veronmaksajat.fi

KOTI

Varo näitä vuotovahinkoja kotona

Varo näitä vuotovahinkoja kotona
1.8.2014

Kalliita korjauksia vaativa vesivuoto voi syntyä harmittomasta huolimattomuudesta. Tässä LVI-ammattilaisen vinkit vuotojen välttämiseksi. 

Rakennusten vuotovahingot ovat lisääntymässä. Eniten vahinkoja sattuu kerrostaloissa ja rakennuksissa, jotka on rakennettu vuosina 1980–1989, kertoo Finanssialan Keskusliiton (FKL) tutkimus vuodelta 2013.

Vuotovahingoissa yleisimpiä ongelmakohtia olivat viemäriputkisto, kylmän käyttöveden putkisto, astianpesukone ja vesikalusteet.

Rakenteiden sisällä kulkevaan kylmän käyttöveden putkistoon asukas ei voi vaikuttaa. Sitä vastoin viemäreitä voi itse puhdistaa ja avata. Tavallisimmin viemärivahinko syntyy keittiön tiskialtaaseen tai kylpyhuoneen lattiakaivoon.

”Syitä löytyy monenlaisia. Viemäri voi tukkiutua esimerkiksi hiuksista tai keittiössä juuresten kuorista. Jopa niitä urbaanilegendan mukaisia suihkuviemärin päälle nukahtamisiakin sattuu", sanoo LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä.

Vuotovahinko voi maksaa jopa satoja tuhansia euroja, jos vesi pääsee kastelemaan alapuolella olevat asunnot. FKL:n tutkimuksen  mukaan vuotovahinko maksaa keskimäärin 4 300 euroa tapausta kohden.

Nyrkkisääntö vakuutuskorvauksiin

Vakuutus korvaa yleensä laiterikosta aiheutuneet vesivahingot tai putkivuodot.

 ”Jos kuitenkin talon rakenteissa ollut kosteus on syövyttänyt putken ulkoapäin, ei kysymys ole äkillisestä ja siten korvattavasta vahingosta”, sanoo FINE Vakuuutus- ja rahoitusneuvonnan toimitusjohtaja Irene Luukkonen.

Luukkonen muistuttaa, että myöskään asennusvirheestä johtuvia vahinkoja ei vakuutuksista yleensä korvata.

Jari Syrjälä suosittelee, että putkille tehdään kuntotarkastus noin 35 vuoden käytön jälkeen.

”Putkille ei voi määritellä yleistä käyttöikää, sillä niiden kesto voi vaihdella rakennemateriaalin ja veden laadun mukaan”, sanoo Syrjälä.

Näin torjut vesivahinkoja

  1. Asennukset: käytä aina ammattiliikettä. Koskee myös astianpesukoneen asennusta.

  2. Kuntotarkastus: uusi ikääntyvä vesi- ja viemäriputkisto ajoissa.

  3. Viemärit: puhdista säännöllisesti keittiön lavuaarin poistoputki ja suihkutilan lattiakaivo. Käytä tarvittaessa viemärinaukaisunestettä.

  4. Astiapesukone: aukaise ja puhdista koneen hanat ja suihkusuuttimet ajoittain. Älä jätä konetta päälle yksinään.

  5. Vesikalusteet: korjauta pienetkin vuodot. Tiesitkö, että vuotava wc voi kerryttää tuhansien eurojen vesilaskun vuodessa?

  6. Lämmitysverkosto: varo lattian pinnassa mahdollisesti kulkevia putkia. Potkut ja pölynimurin kolhut voivat vaurioittaa putkea.

  7. Kasteluletkut: Älä kastele kesällä puutarhaa vesiletkulla, joka on liitetty sisällä olevaan hanaan. Letku voi irrota tai räjähtää, jos siihen syntyy painetta sen vuoksi, että hana jäi auki.

  8. Toimistossa: kahvi- ja juoma-automaattien letkut kannattaa vaihtaa 5–10 vuoden välein.

  9. Taloyhtiössä: ilmoita yhtiölle kaikki huomaamasi viat lämmitys-, vesi-, viemäri- ja ilmavaihtojärjestelmässä.

Satu Alavalkama 

 Lue lisää: FINEn Vakuutuslautakunnan ratkaisutietokannoista voi etsiä hakusanoilla esimerkkejä vuotovahingon korvauksista

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti