veronmaksajat.fi

KOTI

Seitsemän vinkkiä mökin syyshuoltoon

Seitsemän vinkkiä mökin syyshuoltoon
28.8.2014

Huolla jo syksyllä kesämökki huolellisesti talvea varten, niin ehkäiset tehokkaasti ensi vuoden korjaustarpeita.    

Mökkiläisen syystoimet riippuvat paljolti mökin varustelutasosta ja siitä, jätetäänkö mökki kylmilleen vai peruslämpö päälle. Tärkeimpiä asioita ovat ilmanvaihdosta huolehtiminen ja kylmästä mökistä vesiputkien tyhjennys. Turvallisuuden ykkösasioita ovat kaikkien rakennusten hyvä lukitus ja arvotavaroiden poiskuljetus.

1. Vakuutus ja lukitus

Mökkivakuutusten suojeluohjeissa on hyviä ohjeita omaisuuden turvallisesta käytöstä ja säilytyksestä. Vakuutusohjeet sisältävät myös määräyksiä muun muassa palo-, vuoto- ja luonnonilmiövahinkojen torjumiseksi. Ohjeisiin ja määräyksiin kannattaa tutustua ja toimia niiden mukaisesti.

Ifin omaisuusvakuutuksista vastaava vakuutusjohtaja Mika Viipuri kehottaa mökin talvikuntoon laittajaa kiinnittämään huomiota kaikkeen veteen liittyvään.

”Syksyn tullen yölämpötila uhkaa laskea pakkasen puolelle, ja kaikki jäätyvät kohdat voivat aiheuttaa vesivahinkoa, joten on hyvä pistää päähana kiinni.”

Toinen mökkiläisen syksyinen pääkohde on helposti liikuteltava omaisuus. Viipuri sanoo, että kaikki arvokkaat tavarat pitää vähintään poistaa pöydiltä ja terasseilta sekä viedä lukkojen taakse. Hän suosittaa, että syksyn lähetessä arvotavarat viedään vakinaiseen asuntoon. Varkaiden lisäksi varsinkin elektroniikkaa uhkaavat myös kylmä ja kosteus. 

”Peruslukituksesta ei liikaa muistuteta. Pitää katsoa, että lukot toimivat ja että niitä käytetään”, Viipuri täydentää pääasioiden listaa.

2. Vesi ja lämpö 

Perusmökin talviteloille laittamisessa korostuu lämmitys, joka taas vaikuttaa suoraan kaikkiin vesiasioihin.

Jos mökkiä ei ole liitetty vesijohtoverkkoon, mökin voi huoletta jättää talveksi kylmilleen, kunhan tyhjentää kaikki vesiastiat.

Jos vesi tulee mökkiin paineellisesti, myös vesiputki pitää tyhjentää, jos mökkiä ei pidetä lämpimänä. Tyhjentää pitää myös astianpesukoneen venttiilit ja säiliöt sekä esimerkiksi painepesurit. Ifin verkkosivuilla kehotetaan sulkemaan päähana aina, kun lähtee mökiltä vähintään viikoksi.

Sähkölämmitteisessä mökissä on hyvä ylläpitää pientä peruslämpöä, joka varmistaa sen, että vesiputket eivät jäädy, sillä jäätyminen aiheuttaisi putkien halkeamisen. Riittävä peruslämpö suojelee myös mökin sähkölaitteita sekä ehkäisee kosteuden aiheuttamia oikosulkuja ja homevaaraa.

Jouko Taskinen, Kouvolan vapaa-ajan asukkaat -yhdistyksen puheenjohtaja, suosittaa noin kymmenen asteen peruslämpöä, mikä varmistaa, että viemäreitä ja vesiputkia ei tarvitse talvella murehtia. Työ- ja elinkeinoministeriön saaristoasiain neuvottelukunta ja Suomen Messut valitsivat Taskisen vuoden 2013 mökkiläiseksi.

Jo ylläpitolämmitys estää suuresti kosteutta ja se säästää sähköä peruslämpöön verrattuna. Ylläpitolämmitys tarkoittaa sisäilman lämmön pitämistä termostaatilla vaikkapa viitisen astetta korkeampana kuin ulkoilman: Jos ulkona on esimerkiksi 30 astetta pakkasta, sisällä on 25 miinusastetta. Jos peruslämpöä ei pidetä päällä, Taskinen valitsisi vähintään ylläpitolämmityksen.

”Kosteus pyrkii aina lämpimästä kylmempään. Ilman ylläpitolämmitystä lämpötila vaihtelee, jolloin sisällä voi olla kylmempää kuin ulkona ja kosteus kulkeekin ulkoa sisälle”, Taskinen perustelee. 

Mökin lämpötilaan vaikuttaa myös ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto. Siis tiivisteiden pitää olla kunnossa.

Mökkirannan laituri huolletaan ja pestään kesän sotkuista. Jos laituri on meren tai ison järven rannalla ja liikuteltavissa, laituri pitää myrskyn ja jäiden lähdön varalta vetää rantaan.

3. Tavarat suojaan varkailta

Suomessa ilmoitettiin poliisille viime vuonna noin 1 800 murtoa vapaa-ajan asuntoihin, mikä oli yli viidesosa enemmän kuin vuonna 2012. Kuluvana vuonna poliisi tiedotti mökkimurtojen määrän alkuvuonna nousseen rajusti ainakin Helsingissä ja Pohjois-Suomessa. Mökkiläinen voi kuitenkin monin tavoin pienentää riskiä joutua omaisuusrikoksen uhriksi.

Ifin suojeluohjeissa suositellaan käymään mökillä säännöllisesti myös talvella, esimerkiksi kuukauden välein. Jos tämä ei onnistu, olisi hyvä pyytää mökkinaapuria tai paikallisia asukkaita seuraamaan mökin seudulla liikkuvia. Omakotitaloliiton sivuilla kehotetaan jopa merkkailemaan vieraiden autojen rekisterinumeroita.

Suojeluohjeissa edellytetään kunkin rakennuksen riittävää lukitusta. Riittävänä pidetään, että ovissa on takalukittavat käyttölukot ja niitä myös käytetään. Lukot kannattaa hankkia valtuutetulta lukkomyyjältä. Myös piha- ja rantarakennukset on lukittava.

Lukitusta voi parantaa turvalukolla. Silti iso osa murroista tehdään mökin omilla avaimilla, kun mökkiläinen jättää avaimet liian helppoon piiloon.

Jouko Taskinen kutsuu syksyä varkaiden kulta-ajaksi, sillä illat pimenevät ja mökillä ei enää juuri käydä eikä tavaroita ole vielä viety vakinaiseen asuntoon. Luovuus on hyväksi: Taskinen tietää kaverinsa vievän moottorisahan talvisäilöön huussin alle.

”Moni vetää talveksi verhot ikkunoiden eteen. Itse jätän mökkiin suurin piirtein vain pöydän ja tuolit. Verhot jätän auki, jolloin varas heti näkee, että ei kannata murtautua.”

Perämoottoreita varastetaan edelleen paljon rannoilta. Taskinen ihmettelee veneenomistajien laiskuutta, kun eivät vie moottoria talteen.

Samoin sanoo Mika Viipuri: ”On pieni vaiva irrottaa perämoottori ja viedä se lukittuun vajaan.”

4. Ruuat pois jyrsijöiltä

Pakastin ja jääkaappi kestävät talven yli, kunhan virta ei ole päällä, ja laitteet on huolellisesti sulatettu ja kuivattu. Jääkaappi kannattaa irrottaa pistorasiasta ja jättää jääkaapin ovi raolleen, jotta laitteeseen ei muodostu hometta.

Pilaantuvaa ruokaa ei pidä jättää mökille. Kuivaruoka pitää pakata tiiviisiin kovamuovi- tai peltiastioihin, jotta hiiret eivät pääse herkuttelemaan. Yhtä lailla pikkujyrsijöiltä suojaan pitää laittaa saippuat ja kynttilät.

Hiiriä ja myyriä kiinnostavat jopa pesimistarkoituksessa myös vuodevaatteet ja muut tekstiilit. Niinpä Taskinen opastaa, että tekstiilit kannattaa ripustaa ilmavasti komeroon. Patjat voi nostaa sänkyihin pystyyn.

”Hiiri pistää luunsa kasaan ja menee jopa seitsemän millimetrin reiästä sisään. Samanlainen tunkeutuja on myyrä”, Taskinen tietää.

Taskisen mielestä pikkujyrsijäongelmaan tehoaa parhaimmin ehkäisy eli hiirten ja myyrien pyydystys pitää aloittaa jo syyskesällä. Muutama hiirenloukku sisällä ja ulkona tepsii hyvin. Ulkoloukku on suojattava, jotta linnut eivät mene satimeen.

Pihalla myyriä ja jäniksiä kiinnostavat pihakasvit pitää suojata verkoilla ja hennoimmat kasvit lumen ja pakkasten varalta suojakankaalla. Pihamaa ja monet kasvit kaipaavat syyslannoitusta ja -muokkausta.

Jos tyhjentää huussin syksyllä, sekin riesa on pois kevätpuuhista.

5. Ilmanvaihto myös talvella

Kesämökeissä on yleensä painovoimainen ilmanvaihto. Se on syytä jättää toimivaksi eli venttiileitä ei pidä tukkia. Jos mökkiä ei tuuleta, todennäköisesti seuraa kosteusvaurio, ja sisäilma ummehtuu.

Ikkunat on suljettava talveksi huolellisesti, mutta tulisijojen hormien pellit pitäisi jättää talveksi raolleen, jotta sitäkin kautta sisäilma vaihtuisi eikä hormi kastuisi liikaa.

Savuhormin peitoksi asiantuntijat suosittelevat kunnollista piippuhattua. Savupiipun suojauksen pitää aina päästää ilma kulkemaan hormin kautta.

Paloturvallisuuden vuoksi vapaa-ajan asunnon hormi ja tulisijat on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein.

6. Palovaroitin on ykkösturva

Palovaroitin on mökin tärkein turvavaruste. Se on sitä paitsi pakollinen käyttöesine myös mökillä. Palovaroitin pitää uusia joka kymmenes vuosi.

Myös häkä- ja kaasuvaroittimet sekä alkusammutusvälineet on pidettävä kunnossa. Sammutuspeite ja käsisammutin pitäisi löytyä saunalta ja takan lähistöltä.

Sähköt on hyvä katkaista pääkatkaisijasta. Jos mittari on etäluettava, virta on katkaistava tarkasti sähkölaitoksen ohjeen mukaisesti. Jos varkaiden pelotukseksi pihaan on kytketty esimerkiksi pihavaloja liiketunnistimella, niiden sähkönsaanti pitää kuitenkin turvata.

Jos mökissä on kesät kokkailtu kaasulla, kaasupullot pitää talveksi irrottaa ja sulkea huolellisesti.

Tuhkat pitää poistaa kaikista tulisijoista. Jouko Taskinen perustelee tätä sillä, että tuhkassa on syövyttäviä aineita, ja jos ne pääsevät kostumaan, ne ruostuttavat tulisijan metalliosia.

Joissakin ohjeissa kehotetaan tuomaan kaikki sähkö- ja polttoainekäyttöiset työkalut lämpimiin tiloihin. Jotkut sanovat niin ikään, että bensiinitankki pitää tyhjentää moottorisahasta ja ruohonleikkurista. Taskinen varastoi moottorisahan ja ruohonleikkurin vajaan ja jättää bensan koneeseen, ja ainakin toistaiseksi koneet ovat keväällä käynnistyneet.

Pihakalusteet on hyvä kunnostaa ja öljytä syksyllä, jotta niitä ei tarvitse huoltaa kevätkiireissä. Kalusteet pitää viedä kuivina vajaan tai ainakin katokseen. Sama paikka sopii grilleille.

7. Katto kuuluu mökin pääasioihin

Katon kunto pitää tarkistaa kauden viimeisillä mökkikäynneillä. Katon pitää kestää niin vesisateet kuin lumen paino.

Kun lehdet ovat pudonneet puista, katto on syytä harjata puhtaaksi. Samalla pitää katsoa erityisesti läpiviennit. Jos savupiipun pellitys on irronnut, sade voi mennä kattorakenteisiin, mikä voi tuoda isot ongelmat.

Taskinen muistuttaa, että sammal kasvaa varsinkin metsämökkien katoille, joille kerääntyy metsän roskia, ja katto kuivuu hitaasti. Sammalmättäät voivat vaurioittaa varsinkin huopa- ja tiilikatteita, ja katto voi alkaa vuotaa. Onneksi rautakaupoista voi ostaa kemiallista ainetta, joka tappaa parissa päivässä sammaleet, jolloin ne on helppo kaapia.

Myös vesirännit ja syöksytorvet pitää puhdistaa. Lehtipuiden lehtien lisäksi havupuiden varistamat neulaset täyttävät rännejä, jolloin vesi helposti vuotaa kattorakenteisiin ja seiniin.

Syksyllä on syytä kaataa huonokuntoiset puut, jotta lumi ja myrsky eivät kaada niitä mökin päälle.

 Tee ainakin nämä!

*Tyhjennä vesiputket ja -säiliöt, jos mökki jätetään kylmäksi.

*Vie arvotavarat, elektroniikka, aseet ja alkoholi pois mökiltä.

*Älä houkuta jyrsijöitä eli vie ruuat pois.

*Varmista ilmanvaihto.

*Peitä savuhormi.

*Puhdista katto ja rännit.

*Järjestä mökin seuranta.

Hannu Kaskinen 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti