veronmaksajat.fi

RAHAT

Nousevat talletuskorot viekoittelevat säästäjää

Nousevat talletuskorot viekoittelevat säästäjää
7.9.2023

Kun asuntovelalliset purevat hammasta maksaessaan kasvavia korkokuluja, säästäjät seurailevat hymyssä suin talletuskorkojen nousua. Lainojen korot kerkesivät nousta pitkään ennen kuin talletuksissa alkoi tapahtua, mutta nyt niissä tapahtuu.

Esimerkiksi Taloustaidon vertailussa säästö- ja sijoitustilien parhaat korot olivat viime tammikuussa 1,30–1,60 prosenttia ja toukokuussa 2,50–2,80 prosenttia. Nyt ne ovat 3,25–3,50 prosenttia.  

Säästö- ja sijoitustilit, korot 22.8.2023. Esimerkkejä tileistä, joiden korko on yli nollan.

KORJAUS 8.9.2023: Toisin kuin taulukon selitteessä sanotaan, Norwegian Bankin ja Nordax Bankin talletukset ovat Ruotsin talletussuojassa ja suoja kattaa niissä yhteensä 100 000 euron talletukset. 

Talletukset ovat säästäjien ykkössuosikkeja, joten korkokehitystä seurataan tiiviisti. Ja se näkyy: Suomen Pankin mukaan tämän vuoden toisella neljänneksellä kotitaloudet tekivät uusia määräaikaistalletuksia 2 miljardilla eurolla, kun vuotta aiemmin niitä tehtiin 128 miljoonalla.

Tämän vuoden kesäkuussa uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli 2,90 prosenttia, viime vuoden kesäkuussa vain 0,65 prosenttia.

Korkojen nousun varjoon jää talletusten todellinen arvon (ostovoiman) kehitys. Inflaatio syö talletuksia ahnaasti. Heinäkuussa inflaatio oli 6,5 prosenttia. Jotta säästäjä olisi pystynyt säilyttämään talletuksensa todellisen arvon edes ennallaan inflaation ja verojen jälkeen, korkoa olisi pitänyt saada 9,3 prosenttia.

Useimmille säästäjille tärkeintä on, että säästöt ovat (ainakin nimellisarvoltaan) turvassa. Talletussuojan turvaamalla tilillä ne ovat. Jos säästöjä kertyy ja niille toivoo tuottoa, olisi kuitenkin oltava valmis sijoittamaan niitä myös kohteisiin, joissa on ainakin vähän riskiä.

Vaikka määräaikaistalletuksella ei yllä todelliseen tuottoon, toki sekin on säästöille parempi kuin käytännössä koroton käyttelytili.

Usein ihmiset epäröivät panna rahojaan kohteeseen, jossa ne ovat kiinni pitkään tai ainakin määräajan. Tätä epäröintiä pankit pyrkivät lievittämään tarjoamalla säästö- ja sijoitustilejä, joista on mahdollista nostaa rahaa. Yleensä tallettaja kyllä maksaa nostomahdollisuudesta jollain tavalla.

Jos säästöjä kertyy, kannattaa viileästi puntaroida, miten suuren osan säästöistä voisi sijoittaa pidemmäksi aikaa ja millainen summa olisi syytä pitää käyttelytilillä siltä varalta, että tarvitsee nopeasti rahaa. 

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti