veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Trahtööri Seipel uskoi ruokaan ja juomaan

Trahtööri Seipel uskoi ruokaan ja juomaan
17.2.2017

Turussa elettiin 1780-lukua. Johan Seipel nuoremman mielestä ruoka- ja juomamyynnin tulevaisuus näytti valoisalta. Hallintovalta kuului vihdoin purkavan myynti- ja anniskelusäännöksiä.

588234, Kloster Eberbach Riesling Trocken 2015, Saksa, 6,99 e (0,375 l)

Näkymien parantuminen oli luonut luottamusta. Seipel oli rohkaistunut  hankkimaan uuden liikekiinteistön Linnankadun varrelta. Hänellä oli tekeillä maan suurin juhlatila, noin 200 neliömetrin pinta-alaan yltävä sali.

Maksullinen ruoka- ja juomatarjoilu Euroopassa ja myös Suomessa keskittyi vuosisatojen ajan erilaisiin majataloihin ja krouveihin. Suomessa ensimmäiset asetukset kievareista ja krouveista saatiin 1200-luvun alkupuolella. Kievarisäännökset rajasivat muun muassa kievarien välimatkaa toisistaan sekä määrittivät järjestyksenpitoa ja tarjoilua.

Varhaisimmat säännökset olivat myös krouvareiden turvana, määräten muun muassa oikeuden periä maksua tarjoomuksista. Useimmat säännökset eivät kuitenkaan koskeneet aatelistoa, jolla oli vapaus toimia parhaaksi katsomallaan tavalla. Johan Seipelin aloitellessa liiketoimiaan Turussa oli koko Suomessa parisenkymmentä kellaria, parisataa krouvia ja vajaat 400 kievaria.

Ei ole varmuutta siitä, millä nimellä Johan Seipel uutta saliaan kutsui. Ravintolaksi ei ainakaan, sillä tuon uudissanan keksi vasta lähes sata vuotta myöhemmin kirkkoherra Antero Varelius.

Eipä sanaa Keski-Euroopassakaan juuri tunnettu. Se oli vasta lähdössä leviämään keittokauppias Boulangerin oivaltavasta mainoslauseesta. Hän lanseerasi Pariisin latinalaiskorttelissa uuden liikeideansa vuonna 1756 näin: ”Venite ad me omnes, qui stomacho laboratis, et ego restaurabo vos” eli ”tulkaa luokseni kaikki mahanne takia kärsivät, ja minä parannan teidät.” Boulanger oli juonikas mies, sillä tarjoamalla parannusta ja elvytystä (restaurer) hän pääsi kiertämään krouvarien killan yksinmyyntiluvan ruualle ja juomalle. ▪▪

Seipelillä Turussa oli varmaankin samankaltaiset aatokset, sillä Suomen oloja säätelivät kuninkaan antamat kestikievarijärjestykset, jotka Turussakin olivat rajanneet anniskeluoikeudet kaupunginkellarille. Seipel voitaneen katsoa trahtööriksi (ransk. traiteur), eli ammattimaiseksi juhlanjärjestäjäksi. Trahtöörit järjestivät ruoka- ja juomatarjoilun maksua vastaan joko omissa tai asiakkaan tiloissa. Nykyisin puhuttaisiin catering-yrittäjästä.

Krouveissa ja kievareissa ei juuri gastronomialla iloteltu. Isäntä järjesti tyypillisesti yhdenlaista ruokaa per ilta. Jos vieras tuli ajoissa, hän sai odotella. Myöhään tulija sai sen mitä oli jäljellä. Juomana tarjottiin itsepantua olutta sekä paloviinaa. Tosin kaupunginkellareihin laivattiin myös viinejä ja muita väkeviä juomia.

Erityisesti saksalaisviinit olivat suosittuja, luultavasti vanhojen kauppasuhteiden ansioista. Yksi tärkeimmistä oli reininviini, joka mainitaan suomalaisissa asiakirjoissa myöhäiskeskiajalta lähtien. Turussa reininviinikauppaa kävi itse tuomiorovasti. Turkuun saapuneissa pulloissa olisi hyvinkin voinut olla mukana Eberbachin viiniä, sillä sisterssiläismunkit perustivat tarhat jo 1100-luvun alussa. 

Kolme ajankohtaista

130446, Carlshamns Flaggpunsch Original, Ruotsi, 15,98 e (0,5l)

Makean liköörinen punssi on ruotsalaisten laskiaisherkku.

  • Hernekeitto

325927, Hehkuviini, Suomi, 10,39 e

Reippaan talviulkoilun jälkeen lämmikkeeksi.

  • Korvapuusti 

444907, Tamari Reserva Cabernet Sauvignon 2013, Argentiina, 9,99 e

Roteva ja runsas punaviini talviselle pataruualle.

  • Osso Bucco 

Kolme uutta

550247, Schramsberg Blanc De Blancs Brut 2013, Yhdysvallat, 39,00 e

Rutikuiva jenkkikuohari.

  • Aperitiivi

922417, Michael David 6th Sense Syrah 2013, Yhdysvallat, 23,00 e

Mehevä Syrah Kaliforniasta.

  • Korealaiset ribsit

903937, Pier Rio Sordo Barbaresco 2010, Italia, 31,90 e

Tyylikäs ja roteva punainen.

  • Vielä kellariin

Kokeile myös

742466, Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Saksa, 3,98 e (0,5l)
Tumman ruskea ja savuinen erikoisolut.

  • Savukinkku ja ruisleipä

165606, Savikon Tähkä, Suomi, 16,67 e (0,5l)

Kirkas pontikka kuuluu suomalaiseen juomaperinteeseen.

  • Palanpainike 

006654, Nipozzano Riserva 2011,Italia, 19,99 e

Kallempien viinien listalla oli ”malvasia”. Tämän viinin rypäleissä mukana myös Malvasiaa.

  • Karitsanpaisti  

Risto Karmavuo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti