veronmaksajat.fi

Boostia terveyden ja hyvinvoinnin vientiin

Ulla-Maija Rajakangas

Monet maat ovat hoito- ja hoivapalveluiden viennissä meitä paljon pidemmällä. Sosiaali- ja terveysalan kansainvälistyminen, osaamisen ja palveluiden vienti ulkomaille sekä asiakkaiden tuonti Suomeen tarjoavat tulevaisuudessa alan yrityksille rutkasti uusia mahdollisuuksia, joista on otettava koppi!

Palveluviennistä on jo nyt hyviä esimerkkejä.

Helsingin yliopiston ammattilaisten perustama start up-yritys HEI Schools on solminut sopimuksen Kiinaan perustettavasta päiväkodista. Suomessa noin kuutta hoivakotia pyörittävä HoviKoti on perustanut suomalaisia palvelevan yksikön Fuengirolaan. Yrityksellä on kolme erilaista hankeaihiota etenemässä myös Singaporessa. Yrityksen ikäihmisten kotona selviytymiseen liittyviä konsepteja ja käytettävää teknologiaa esiteltiin Ageing Asia Innovation Forumissa. Kokkolaisen Ab HUR Oy:n paineilmatekniikkaan perustuvat kuntoilulaitteet valmistetaan Suomessa ja niitä viedään yli 30 maahan kansainvälisen jakeluverkoston välityksellä mm. vaikeavammaisten kuntoutuksen ja fysioterapian käyttöön. Turkulaisen sairaala NEO:n strategiana on ollut alusta lähtien kansainvälinen toiminta esimerkiksi ortopediassa. Sairaalasta on kehittynyt muutamassa vuodessa kansainvälisesti tunnettu osaamiskeskus varsinkin eri maista tulevien urheilijoiden piirissä.

Yhteistyötä ja vuorovaikutusta palveluiden myyntiin

Yritysten näkökulmasta kansainvälistymisen tavoitteena on selkeästi uuden kannattavan liiketoiminnan synnyttäminen. Tässä tarvitaan Finpron kaltaisten organisaatioiden pitkäjänteistä tukea koordinoinnin ja verkostoitumisen edistäjänä. Finpron maatoiminnot ovat tärkeässä roolissa solmittaessa bisnes-kontakteja.

Omakohtaisena mieleenpainuvana kokemuksena muistelen hyvinvointialan vientiä edistävää Team Finland -matkaa Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin tammikuussa 2015. Osallistuin valtiosihteerinä silloisen peruspalveluministeri Susanna Huovisen johtamalle vienninedistämismatkalle. Matkan aikana sovittiin heti kahdesta yhteistyöhankkeesta.

Onnistumisen taustalla olivat substanssin puolesta ministerillä ollut luonteva keskusteluyhteys kollegaansa sekä halu yhteistyöhön ja uusien aiempaa parempien ratkaisujen kehittämiseen. Oppi oli myös se, etteivät ovet aukea, ellei poliittinen puoli ole hoidettu hyvin ja asiantuntevasti. Matkaan ei voi lähteä vain asenteella, että nyt teemme täällä ainoastaan bisnestä! Lisäpanostuksia tarvitaan vielä suurempien kokonaisuuksien kehittelyyn, jolloin pienetkin toimijat pääsevät mukaan verkostojen kautta.

Terveysteknologian, lääketieteellisen osaamisen ja alan koulutuksen vientiäkin voidaan kasvattaa. Kansainväliset kasvuennusteet viennille ovat positiiviset.

Terveiset maan hallitukselle

Direktiivi rajat ylittävästä terveydenhuollosta implementoitiin muissa EU- maissa joustavasti. Suomen järjestelmää joudutaan yhteen sovittamaan ja tämä työ on saatettava loppuun mahdollisimman nopeasti. Samoin omaa lainsäädäntöämme uudistamalla pystymme lisäämään kansainvälistymiselle pohjaa luovaa yleistä potentiaalia. Hyvinvointialan kansainvälistymisen kansallisen strategian kehittämiseen tulee edelleen panostaa ja siinä tulee tehdä hallinnonalojen välistä yhteistyötä.

Ulla-Maija Rajakangas on Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Ulla Rajakangas

Ulla-Maija Rajakangas on Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja. Seuraa @URajakangas ja @Hyvinvointiala Twitterissä.