veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vasta vesivahinko ajaa taloyhtiön putkiremonttiin – remontit kallistuvat jopa 10 prosenttia

Vasta vesivahinko ajaa taloyhtiön putkiremonttiin – remontit kallistuvat jopa 10 prosenttia
4.5.2022

Putkistossa havaittu vuoto on yleisin syy ryhtyä putkiremonttiin, kertoo Isännöintiliiton putkiremonttibarometri. Isännöitsijät ennakoivat putkiremonttien kallistuvan tulevan vuoden kuluessa jopa 10 prosenttia. 

Kallistuvat materiaalikustannukset näkyvät putkiremonttien hinnoissa. ”Jopa puolet vastaajista arvioi putkiremonttien kallistuvan yli 10 prosenttia tulevan vuoden aikana.  Myös Venäjän hyökkäyssodan mahdollinen vaikutus materiaalien saatavuuteen askarruttaa”, Isännöintiliiton viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Liina Länsiluoto sanoo.

Putkiremontin kustannukset 2022

 

Kuva: Isännöintiliitto

Perinteisillä menetelmillä toteutetun putkiremontin mediaanikustannukseksi arvioidaan tänä vuonna 780 euroa/neliö. Sisäpuolisilla menetelmillä (sukitus, sujutus, pinnoitus/ruiskuvalu) toteuttavan putkiremontin mediaanikustannus on 200 euroa/neliö.

Vuoto syynä remonttiin

Putkistossa havaitut vuodot ovat yleisin syy ryhtyä putkiremonttiin. Putkistovuotojen merkitys laajempien remonttien käynnistäjänä on Isännöintiliiton mukaan kasvanut viime vuosina. Etenkin viime hetkellä tehtävät putkiremontit ovat barometrin mukaan lisääntyneet. 

Ideaalitilanteessa putkiremontti tehdään suunnitelmallisesti eikä vasta sitten, kun putket jo vuotavat. "Hyvää tulee harvoin kiireessä."

Barometrin mukaan aikaa hankesuunnittelusta urakoiden toteutukseen käytetään puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen 73 prosentissa hankkeista. Tarjouksia pyydetään viisi tai enemmän. Urakan hinta, aikataulu ja maine painavat urakoitsijan valinnassa.

Rahoitusvaikeuksien takia putkiremontteja on jäänyt toteutumatta 10 prosentissa barometrin vastaajien isännöimissä kohteissa. Syinä mainittiin mm. liian vanhat remontoimattomat talot, vakuusarvon riittämättömyys ja suuret korjausvelat.

ARA:n avustusta remonttiin haettiin 12,9 prosentissa kohteista. 

Energiatehokkuutta selvitetään, mutta ei vielä toteuteta

"Energiatehokkuus kiinnostaa ja sitä selvitetään yli 40 prosentissa hankkeista, mutta ei kovin usein kuitenkaan vielä toteuteta putkiremontin yhteydessä", Liina Länsiluoto sanoo.

Viime vuosina energiatehokkuuden merkitys taloyhtiössä on noussut. Erityisesti lämmityskustannusten nousu on kurittanut kotitalouksien kukkaroa. 

Isännöitsijät ennakoivat, että energiansäästö ohjaa päätöksentekoa tulevaisuudessa entistä enemmän. 

Minna Petäinen

Isännöintiliiton putkiremonttibarometrissa oli 100 vastaajaa, jotka hallinnoivat noin 2 200 taloyhtiötä. Vastaukset on kerätty huhtikuussa 2022.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti