veronmaksajat.fi

Syy Nallenkin kateuteen?

Matias Möttölä

Kuten Suomessa tiedetään, pankkiiri Björn Wahlroos ei helpolla tunne alemmuutta tai kateutta. Tai vaikka kokisikin, hän ei ainakaan myönnä sitä. Mutta kenties sellaiseenkin löytyy syy.

Sijoittajalegenda Warren Buffettin hallitsema yhtiö Berkshire Hathaway ei tunnetusti maksa osakkailleen osinkoja. Se on vastoin monen ns. arvosijoittajan toiveita. Heistä yhtiön pitää jakaa osa voitoistaan osakkailleen, oli pääomistajan nimi mikä tahansa. Osingot pitävät yhtiön johdon nöyränä ja vie heidän käsistään rahaa, jota saatetaan käyttää sekundäärisiin kohteisiin tai pitää vain tilillä makaamssa. Ja näin näyttää ajattelevan Buffett itsekin, valikoihan hän Berkshiren salkkuun useimmiten hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä.

Berkshiren osinkopolitiikka on jatkuva keskustelunaihe erilaisissa blogeissa ja analyyseissä, sillä yhtiöllä on taseessaan lähes 50 miljardia dollaria käteistä. Tänä keväänä Berkshire Hathaway kysyi asiasta osakkeenomistajiltaan. Vastaus julkistettiin hiljattain Omahassa pidetyssä yhtiökokouksessa. Omistajien kanta heijasteli pohjoiskorealaistyylistä luottoa yhtiön johtoon: 97 prosenttia Berkshiren omistajista katsoi, että käteistä ei tulisi maksaa heille osinkoina, vaan jättää Berkshiren sijoitettavaksi. Osakkeenomistajat uskovat siis Buffettin saavan heidän pääomalleen parempaa tuottoa kuin osakkaat itse kykenisivät luomaan. (Lisäksi Berkshire ostaa takaisin yhtiön osakkeita.)

Wahlroos ja hänen aisaparinsa Kari Stadigh voivat vain haaveilla tällaisesta luotosta kykyihinsä käyttää liiketoiminnasta syntyvää kassavirtaa yritysostoihin, vaikka innokkaita faneja heilläkin on. Toki taustalla on myös erilainen ajatusmaailma Suomessa ja Yhdysvalloissa. Suomessa on totuttu ajattelemaan, että vahva osinkovirta on olennainen osa hyvää sijoitusta.

Yhdysvalloissa on muitakin merkittäviä yhtiöitä kuin Berkshire, jotka sivuuttavat osingonmaksun tai maksavat niitä hyvin säästeliäästi. Amerikkalaisessa ajattelussa olennaista on osakkeen kokonaistuotto. Lisäksi eroja selittää verolainsäädäntö, joka on Suomessa perinteisesti taannut osingot kotimaisista pörssiyhtiöistä alemmalla verolla kuin pääomatulot muutoin.

Matias Möttölä on Morningstarin rahastoanalyytikko ja Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja

Kirjoittajasta

Matias Möttölä on Morningstarin rahastoanalyytikko ja Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja. Seuraa @matiasmottola Twitterissä.