veronmaksajat.fi

RAHAT

Vähitellen orastaa muuallakin kuin pellolla

Vähitellen orastaa muuallakin kuin pellolla
10.6.2024

Keväällä jaettiin ilouutista siitä, että Suomen talouden taantuma jäi taakse. Olihan se hyvä uutinen, mutta kuinka hyvä?

”Teknisessä mielessä voidaan taantuma julistaa päättyneeksi, koska bruttokansantuotteen yhtäjaksoinen supistuminen päättyi. Toistaiseksi yritysten tilanne on silti vaikea, ja kasvun todelliset eväät ovat hauraita. Pienikin kasvu otetaan silti ilolla vastaan”, kirjoitti Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist alkukesällä.

Danske Bank arvioi, että vaikka Suomen talous pysyi vuoden alkupuoliskon vaisuna, ”orastavia käänteen merkkejä” näkyy.

Maailmantalous kasvaa ja EU-maissa suhdanne paranee, ja tämä virvoittaa vienti-Suomea. Jos vientikysyntä elpyy, talouskasvu voi kivuta loppuvuodesta plussalle.

Kuluttajalle lähiajat ja lähivuodetkin näyttävät suotuisilta, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. ”Ansiotaso nousee nopeammin kuin hinnat, ja korot laskevat. Inflaation hidastuminen yhdistettynä ansiotason ja työeläkkeiden nousuun tänä vuonna nostaa reaalista ostovoimaa.”

Arvonlisävero on kiristymässä 25,5 prosenttiin syyskuussa. Danske Bank uskoo korotuksen siirtyvän melko suoraan hintoihin. Toisaalta muun muassa energian hinnan lasku painaa hintoja alaspäin, jolloin inflaatio kokonaisuudessaan voi pysyä kurissa.

Korkojen laskuun ladattiin täksi vuodeksi suuria odotuksia, mutta ne lässähtivät jo keväällä. Danske Bank uskoo Euroopan keskuspankin EKP:n laskevan ohjauskorkoaan vain kahdesti tänä vuonna. Jotainhan sekin.

Keskuspankkien korkopäätökset heijastuvat asuntolainojen viitekorkoihin. Asuntovelallisille on vähitellen luvassa helpotusta lainakuluihin, mutta esim. vuoden euribor pysynee yli kolmessa prosentissa pitkälle ensi vuoteen.

Kesäkuu_Asuntolainan_kuukausierä_.png

Lähde: Suomen Rahatieto

Vaikka oraiden kasvua taloudessa on havaittavissa, yritysten vaikeudet näkyvät työllisyydessä. Työttömyyden ennustetaan lisääntyvän, mutta melko lievästi ja melko vähäksi aikaa – siihen vaikuttavat työikäisen väestön väheneminen ja monen alan työvoimapula. Kuluttajiin työttömyyden uhka luo kuitenkin epävarmuutta, joka saa painamaan jarrua esimerkiksi asuntokaupoilla.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti