veronmaksajat.fi

RAHAT

Tuplasti listautumisherkkua: Netum, Merus, molemmat vai ei kumpikaan?

Tuplasti listautumisherkkua: Netum, Merus, molemmat vai ei kumpikaan?
24.5.2021

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Tällä viikolla toistuu sama kuin maaliskuussa: samanaikaisesti sijoittajilta hakee rahaa listautumisannissa kaksi yhtiötä. Maaliskuussa päällekkäin käynnissä olivat Orthexin ja Sitowisen listautumisannit, nyt pörssin ylläpitämälle First North -markkinapaikalle kirivät rinta rinnan Merus ja Netum.

Kaksi ennalta tuntematonta yhtiötä, joilla on viisikirjaimeiset mitään tarkoittamattomat nimet. Konsonanttien ja vokaalien järjestyskin on nimissä sama. Sekaantumisen vaara on ilmeinen.

Yritetään kuitenkin muistaa, että Merus eli koko nimeltään Merus Power on sähkönvarastointiin ja sähkön laatuun erikoistunut teknologiayhtiö ja Netum it-palvelutalo. Äkkiseltään Merus vaikuttaa kaksikosta selvästi kiinnostavammalta jo siksi, että it-palvelutaloista ei pörssissä ole varsinaisesti puutetta, ja niiden joukossa erottautuminen ja skaalautuminen on työlästä. Toiseksi energia on kuuma toimiala

Aloitetaan siis Meruksesta.

Ankkureilla pohjaan asti merkitty

Merus Powerin esitettä ei tarvitse lukea järin pitkään huomatakseen, että pidemmälle lukeminen on ajan hukkaamista.

Merus laskee liikkeelle 2 136 832 uutta osaketta 5,62 euron merkintähintaan, eli osakeannin koko on 12,0 miljoonaa euroa. Ankkuriomistajien merkintäsitoumuksia yhtiön on saanut ja ottanut vastaan jo 13,6 miljoonalla eurolla.

Kaikki meni eikä riittänytkään!

No, muutamat nykyisistä omistajista on saatu suostuteltua myymään yhteensä 863 168 osaketta eli 4,9 miljoonan euron edestä. Näin tarjottavien osakkeiden määrä nousee tasan kolmeen miljoonaan ja niiden arvo 5,62 euron merkintä- ja myyntihinnalla laskettuna 16,9 miljoonaan euroon.

Ankkurisijoittajien kanssa on sovittu, että he eivät välttämättä saa kaikkia haluamiaan osakkeita, kuitenkin vähintään 11,8 miljoonan osakkeet. Näin muille sijoittajille jää jaettavaksi noin viiden miljoonan euron osake-erä. Se jaetaan muiden instituutioiden, yleisön ja totuttuun tapaan alennettuun hintaan osakkeita saavan henkilöstön kesken.

Instituutioantiin on oikeastaan turha osallistua, koska se on jo ylimerkitty. Yleisöannin 3,8 miljoonan euron osakkeista taistelee yksityissijoittajien joukko. Vähimmäismerkintä on 150 osaketta eli 843 euroa. Suuremman määrän saamisen varaan en laskisi.

Oma päätökseni on tällä sinetöity. Osallistun yleisöantiin silmät kiinni luottaen siihen, että ankkurisijoittajat ovat tehneet työnsä kunnolla ja että myös muutamat muut instituutiosijoittajat ovat kiinnostuneita haalimaan Merusta salkkuunsa, mikä takaisi positiivisen pörssistartin.

Kovia kertoimia ja kovaa kasvua

Täytyyhän lukuja katsoa kuitenkin edes näön vuoksi.

Meruksen osakemäärä nousee 7 644 966 osakkeeseen ja markkina-arvo antihinnalla 43 miljoonaan euroon. Markkina-arvo on korkea, jos sitä vertaa viime vuonna 6,5 miljoonaan euroon pienentyneeseen liikevaihtoon ja tuloksen tappiollisuuteen.

Aiempina vuosina Merus on kuitenkin tehnyt tulosta, ja tälle vuodelle tilauksia oli vuodenvaihteessa jo kuuden miljoonan edestä. Merus odottakin tämän vuoden liikevaihdon osuvan 13–15 miljoonaan euroon ja käyttökatteen miljoonan euron tuntumaan.

Niilläkin luvuilla Merus on kovin kallis. Yhtiöllä on kuitenkin tukenaan oikeassa asennossa olevat tähdet. Alla oleva markkina kasvaa kovaa tahtia. Meruksella on kovia referenssejä ja kokemusta kansainvälisestä toiminnasta ja kannattavuudesta. Pienen yhtiön kasvun rajat eivät kolahda vastaan kovin pian.

Meruksen tavoitteena on 80 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2026. Kasvun pitäisi tulla ensisijaisesti orgaanisesti. Käyttökatteeksi uumoillaan keskimäärin yli 15 prosenttia.

Vaikea minun olisi nauraa Meruksen kasvutavoitteille tai kyseenalaistaa niitä järkevin perustein.

Vuoteen 2026 on vielä melkoisesti matkaa, ja Meruksen markkinoilla ennättää tapahtua paljon. Mahtaako yhtiö olla edes itsenäinen viiden vuoden kuluttua?

Julkisen sektorin it-paja

Entä sitten Netum?

Netum lienee maailman johtava Legacy to Digi -talo, joskin kai myös ainoa. Legacy to Digi -konseptinsa Netum selittää yhtiöesitteessään: "kun rakennetaan uutta, huomioidaan olemassa olevat ratkaisut". Liekö lähestymistapa aivan uniikki?

 Netum teki viime vuonna 17,5 miljoonan euron liikevaihdon, mutta jo vuonna 2023 liikevaihdon pitäisi olla 30 miljoonaa euroa eli kasvaa kolmessa vuodessa yhteensä 70 prosentilla. Kun liiketoiminnassa ei juuri tuntuisi olevan skaalautuvia osia, se tarkoittaa joko yritysostoja tai ankaraa henkilöstön rekrytoimista. Netum sanoo kasvutavoitteen perustuvan orgaaniseen kasvuun.

Numeerisesti lyöty kasvutavoite on omiaan synnyttämään vääränlaista riskinottoa. Jos yritysjohto valjastetaan liikevaihtotavoitteeseen, seurauksena voi olla liikevaihdon kasvattaminen hinnalla millä hyvänsä, vaikka hyvin johdetun yrityksen pitäisi keskittyä omistaja-arvon kasvattamiseen. Kiivas rekrytointitahti on kaiken lisäksi omiaan nostamaan palkkakuluja, eikä pelkästään uusien vaan myös nykyisten työntekijöiden kohdalta.

Toki liikevaihtoa voi kasvattaa myös sillä, että saa asiakkaat maksamaan palveluista selvästi nykyistä enemmän. Netumilla ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan mitään niin merkittäviä etuja, joiden varassa se pystyisi nostamaan taksojaan ilman asiakasmenetyksiä.

Viime vuonna viisi suurinta asiakasta – KEHA-keskus, työ- ja elinkeinoministeriö, digi- ja väestötietovirasto, Posti ja Senaatti-kiinteistöt – toi 77 prosenttia Netumin liikevaihdosta. KEHA-keskus on valtion virasto, joka tuottaa palveluita ELY-keskuksille ja TE-toimistoille.

Asiakaskunta on siten paitsi painottunut vahvasti julkiseen sektoriin myös hyvin keskittynyt. Koska it-palvelutoiminta on enemmän tai vähemmän projektien tekemistä, asiakkaiden menettäminen on aina riski, ja Netumin tapauksessa ison asiakkaan menettäminen tietäisi aimo lovea liikevaihtoon. Ison asiakasmenetyksen vaikutusta tulokseen voi lähinnä arvella kauhunsekaisesti.

Kasvulupausta ei hinnoiteltu

Keskittyneen asiakaskunnan ja kovan kasvutavoitteen tuomat riskit eivät järin innosta ostamaan Netumin osakkeita listautumisannissa, mutta hinnoittelu tuntuu riskien vastapainoksi poikkeuksellisen houkuttelevalta.

 Annissa lasketaan liikkeelle 2 535 000 uutta osaketta. Nykyiset omistajat eivät myy, mikä on tietenkin hyvä merkki: heille jää intressi toivoa osakkeelle suotuisaa kehitystä jälkimarkkinoilla. Tosin yhtiön toiseksi suurin omistaja, hallitukseen kuuluvan Lars Laaksosen Aloma Oy myy listautumisen ohi 300 000 osaketta Evli-pankkiiri Roger Kempen Fincorp-yhtiölle. Evli sattuukin toimimaan Netumin annin merkintäpaikkana.

Osakemäärä kasvaa 11 535 000 osakkeeseen, joten listautumisannin 3,20 euron hinnalla laskettuna yhtiön markkina-arvoksi tulee 37 miljoonaa. Listautumisesta saatavilla varoilla Netum voi halutessaan maksaa pois niin pitkä- kuin lyhytaikaisetkin velkansa.

Viime vuonna Netum teki kahden miljoonan euron liikevoiton. Liikevoittoa painoivat miljoonan euron liikearvopoistot, joita yhtiöllä ei olisi, jos se käyttäisi IFRS-kirjanpitoa. Osakeannilla kerättävien rahojen myötä Netumin rahoituskulujenkin pitäisi painua selvästi viimevuotisia 200 000 euron korkokuluja pienemmiksi.

Jos viime vuoden tuloksesta oikaisee pois liikearvon poistot ja rahoituskulut, tulos ennen veroja olisi kolme miljoonaa euroa, josta normaalin yhteisöveron jälkeen jäisi 2,4 miljoonan euron nettotulos.

Sen perusteella laskettu p/e-luku olisi 15.

Viisitoista on nettovarakkaalle firmalle ihan ok p/e-luku. Listautumisannin hintaan ei ole heitetty kasvuhiivaa. Jos Netum pystyy kasvamaan uumoilemallaan tavalla ja pitämään kannattavuutensa, osake on huokea.

Ruuhkaa yleisöannissa?

Netumin tarjolle tulevista uusista osakkeista 1,4 miljoonalle on jo ostaja. Ilmarinen, Fincorp, Aurator Varainhoito ja eQ Suomi -sijoitusrahasto ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita, ja niitä niille on luvattu vähintään 80 prosenttia merkitsemästään määrästä.

Merkintäsitoumukset kattavat yli puolet annista, joten anti menee helposti läpi. Muille halukkaille jää tapeltavaksi toinen puoli eli pyöreästi neljän miljoonan euron osakkeet.

Yleisöantiin on varattu alustavasti vajaat 800 000 osaketta, ja merkintäsitoumuksen on oltava vähintään 700 kappaletta eli 2240 euroa. Jotta jokainen merkitsijä saisi merkinnän vähimmäismäärän, yleisöantiin saisi osallistua enintään alun toisatuhatta sijoittajaa. Vaikkei Netum missään nimessä ole yhtä kiinnostava kuin useimmat viimeaikaiset listautujat, eiköhän yleisöannin merkintöjä jouduta leikkaamaan rajusti.

Laatua kalliilla vai keskinkertaista edullisesti?

Tarjolla tuntuisi siis olevan suurten mahdollisuuksien kasvulupaus kalliilla tai keskinkertainen yhtiö edullisesti.

Merusta ja Netumia yhdistää pieni koko, mutta yhtiöinä ne poikkeavat toisistaan melkoisesti. Siksi ne eivät varmaankaan kärsi järin paljon siitä, että annit sattuvat olemaan käynnissä samaan aikaan.

Ja jos kärsivät, sillä ei ole merkitystä. Kummankin yhtiön anti menee ilman muuta läpi, ja suuresta kiinnostuksesta olisi mukaan lähtevien sijoittajien kannalta haittaa, sillä osakkeita on tarjolla niukahkosti.

Itse en jää arpomaan Meruksen ja Netumin välille vaan osallistun vähimmäismerkinnöillä kummankin listautumisantiin. Sijoitushorisonttini pituudesta en anna takeita. 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti