veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Matkavakuutus kotimaassa teettää pitkän tarkistuslistan

Matkavakuutus kotimaassa  teettää pitkän tarkistuslistan
11.7.2022

Matkavakuutus on voimassa kotimaanmatkailussa – tai ei ole. Matkavakuutus korvaa matkalla sairastumisen tai tapaturman, mutta saman hoitaa myös sairauskuluvakuutus. Matkavakuutus voi korvata myös työmatkan – tai ei voi korvata. Tarkistettavaa on paljon.

Matkavakuutus sisältää joko matkustaja- tai matkatavaravakuutuksen tai molemmat.

Vakuutuksen hankkimista harkitsevan on syytä tutustua ainakin tuoteselosteeseen. Vakuutussopimuksen tarkan sisällön voi lukea vakuutusehdoista ja -kirjasta.

Kaikissa matkatavaravakuutuksissa on suojeluohjeita. Jos et noudata niitä tarkasti, korvausta voidaan alentaa tai kokonaan evätä.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen vakuutusasiantuntija Hanna Salo korostaa, että matkavakuutus korvaa vain niitä tapahtumia, joita vakuutusehdoissa luetellaan, ei muita.

Mitkään vakuutukset eivät korvaa esimerkiksi kulumisesta tai tavanomaisista luonnonilmiöistä johtuvia vahinkoja.

Onko kohde jo vakuutettu?

Samasta vahingosta voi saada korvauksen vain yhdestä vakuutuksesta. Ylivakuuttaminen on turhaa.

Jos sinulla on tapaturma- tai sairauskuluvakuutus, et useinkaan tarvitse erillistä matkavakuutusta kotimaassa.

Tosin matkustajavakuutuksesta korvataan lääkäri- ja sairaalakuluja ilman omavastuuta ja ilman euromääräistä ylärajaa, terveysvakuutuksissa on omavastuu ja korvauskatto.

On syytä selvittää myös, korvaako vaikkapa työnantajan, ammattijärjestön tai luottokorttiyhtiön maksama matkavakuutus riittävästi mahdollisia vahinkoja.

Kotivakuutus korvaa irtaimistoa, joka on tilapäisesti muualla kuin varsinaisessa vakuutuspaikassa. Vaikka kotivakuutus voi korvata varastettuja matkatavaroita, kotivakuutuksiin kuuluu omavastuu, matkatavaravakuuksissa omavastuuta ei aina ole.

Toimiiko matkavakutuksesi Suomessa?

Jos sinulla jo on matkavakuutus, tarkista sen voimassaoloalue. Matkavakuutus ei välttämättä ole kotimaassa voimassa lainkaan.

Matkavakuutus ei ole voimassa päivittäisessä elinympäristössä eli kotona, työpaikalla tai omalla vapaa-ajan asunnolla eikä näiden välisillä matkoilla.

Vakuutusyhtiöt edellyttävät, että matka suuntautuu ainakin 50–150 kilometrin päähän kotoa, työpaikasta tai vapaa-ajan asunnosta.

Tarkistaa pitää sekin, toimiiko matkavakuutus omalla tai vuokratulla vapaa-ajan asunnolla.

”Vakuutusehdoissa voi olla yksityiskohtaisia pykäliä jopa mökin vuokrauksen kestoon. Hotelliyöpymisissä sattuneet vahingot tavallisesti korvataan”, Salo huomauttaa.

Yhdeksi reissuksi vai vuodeksi?

Matkavakuutuksia on kestoltaan kahta perustyyppiä: yhden matkan vakuutus ja jatkuva vuosivakuutus, joka sopii useita kertoja vuodessa matkustavalle. Vuosivakuutuksessa saman matkan kesto on rajattu useimmiten 45 tai 90 vuorokauteen.

Kaikki vakuutusyhtiöt eivät myönnä matkavakuutusta iäkkäille, kuten 70 vuotta täyttäneille.

Korvataanko työmatkahaaveri?

Monet matkavakuutukset ovat voimassa vain vapaa-ajalla. Ne eivät korvaa työmatkalla sattuneita haavereita, vaikka työmatka ulottuisi satojen kilometrien päähän kodista tai työpaikasta. Työnantaja tai työntekijä voi toki ostaa lisäturvan työmatkoille.

Matkavakuutus ei korvaa kilpaurheilussa tai sen harjoittelussa sattuneita vahinkoja.

Jos sairastut?

Matkustajavakuutus korvaa matkalla sairastumisesta tai tapaturmasta koituvia hoitokuluja, yleensä ilman ylärajaa

Sairaalahoitoa vaatinutta matkasairautta korvataan enintään 90 tai 120 päivää hoidon alkamisesta.

Matkavakuutuksesta voidaan korvata ensiapuluonteisesti myös olemassa olevan, hallinnassa olleen sairauden yhtäkkinen paheneminen. Tällaista hoitoa matkavakuutus voi korvata 7–10 päivältä.

Matkalla sattuneita tapaturmia voidaan korvata jopa kolme vuotta tapaturman sattumisesta.

Matkustajavakuutus voi korvata myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen tai matkalta myöhästymisen. Tällöin korvauksen saaminen edellyttää, että vakuutus on ollut voimassa ainakin kolme vuorokautta ennen matkan alkamista.

Vakuutus ei yleensä korvaa matkan epäonnistumista. Et saa korvausta, jos esimerkiksi nilkan nyrjähtäminen estää vaelluksen, vaan et joudu sairaalahoitoon.

Lapset mukana?

Mukana matkustavien lasten vakuutusturva kuuluu tarkistettavien listaan.

Vanhempien tai isovanhempien matkavakuutukseen sisältyvät mukana matkustavat alle 18–20-vuotiaat lapset useimmilla, vaan ei kaikilla vakuutusyhtiöillä.

Matkatavaravakuutus korvaa sekä matkatavaroiden varkauksia että rikkoutumisia. Vakuutus kattaa vakuutuksenottajan lisäksi hänen mukanaan matkustavan perheen matkatavarat. Jatkuvaa matkatavaravakuutusta voi käyttää myös perheenjäsen, vaikka vakuutuksenottaja ei olisi reissussa mukana.

MIKÄ MATKAVAKUUTUS? Matkavakuutuksia on tarjolla hyvin monen laajuisina ja -sisältöisinä. Vakuutusehdoissa on eroa eri tuotteiden välillä. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn opas tarjoaa perustiedot matkavakuutuksesta.

Hannu Kaskinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti