veronmaksajat.fi

RAHAT

Sijoitusasunto: Käyttäisinkö välittäjää vai vuokraisinko itse?

Sijoitusasunto: Käyttäisinkö välittäjää vai vuokraisinko itse?
26.7.2019

Asuntosijoittaja voi tarvita ostopalveluja, jos oma aika tai kokemus eivät riitä. Mitä pitää tietää, kun vuokraa sijoitusasunnon?

Omistusasunnon vuokraaminen ei ole järin monimutkaista, mutta kokemattomalle se vaikuttaa riskialttiilta. Jos vuokralaisen valinta osoittautuu pommiksi ja sopimuspaperit on tehty huolettomasti, vuokranantaja voi joutua kärsimään suuret tappiot.

Vuokranantajaksi päädytään hyvin erilaisista lähtökohdista. Yksi on kymmeniä huoneistoja omistava asuntosijoittaja, toinen on saanut perinnöksi huoneiston, kolmas on muuttanut työn perässä uudelle paikkakunnalle ja vuokraa omistukseensa jäänyttä huoneistoaan.

Asuntosijoittajille – yhden tai useiden huoneistojen omistajille – on tarjolla vuokravälityspalveluja, jos vuokralaisrumba alkaa tuntua liian stressaavalta.

Perinteisessä palvelussa vuokravälittäjä etsii sijoitusasuntoon vuokralaisen ja hoitaa sopimusasiat vuokrasuhteen alussa. Lisäksi on tarjolla ”manageerausta”, jolloin vuokrasuhteen aikana hoidetaan käytännön järjestelyt vuokranantajan puolesta. Jos siis esimerkiksi jääkaappi hajoaa, vuokralainen ottaa yhteyttä palvelun tarjoajaan, joka hoitaa asiat kuntoon.

Suomessa valtaosa kiinteistövälittäjistä tekee myös vuokravälitystä. Pelkästään vuokravälitykseen keskittyneitä valtakunnallisia toimijoita on muutamia, kuten Vuokraturva, OVV Asuntopalvelut ja Realia.

Vuokralaisen taustojen tarkistaminen

”Kun vuokralaisen etsii itse, isoin riski syntyy siitä, jos jättää luottotiedot tarkistamatta”, sanoo kokenut asuntosijoittaja Joonas Orava. Hän on yhdessä sijoituskumppaninsa Olli Turusen kanssa kirjoittanut Suomen ensimmäisen asuntosijoitusoppaan Osta, vuokraa, vaurastu.

”Huijareita voi toki osua vuokravälittäjienkin kohdalle”, Orava huomauttaa.

Huoneistoa vuokratessa on mahdollista päästä vuokralaisen luottotietoihin käsiksi. Vaihtoehtoisesti voi velvoittaa vuokralaisen toimittamaan todistuksen luottotiedoistaan.

Orava myös suosittelee ainakin pienimuotoista jututtamista puhelimessa tai kasvotusten ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

”Kun ihmistä vähän aikaa haastattelee, niin yleensä selviää, jos taustalla on jotain outoa. Kannattaa kysyä esimerkiksi, mitä tekee työkseen ja miksi on muuttamassa”, Orava sanoo.

Välittäjä kokemattomille ja kiireisille

Yleisneuvona Orava sanoo, että kannattaa vuokrata huoneistonsa itse.

”Jos asunnot sijaitsevat suhteellisen lähellä omaa kotia ja sijoitusasuntoja on yksi tai muutama, niin työmäärä on melko pieni”, Orava pohtii. ”Kun itse etsii vuokralaisensa, samalla tutustuu heihin. Silloin yhteydenpito on myös jatkossa mutkattomampaa.”

Entä kenen kannattaa käyttää vuokravälittäjää?

”Jos on paljon asuntoja tai ne sijaitsevat kaukana omasta kodista, tai jos asuu ulkomailla tai arki on hyvin kiireistä, on perusteltua käyttää vuokravälittäjää”, Orava vastaa.

Myös kokemattomille asuntosijoittajille Orava suosittelee välittäjän käyttämistä.
”Vuokranantajaksi päädytään aika usein sitä kautta, että saadaan asunto perinnöksi tai jätetään vanha asunto vuokrakäyttöön.”

Jos asuntosijoittaja on kokematon, vuokravälityspalvelujen käyttäminen voi vähentää riskiä. Jos on kokenut asuntosijoittaja, joka tuntee vakuusasiat, tarkistaa luottotiedot ja osaa tehdä sopimuksen, sillä ei ole olennaista eroa vuokraako itse vai käyttääkö välittäjää.

”Itse vuokraamalla voi päästä jopa parempaan lopputulokseen, koska oman asunnon vuokraamiseen suhtautuu tietyllä pieteetillä”, Orava tuumii.

Silloin kun asuntosijoittaja päätyy käyttämään vuokravälityspalveluja, Orava suosittelee käyttämään mieluummin vuokravälitykseen erikoistunutta toimijaa kuin esimerkiksi kiinteistövälittäjää, joka tekee vuokravälitystä vain sivutoimisesti.

”Vuokravälitykseen keskittyneestä firmasta saa todennäköisesti laadultaan parempaa palvelua, ja sopimuspaperit hoidetaan ammattitaitoisesti.”

Rutinoituneella sujuu nopeasti

Orava ja Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat yhdessä yli kolmekymmentä sijoitusasuntoa. He ovat hoitaneet huoneistojen vuokrauksen itse.

Rutinoituneella asuntosijoittajalla ei kulu paljon aikaa asunnon vuokraamiseen, varsinkin jos kyseessä on siistikuntoinen yksiö yliopistokaupungissa. Jos asunto sijaitsee syrjässä ja on huonossa kunnossa, vuokralaisen löytämiseen voi kulua tuskallisen paljon aikaa.

Suuri osa Oravan ja Turusen sijoitusasunnoista sijaitsee Jyväskylässä, joka on yliopistokaupunki. Siellä siisteille yksiöille on paljon kysyntää.

”Vuokraamisen prosessiin saa kulumaan noin kolme–viisi tuntia, jos asunto sijaitsee samalla paikkakunnalla”, Orava arvioi.

Kun asunnoista on valokuvat valmiina, ilmoituksen tekemisen jälkeen saa vastailla muutamiin sähköposteihin. Sen jälkeen asuntoa pitää käydä näyttämässä kerran pari, ja sitten laaditaan sopimuspaperit.

”Jos ensimmäistä kertaa tekee näitä kaikkia, niihin saa tietysti kulumaan paljon enemmän aikaa”, Orava sanoo.

Luottotietojen tarkistamisen lisäksi Orava muistuttaa, että vakuusasiat kannattaa hoitaa kunnolla. Kun vuokralainen pystyy maksamaan yhden tai kahden kuukauden rahavakuuden, se kertoo maksukyvystä.

”Ja tietysti pitää olla oikeanlainen sopimuspaperi. Esimerkiksi Suomen Vuokranantajien kautta jäsenet saavat juristin laatiman hyvän pohjan. Jos sopimuspaperi on epämääräinen, se kääntyy vuokranantajan haitaksi.”

Mikko Huotari

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Taloustaito Bonuksessa 9.1.2019. Taloustaito Bonus on Veronmaksajien jäsenetu, joka ilmestyy sähköisenä liiton verkkopalvelussa ja sisältää ajankohtaista tietoa verotuksesta ja taloudesta. Voit lukea sitä tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. 

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti