veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Miksei alle 18-vuotias saa säästää ASP-lainaa varten?

Timo Metsola

ASP-laina on ollut läpi vuosikymmenten tärkeä tasa-arvon työkalu suomalaisilla asuntomarkkinoilla. Se on mahdollistanut kaikille yhteiskuntaluokille omistusasunnon hankkimisen sitkeällä säästämisellä.

Asuntolainan takaisinmaksuaika on usein pitkä. Pitkään ajanjaksoon voi osua myös erittäin korkeiden korkojen hetkiä. Tätä uhkaa vastaan valtion korkotuki antaa ASP-lainan ottaneelle 10 vuoden ajaksi turvaa. Sen merkitys voi olla ratkaiseva ison lainan kanssa selviytymiselle.

Hyvä systeemi siis, ja hyvin meitä suomalaisia palvellut.

Mutta miksi ASP-säästämisen voi aloittaa vasta, kun on täyttänyt 18 vuotta? Eikö nuori aikuistuva ihminen voisi aloittaa säästämistä heti, kun omia tuloja alkaa tulla? Kun säästöjä on vuosineljännestä kohti saatava kasaan vähintään 150 euroa, se tarkoittaa keskimäärin viittä kymppiä kuussa. Siihen pystyisi moni nuori. Ja isovanhemmat tai vaikka kummit voisivat olla innokkaita tukemaan säästämistä. Summat saattaisivat olla paljon suurempiakin.

Tästä voisi seurata, että 18 vuotta täyttävällä olisi jo jonkinlainen pesämuna oman omistusasunnon hankkimista varten.

Ja säästetyn summan suuruuttakin tärkeämpää olisi sen oppiminen, että suuret hankinnat vaativat säästämistä ja oman talouden hallintaa. Asuntokaupan voi tehdä lainalla, mutta asunto maksetaan aina omilla rahoilla.

Jos 2000-luvulla syntyneiden sukupolvi ei kasva tätä ymmärtämään, olemme pulassa.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Timo Metsola on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.