veronmaksajat.fi

RAHAT

Nämä ovat suomalaisten pienyhtiörahastojen suosikkiosakkeet

Nämä ovat suomalaisten pienyhtiörahastojen suosikkiosakkeet
18.10.2023

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Pakkaukset ovat suomalaisiin pienyhtiöihin sijoittavien osakerahastojen salkunhoitajien mieleen. Tai sitten kyse on Huhtamäestä yhtiönä tai sen arvostuksesta.

Kävin läpi kuuden suomalaisiin pienyhtiöihin sijoittavan osakerahaston kymmenen suurimman omistuksen listat viime kuunvaihteen tilanteen mukaisesti. Peräti viidessä näistä rahastoista kärkikymmenikössä kimaltelee Huhtamäki.

Evli Suomi Pienyhtiöt -rahastossa ja SEB Finland Small Capissa Huhtamäki oli kaikkein painavin sijoitus. Evlin rahastossa Huhtamäen paino kolkutteli kymmenen prosentin rajaa.

Tämä on huomionarvoista siksi, että Janne Kujalan hoitama rahasto on pärjännyt kymmenen vuoden ajanjaksolla parhaiten kaikista Suomeen sijoittavista osakerahastoista, joilla on vähintään vuosikymmenen historia. Evli Suomi Pienyhtiöt on tuottoykkönen myös lokakuun 2022 alusta syyskuun 2023 loppuun ulottuvalla vuoden mittaisella jaksolla.

Kysyä toki voi, onko markkina-arvoltaan pitkälti yli kolmen miljardin oleva Huhtamäki pienyhtiö, mutta vastaavia kysymyksiä olen kysynyt niin monta kertaa, etten enää oikein jaksa. Rahastoilla on kiistatta se ongelma, että ne eivät voi sijoittaa järin pieniin yhtiöihin, tai ainakaan pienet yhtiöt eivät voi nousta salkkujen painavimmiksi nimiksi.

Esimerkiksi Evlin pienyhtiörahastossa on lähes 300 miljoonan euron pääomat. Janne Kujalan pitäisi ostaa Tulikivi, Alisa Pankki tai Componenta kokonaan, jotta yhtiön paino rahastosalkussa kohoaisi haastamaan Huhtamäkeä.

Suosikit eri toimialoilta

Erityisesti pikaruokapakkauksien valmistajana tunnettu Huhtamäki on täysin maailmanlaajuisesti toimiva yhtiö. Sen tuotteiden yksikköhinta on hyvin pieni, volyymit valtavia. Huhtamäkeä on tavattu pitää defensiivisenä, sillä sen asiakkaat toimivat pääosin defensiivisillä toimialoilla.

Aivan toisenlaisia ovat ne kolme yhtiötä, joita on neljän pienyhtiörahaston salkun kärkikymmenikössä. Nuo firmat ovat Puuilo, Konecranes ja Metsä Board.

Puuilo on Suomessa toimiva vähittäiskauppa. Sen asiakkaita ovat pääosin suomalaiset yksityishenkilöt. Konecranes taas toimii joka puolella maailmaa mutta sykliseksi mielletyssä konepajabisneksessä. Konecranesin nostureiden hinnat ovat tuntuvasti korkeampia kuin Puuilon tunkkien.

Metsä Board taas on metsänomistajien osuuskunnan hallitsema kartonkiyhtiö. Metsäteollisuuden jalosteiden kysyntä ja hinnat tapaavat heilahdella syklien mukaan.

Muita pienyhtiörahastojen tärppinimiä ovat esimerkiksi sähköautojen latauspisteitä valmistava Kempower, ohjelmistoyhtiö Qt Group, terveydenhuoltofirma Terveystalo ja eläintarvikeketju Musti Group. Niitä löytyy kolmen pienyhtiörahaston salkusta.

Alla rahastojen nettisivuilta keräämäni top-10-sijoitukset rahastoittain omistusten suuruusjärjestyksessä.

Aktia Mikro Markka 
Puuilo 9,3 %
Kempower 8,2 %
Scanfil 7,2 %
Remedy Entertainment 7,2 %
Bittium 5,0 %
Exel Composites 4,8 %
Gofore 4,6 %
Etteplan 4,4 %
Qt Group 4,2 %
Marimekko 4,0 %
Evli Suomi Pienyhtiöt 
Huhtamäki 9,7 %
Konecranes 7,5 %
Metsä Board 6,2 %
Kempower 5,1 %
Puuilo 4,9 %
Terveystalo 4,5 %
Musti Group 4,3 %
Marimekko 3,6 %
Uponor 3,5 %
Olvi 3,5 %
Handelsbanken Suomalaiset Pienyhtiöt
Metso  9,8 %
Stora Enso 6,7 %
Orion 6,6 %
Metsä Board 4,2 %
Huhtamäki 4,0 %
Valmet  3,8 %
Konecranes  3,2 %
Terveystalo  2,9 %
Cargotec  2,9 %
Puuilo 2,9 %
OP-Suomi Pienyhtiöt 
Metsä Board 8,4 %
Huhtamäki 8,2 %
Kojamo 4,8 %
TietoEVRY 4,5 %
Konecranes 3,9 %
Terveystalo 3,7 %
Qt Group 3,7 %
Oma Säästopankki  2,8 %
Kamux  2,7 %
Uponor  2,4 %
SEB Finland Small Cap  
Huhtamäki  8,6 %
Kojamo 7,0 %
Vaisala  6,7 %
Qt Group 6,5 %
Revenio Group 5,5 %
Harvia 5,0 %
Etteplan  4,9 %
Enento Group  4,6 %
Musti Group  4,5 %
Ponsse 4,2 %
Säästöpankki Pienyhtiöt 
Kempower 7,0 %
Huhtamäki 6,2 %
Konecranes 5,1 %
Neste  4,2 %
Metsä Board 4,1 %
Musti Group 3,6 %
Nordea 2,5 %
TietoEVRY 2,5 %
Puuilo 2,5 %
Vaisala 2,2 %

UPM:kö mikroyhtiö? 

Joku voi aiheellisesi huomauttaa, että salkkuavauksista puuttuu yksi olennainen pienyhtiörahasto, nimittäin Fonditan Fondita Finland Micro Cap.

Senhän pitäisi ilman muuta kuulua listalle, sijoittaahan rahasto juuri pienimmistä pienimpiin, pienyhtiöitäkin pienempiin mikroyhtiöihin. Tarkemmin rahasto määrittelee sijoittavansa ”suomalaisiin pieniin julkisesti noteerattuihin yhtiöihin, joiden markkina-arvo on alle 800 miljoonaa euroa”.

Rahaston toiseksi suurin sijoitus 6,0 prosentin painolla oli viime kuunvaihteessa UPM-Kymmene. UPM:n markkina-arvo on noin 18 miljardia euroa, millä se on yksi Helsingin pörssin arvokkaimmista yhtiöistä.

Semmoinen micro cap -rahasto sitten.

UPM:n kelpuuttaminen mikroyhtiörahaston salkkuun on salkunhoitajilta ja rahastoyhtiöltä niin törkeää keskisormen näyttämistä osuudenomistajille, että Fonditan rahastoa on turha esitellä suomalaisiin pienyhtiöiden erikoistuneessa jutussa. UPM:n lisäksi sen salkkuun kuuluu muitakin yhtiöitä, joiden markina-arvossa on yksitoista numeroa. Yli kymmenen miljardin euron arvoisten yhtiöiden paino Fonditan rahaston salkussa oli viime kuun lopussa kymmenen prosenttia.

No, eiväthän järin pieniä ole Säästöpankinkaan pienyhtiöt: kymmenen suurimman sijoituksen joukossa ovat muiden muassa Helsingin pörssin markkina-arvoltaan ylivoimaisesti suurin yhtiö Nordea (38 mrd. euroa) ja toiseksi suurin yhtiö Neste (24 mrd. euroa).

Karo Hämäläinen 

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Exel Compositesia, Etteplania, Marimekkoa, Metsä Boardia, Terveystaloa, Uponoria, Stora Ensoa, TietoEVRYä, Nordeaa ja UPM:ää. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti