veronmaksajat.fi

VEROT

Unohditko lähettää veroilmoituksesi ajoissa? Toimi näin

Unohditko lähettää veroilmoituksesi ajoissa? Toimi näin
10.5.2023

Jos unohdit korjata veroilmoituksesi tietoja määräaikaan mennessä, kannattaa muutokset tehdä Omaverossa mahdollisimman pian. Noin 1,8 miljoonan palkan- ja eläkkeensaajan esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä oli tiistaina 9.5. Tiistaina 16.5. määräpäivä oli noin 1,2 miljoonalla palkan- ja eläkkeensaajalla. 

Veroilmoituksella on suurin osa tiedoista valmiina. Työnantajat ja muut maksajat ilmoittavat tulotiedot valmiiksi esitäytettyyn veroilmoitukseen, mutta virheitä sattuu silti eikä Verohallinto saa kaikista tuloista tietoja esitäytetylle veroilmoitukselle. Puuttuvat tiedot tulee itse lisätä ja korjata virheet.

Monia vähennyksiä pitää muistaa itse vaatia. Jos on vaikkapa myynyt osakkeita ja kaupoista on tiedot valmiina esitäytetyllä veroilmoituksellaomaisuutta, oikean luovutusvoiton tai tappion määrä pitää tarkistaa

1. Tarkista, milloin verotuksesi päättyy

Tarkista esitäytetyn veroilmoituksen mukana tulleesta verotuspäätöksestäsi, mikä on oman verotuksesi päättymispäivä. Tämä päivä vaikuttaa siihen, miten ilmoitat muutoksista verotukseesi. 

Jos veroilmoituksen mukana tuli vain alustava verotuslaskelma, saat verotuspäätöksen vasta kun sinun ja puolisosi veroilmoitukset on käsitelty.

Verotuksen päättymispäivä on henkilökohtainen. Verotus voi päättyä toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Puolisoiden verotus päättyy aina samaan aikaan. 

2. Jos verotuksesi ei ole päättynyt, muokkaa veroilmoitustasi

Jos verotuksesi päättymispäivä on edessäpäin, ilmoita tai korjaa tietoja seuraavasti:

  • Jos huomaat verotuspäätöksessä selvän virheen (esimerkiksi laskuvirheen), soita Verohallinnon palvelunumeroon. Puhelinnumeron näet päätöksestä. 
  • Jos huomaat, että verotuspäätöksestä puuttuu tulo- tai vähennystietoja, ilmoita ne korjaamalla veroilmoitustasi Omaverossa tai paperilomakkeella.

Jos ilmoitat tuloja myöhässä, mutta ennen kuin Verohallinto on kysellyt puuttuvien tietojen perään, joudut maksamaan 50 euron myöhästymismaksun. Jos et ole oma-aloitteinen puuttuvien tulotietojen korjauksessa, seuraamusmaksuna on ankarampi veronkorotus. 

Verovähennyksiä voi yleensä ilmoittaa myöhässä seuraamuksitta.

3. Jos verotuksesi on päättynyt, voit tehdä oikaisuvaatimuksen

Jos et ehtinyt korjata tietoja ennen verotuksesi päättymistä, voit tehdä oikaisuvaatimuksen. 

Jos ilmoitat oikaisuvaatimuksella täysin uuden tiedon, tekee Verohallinto asiassa täydentävän verotuspäätöksen. Jos sen sijaan esimerkiksi korjaat esitäytetyllä veroilmoituksella olleen virheellisen tiedon oikaisuvaatimuksella, ratkaistaan asia oikaisuvaatimusmenettelyssä joko Verohallinnossa tai verotuksen oikaisulautakunnassa. 

Tällä hetkellä henkilöasiakkaan tuloverotusta koskevan oikaisuvaatimuksen käsittelyaika oikaisulautakunnassa on 80 prosentissa tapauksista alle 10 kuukautta, joskus merkittävästi kauemminkin.

VEROILMOITUS 2022 | Muista täyttää veroilmoitus 2022 -opas auttaa sinua tarkistamaan veroilmoituksesi. Esitäytetyn veroilmoituksen 2022 viimeinen palautuspäivä on joko 16.5.2023 tai 23.5.2023. Ensimmäinen palautuspäivä oli 9.5.2023. Liikkeen- ja ammatinharjoittajat sekä heidän puolisonsa palauttivat veroilmoituksensa 3.4.2023. Lataa oppaasi täältä >>

Minna Petäinen  

Jutun alkuun lisätty maininta toukokuun toisesta määräpäivästä, joka on 16.5.2023.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti