veronmaksajat.fi

KOTI

Vau, mikä koti – näin tilaat sisustussuunnitelman ja löydät hyvän sisustussuunnittelijan

Vau, mikä koti – näin tilaat sisustussuunnitelman ja löydät hyvän sisustussuunnittelijan
5.3.2020

Kun kevätaurinko säteilee, alkaa tehdä mieli raikastaa kodin pintoja ja kalustusta. Tai uuden kodin ostajana haluat toteuttaa unelmasi. Malta hetki, ennen kuin ryntäät rautakauppaan tai huonekaluliikkeeseen.

Hyvä sisustussuunnitelma takaa kauniit ja toimivat tilat. Tässä vinkkejä, miten onnistut sen hankinnassa ja löydät hyvän sisustussuunnittelijan. 

1. Tärkeä ensikohtaaminen sisustussuunnittelijan kanssa

Sisustussuunnitelman laatiminen lähtee liikkeelle aloituspalaverilla. Siinä kannattaa kertoa suunnittelijalle mahdollisimman tarkasti kaikki toiveet, tarpeet ja mieltymykset. Ketkä tiloja käyttävät ja miten? Mikä ei ole toiminut? Mitä halutaan säilyttää, mitä muuttaa?

Budjetti on tärkeää määritellä heti alussa, jotta suunnittelussa osataan ottaa huomioon kustannusten taso ja vältetään turhaa työtä.

Muutostöissä tulee ottaa huomioon kantavat rakenteet ja tarvittavat lupa-asiat. Kodin muutosprojektia kartoittaessa kannattaa aloittaa tilojen siivoamisella ja tavaroiden karsimisella. Se on usein hyvä alku muutokselle ja selventää samalla myös tarpeita esimerkiksi säilytystilojen suhteen. 

2. Kenet valita sisustussuunnittelijaksi?

Tutustu suunnittelijoiden kotisivujen kuviin. Useilla sisustussuunnittelijoilla on oma tunnistettava tyylinsä, joka voi toimia valintaperusteena. Usein suunnittelijan referenssikohteet ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Se kertoo suunnittelijan kyvystä suunnitella eri tyylisiä ja asiakkaan toiveen mukaisia kokonaisuuksia.

Löytyykö suunnittelijan kotisivuilta luotettavuutta lisäävää tietoa, kuten alan koulutus, alan järjestön jäsenyys tai yrityksen luottoluokitus? Näyttävät valokuvat kohteista eivät vielä kerro esimerkiksi siitä, osaako suunnittelija tehdä työpiirustukset ja -ohjeistukset työmaalle.

Parhaat ammattilaiset ovat suosittuja ja siksi myös hyvin varattuja, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Erityisesti uudiskohteissa projektiin kannattaa hankkia suunnittelija mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Silloin tilaratkaisuihin voidaan tehdä vielä muutoksia. Pienilläkin yksityiskohdilla voi olla suuri merkitys esimerkiksi kiinto- ja irtokalusteiden sijoittelussa. 

3. Vertaile sisustussuunnittelijan tarjouksia huolella

Jos päädyt vertailemaan useampaa suunnittelijaa, tutki, ovatko tarjoukset yhteneväisiä ja samansisältöisiä.

  • Mikä on suunnittelutyön sisältö, tuntimäärä, tuntihinta tai suunnittelupalkkio?
  • Sisältääkö tarjous tapaamiset?
  • Miten kilometrikorvaukset laskutetaan, entä suunnittelumateriaalin toimitus? Sisältääkö suunnitelma piirustukset mittakaavassa, huonekortit eli tuoteluettelot ja -määrittelyt?

Ota huomioon myös ehdotettu aikataulu sekä tarjouksen voimassaoloaika.

4. Keskeiset asiat suunnittelusopimukseen

Suunnittelusopimukseen kirjataan tarjouksen sisältö. Lisäksi on hyvä sopia lisäneuvotteluiden ja -tapaamisten veloitusperuste, esimerkiksi tunti- tai urakkaveloituksena. On hyvä tietää, että sovittu palkkio käsittää suunnittelutyön kertaalleen suoritettuna, joten huomautusajan jälkeen ja kertaalleen hyväksyttyjen suunnitelmien muutostyöt ovat laskutettavaa lisätyötä.

Sopimuksen on hyvä sisältää myös laskutustiedot, maksuehdot ja sopimuksen purkuehdot.

Jos kyseessä on uudiskohde, suunnittelutyön voi sopia tehtäväksi vaiheittain.

5. Suunnitelmasta toteutukseen

Mikäli projektinhallinta on vahvuutesi ja haluat säästää kustannuksissa, voit suunnitelman pohjalta toteuttaa sen itse. Voit säästää hieman myös hoitamalla itse esimerkiksi maalaustyöt, työmaan siivouksen sekä huolehtimalla tarvikkeiden kuljetuksista työmaalle.

Tuotteet saa hankittua todennäköisesti edullisimmin joko suunnittelijan tai urakoitsijan kautta, sillä heillä on yleensä sovittuna hinnat tavarantoimittajien kanssa.

Mikäli haluat lopputuloksen vastaavan suunnitelmaa täydellisesti, tee suunnittelijan kanssa sopimus projektinhallinnasta ja anna suunnittelijan hoitaa myös toteutus.

Artikkelin asiantuntijana Sisustussuunnittelijat SI ry:n hallituksen puheenjohtaja Marika Vehviläinen.

Minna Takkunen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti