veronmaksajat.fi

RAHAT

Tässä ovat maailman rikkaimmat sijoittajat – ja näin he ovat tehneet rahansa

Tässä ovat maailman rikkaimmat sijoittajat – ja näin he ovat tehneet rahansa
19.4.2023

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Sijoittamalla voi vaurastua kahdella tapaa. Voi sijoittaa rahansa ja ehkäpä sopivan määrän lainattuakin paitsi fiksusti myös niin, että omaisuuden arvo kasvaa. Toinen vaihtoehto on perustaa sijoituspalveluyhtiö ja periä palkkioita muiden omaisuuden hoitamisesta.

Keinoista ensimmäisessä aloittamisen kynnys on matala. Jälkimmäinen sen sijaan tuntuu olevan varmempi tie vaurauksiin.

Talouslehti Forbes panee maailman raharikkaat järjestykseen omaisuuden perusteella vuosittain. Listan tuorein päivitys on tehty huhtikuussa 2023.

Tuoreimmassa päivityksessä universumin vauraimman henkilön eli miehen paikka vaihtui, ja korkeimman rahakasan päälle kipusi LVMH-luksustuoteyhtiön pääomistaja Bernard Arnault perheineen. Sähköauto- ja avaruusrakettimies Elon Musk putosi toiselle pallille. Kolmanneksi vaurain on Amazonin perustaja Jeff Bezos.

Maailman rikkain sijoittaja Warren Buffett on miljardöörigallerian viidennellä sijalla reilun sadan miljardin Yhdysvaltain dollarin omaisuudellaan. Buffett on siitä poikkeuksellinen sijoittaja, että valtaosan omaisuudestaan hän on luonut omalla pitkäjänteisellä sijoitustoiminnalla, siis kohdeyhtiöiden liiketoimintaa arvioivilla päätöksillä. 

Kullankaivajia ja hakkukauppiaita

Forbesin miljardöörilistan sadan kärjestä löytyy kolmetoista henkilöä, joiden varallisuuden lähde on rahoitus- ja sijoitustoiminta. Miljardipinojen mukaisessa järjestyksessä he ovat:

  Omaisuuden arvo
Warren Buffett 106 mrd. USD
Ken Griffin 35 mrd. USD
Jeff Yass  29 mrd. USD
Jim Simons 28 mrd. USD
Stephen Schwarzman 28 mrd. USD
Thomas Peterffy  25 mrd. USD
R. Budi Hartono 24 mrd. USD
Abigail Johnson 22 mrd. USD
Ray Dalio 19 mrd. USD
David Tepper  19 mrd. USD
Daniel Gilbert 18 mrd. USD
Steve Cohen 18 mrd. USD
Carl Icahn 18 mrd. USD

Lähde: Forbes

Joukossa on myös muita kuin varsinaisia sijoittajia. Esimerkiksi R. Budi Hartonon omaisuus on pitkälti lähtöisin Bank Central Asia -pankin omistamisesta. Hartono ja hänen veljensä ostivat osuuden pankista toiselta perheeltä Aasian kriisin myötä. Vauraita veljekset olivat jo sitä ennen: perheen rahat ovat peräisin tupakkabisneksestä.

Fidelity Investmentsin toimitusjohtaja ja suuromistaja Abigail Johnson on perintöpankkiiri. Hänen isoisänsä perusti varainhoitoyhtiön heti toisen maailmansodan jälkeen. Fidelity hallinnoi noin neljäntuhannen miljardin Yhdysvaltain dollarin pääomia.

Thomas Peterffy perusti Interactive Brokers -halpaosakevälitysyhtiön vuonna 1993. Hän on ennemmin hakkujenmyyjä kuin kullankaivaja. Dan Gilbertin Rocket Mortgage on yhdysvaltalainen asuntorahoituksen välittäjä. 

Hedge-miesten massimarssi 

Forbesin sijoittajamiljardöörilistan kakkonen Ken Griffin on Citadel-hedgerahaston perustaja. Citadel-imperiumiin kuuluu myös Citadel Securities, joka on merkittävä markkinatakausfirma. Sen koneet syytävät ostoja ja myyntejä jäätävää tahtia.

Osto- ja myyntilaitojen molemmilla puolilla ja tiukoilla marginaaleilla elää myös entinen ammattiuhkapeluri Jeff Yass, joka on yksi Susquehanna International Groupin eli SIGin perustajista. SIG käy omalla taseellaan kauppaa kaikilla omaisuusluokilla pääasiassa johdannaisten avulla.

Jim Simons perusti Renaissance Technologies -hedgerahastoyhtiön 1980-luvun alussa. Renaissance algoritmit etsivät ja ilmeisen hyvin myös löytävät markkinoilta kuvioita, joilla on ollut taipumus ennakoida jotain markkinaliikettä.

Yhtiön Medaillon-rahastoon eivät pääse sijoittamaan kuin Renaissancen työntekijät ja omistajat. Sen lisäksi että Medaillon on naarannut markkinoilta mahtavia tuottoja, se on perinyt sijoittajiltaan messeviä hallinnointipalkkioita, mikä on vaurastuttanut sitä hallinnoivaa Renaissancea.

Stephen Schwarzman on Blackstone-sijoitusyhtiön perustajia. Blackstone on erikoistunut vaihtoehtoisomaisuusluokkiin kuten pääomasijoituksiin, kiinteistöihin ja hedgerahastoihin. Uutisotsikoista se on tunnettu vivutettuja yritysostoja tekevänä pääomasijoittajana. Blackstonen hoidossa on lähes tuhannen miljardin Yhdysvaltain dollarin pääomat.

David Tepper on Appaloosa Management -hedgerahastoyhtiön perustaja. 1990-luvun alussa perustettu Appaloosa hallinnoi noin 14 miljardin dollarin pääomia.

Steve Cohen hoiti menestyksekkäästi SAS Capital -hedgerahastoyhtiötä, mutta yhtiö jouduttiin lopettamaan sisäpiirikauppasakkojen vuoksi. Hänen nykyinen hedgensä on Point72 Asset Management, joka hallinnoi 27 miljardin dollarin omaisuutta. 

Maailman rikkain kirjailija ja kurkunleikkaajakapitalistin perikuva

Ray Dalio on tuttu myös sijoituspiirien ulkopuolella, sillä hänen elämää ja työtä koskevat prinsiippinsä ovat nousseet lentokenttäkirjakauppojen hyllyjä selailevien matkustajien silmiin. Vuonna 2017 ilmestynyt Principles-kirja on kohonnut kansainväliseksi bestselleriksi, ja se on saanut jatkoa: vuonna 2018 ilmestyi Principles for Navigating Big Debt Crises ja vuoden 2021 lopulla The Changing World Order: Why Nations Succeed and Fail.

Dalio lieneekin maailman rikkain kirjailija, mutta kirjojen tekijänpalkkiotulojen varassa hänen omaisuutensa ei makaa. Hyödykekaupasta opiskeluaikoinaan kiinnostunut Dalio perusti 1970-luvulla Bridgewater Associates -yrityksen, joka aluksi harjoitti konsultointia mutta päätyi sittemmin eri omaisuuslajeja hyödyntäväksi hedgevarainhoitajaksi. Bridgewater hallinnoi noin 150 miljardin Yhdysvaltain dollarin pääomia.

Ray Dalion päätöksentekoa käsittelevistä ajatuksista kirjoitan enemmän 26.5.2023 ilmestyneessä Taloustaito Bonuksen jutussa (kirjautuneille lukijoille).

Carl Icahn on kurkunleikkaajakapitalistin perikuva, joka hankki maineensa 1980-luvulla tekemillään vihamielisillä yritysvaltauksilla. Wall Street -elokuvaansa valmistellessaan ohjaaja Oliver Stone tapasi Icahnin, jonka persoona teki häneen vaikutuksen. Icahnin piirteitä näkyy elokuvan päähenkilössä Gordon Gekkossa. 

Palkkasalkunhoitajat eivät yllä miljardilistalle

Fidelity Magellan -rahasto tuotti ilmiömäisesti – vuosina 1977–1990 peräti 29 prosenttia vuodessa – ja teki salkunhoitajastaan Peter Lynchistä sijoitusmaailman gurun. Lynch jakoi oppejaan myös hauskasti kirjoitetuissa kirjoissaan kuten One Up on Wall Street (1989).

Lynchin menestys imi rahaa Fidelity Magellaniin. Vuonna 1977 rahaston pääomat olivat 18 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, vuonna 1990 salkku oli paisunut 14 miljardiin dollariin, ja siitä oli tullut Fidelitylle melkoinen kultakaivos – Abigail Johnson ja hänen isänsä olivat varmasti iloisia Lynchin menestyksestä.

Ei Lynchkään köyhäksi pojaksi ole jäänyt, mutta miljardiluokkaan salkunhoitajakultanäpin omaisuus ei yllä. Celebritynetworth-sivusto ravistaa  Lynchin netto-omaisuudeksi 450 miljoonaa dollaria.

Bill Miller määritteli arvosijoittamisen uudelleen Legg Mason Capital Managementin Value Trustin hoitajana. Rohkea etunoja teknologiayhtiöihin ja oikea-aikainen poistuminen juuri kuplan alkaessa puhjeta vuoden 2000 alkupuolella tekivät hänestä Wall Streetin seuratun ja siteeratun sankarin. Sittemmin hän on tarjonnut varainhoitoa omassa yhtiössään.

Millerkään ei ole noussut Forbesin listalle. Finty-palvelu arvelee Millerin omaisuudeksi kuitenkin 1,8 miljardia dollaria.

Yhdeksi 2010-luvun nollakorkobuumin mestareista nousi Cathie Wood, joka perusti ARK Investment Managementin vuonna 2014. ARK on tullut kuuluisaksi disruptioteemasijoittajana. Yhtiö on tehnyt sijoittamisesta helppoa, sillä se tarjoaa tuotteitaan etf-rahastoina, joten niihin pääsee mukaan kuka tahansa pörssin kautta, yhteen rahastoon myös eurooppalaissijoittajat.

Vaikka Wood hyppäsi juuri menestyksensä kynnyksellä yrittäjäksi, hänenkään maallista vaurautensa mittaamiseen ei tarvita seitsennumeroista dollarimäärää. Forbes julkaisi viime kesänä listaan sadasta vauraimmasta amerikkalainaisesta, jotka ovat luoneet itse omaisuutensa. Tuolle listalle pääsi vähintään 215 miljoonan dollarin omaisuudella, mutta Cathie Woodin nimeä ei siltä löydy. Sen sijaan Traderlion-palvelu arvioi Woodin netto-omaisuudeksi 250 miljoonaa dollaria. 

Seitsemän suomalaista

Forbesin miljardöörilistalle on yltänyt seitsemän suomalaista, joista neljän sukunimi on Herlin. Antti Herlin on tuttuun tapaan Suomen vaurain.

  Omaisuuden arvo
Antti Herlin  4,1 mrd. USD
Heikki Kyöstilä 2,0 mrd. USD
Mika Anttonen 1,9 mrd. USD
Ilkka Herlin 1,7 mrd. USD
Ilona Herlin 1,6 mrd. USD
Antti Aarnio-Wihuri  1,4 mrd. USD
Heikki Herlin 1,3 mrd. USD

Lähde: Forbes

Suomen toiseksi rikkaimmaksi Forbes arvioi Herttoniemessä hammashoitoteknologiaa valmistavan Planmecan Heikki Kyöstilän. Hänen omaisuudekseen lehti haarukoi kaksi miljardia dollaria.

Pitäjänmäkeläisen St1-energiayhtiön Mika Anttonen on listan seuraava, ja listan ei-Herlineistä kolmas on Antti Aarnio-Wihuri. Wihuri-yhtiöt pitää majaansa Kulosaaressa.

Suomi–Ruotsi-miljardöörimaaottelussa länsinaapuri vie kirkkaan voiton: ruotsalaisia Forbesin listalla on peräti 39.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Juttuun on lisätty 26.4.2023 linkki Taloustaito Bonuksen juttuun.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti