan olevan lähellä nollaa, osa ennustajista odottaa pientä miinusta ja osa pientä plussaa. Säästöpankin tuoreessa talouskasvuennusteessa luku on puhdas nolla. Talouden näkymät ovat siis kovin heikot.

Jos jotain valonpilkahduksia talouden näkymistä etsitään, löytyy niitä kotitalouksien osalta. Kotitaloudet ovat jo pitkään kärvistelleet nousevien hintojen ja korkojen paineessa, mutta vuosi 2024 tuo tähän helpotusta.

Ostovoima kääntyy jälleen kasvuun

Ensinnäkin hintojen nousu on Suomessa rauhoittumassa ja inflaation maltillistumisen odotetaan jatkuvan myös vuonna 2024. Kun vuonna 2023 keskimääräinen inflaatio oli noin 6,3 prosenttia, odotetaan sen laskevan kuluvana vuonna noin 2 prosenttiin.

Ennusteiden mukaan päästäisiin siis jo keskuspankin tavoitetasolle. Viime aikoina lehdissä on jo vilahdellut otsikoita siitä, että ruokakaupat ovat laskemassa tiettyjen tuotteiden hintoja. Bensan hintakin on ainakin tätä kirjoitettaessa selvästi vuoden takaista matalammalla tasolla.

Kotitalouksien kannalta on nähty myönteistä kehitystä myös palkoissa ja eläkkeissä. Palkkojen odotetaan nousevan keskimäärin 3,5 prosenttia ja työeläkkeitä korotettiin 5,7 prosenttia vuoden alussa. Kun samaan aikaan inflaatio maltillistuu, tarkoittaa se, että kuluttajien ostovoima on kasvussa. Myös ansiotulojen (palkan ja eläkkeen) verotus on kevenemässä.

Korot kääntyvät vihdoin laskuun

Helpotusta on luvassa myös asuntovelallisille. Euroopan keskuspankin odotetaan laskevan ohjauskorkoaan useamman kerran vuoden aikana ja euribor-korot ennakoivat jo tätä suunnanmuutosta. Vuoden alkupuolella nähtäneen se tilanne, että ensimmäisillä asuntovelallisilla korkokulut kääntyvät laskuun korontarkistuspäivän koittaessa.

Nollakorkoihin ei olla näillä näkymin (onneksi) palaamassa, mutta esimerkiksi 3 kuukauden euriborin odotetaan olevan reilun prosenttiyksikön matalammalla tämän vuoden lopussa kuin tällä hetkellä.

Työllisyys heikkenee, mutta onneksi ei paljoa

Kotitalouksien näkökulmasta moni asia kehittyy arviomme mukaan myönteiseen suuntaan tänä vuonna. Yksi vastatuulta tuova tekijä on kuitenkin työllisyystilanne. Se on heikkenemässä ja pitää osan kuluttajista varovaisena.

Työttömyyden odotetaan nousevan viime vuoden 7,3 prosentista tänä vuonna keskimäärin 7,8 prosenttiin. Yksittäisinä kuukausina nähdään myös 8 prosentin ylittäviä lukuja. Työttömyys on iskenyt erityisesti miesvaltaisille aloille, eli rakentamiseen ja teollisuuteen.

Kokonaisuutena talousvuosi 2024 näyttää kotitalouksien näkökulmasta positiiviselta, vaikka syytä suuriin riemunkiljahduksiin ei olekaan. Myönteistä kehitystä tapahtuu monella rintamalla, mutta toki myös uhkia on ilmassa.

Oma talous kannattaa trimmata hyvän sään aikana sellaiseksi, että se kestää myös heikompien aikojen tuomat ikävät yllätykset.

Henna Mikkonen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit