veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mikä valkoviini sopii kalan kaveriksi?

Mikä valkoviini sopii kalan kaveriksi?
30.6.2016

Tarjoatko tänään paistettua kuhaa vai onko listallasi nuotioahvenia? Mikä viini sopii sillin seuraksi? Taloustaidon viiniasiantuntija Risto Karmavuo antaa suositukset kesän parhaiksi kalaviineiksi.

Valkoviinilasi

Ystäväni Matin kesä alkaa omalla patiolla nautiskelluilla voissa paistetuilla muikuilla kuivan rieslingin kera. Itselleni ensimmäiset uudet perunat ja silli ovat kesäherkuista rakkaimmat – seurana akvaviitti ja olut. Savukalaa ja paistettuja ahvenia menee kesällä vaikka viikoittain.

Suomi on vapaa-ajan kalastajien luvattu maa ja talvella turhankin lihapitoinen ruokavalio vaihtuu monella kalaan. Kävitpä sitten ”Antin apajilla” tai paikallisessa marketissa kalassa, pysähdy hetkeksi myös juomavalinnan äärelle. Alla suositukseni parhaiksi kesän kalaviineiksi.

Voita ja valurautaa

Kala on herkkä tuote valmistaa. Se kypsyy matalassa lämmössä ja nopeasti. Erityisesti vaaleat ja herkät kalat kuten ahven, kuha ja siika menevät hetkessä ylikypsiksi ja koppuroiksi. Pyydä siis ruokailijat pöytään ennen kalan valmistusta, sillä se on minuuttipeliä. Tasaisen lämmin muurikkapannu reilulla määrällä voita on erityisesti mökillä hyvä valmistusväline.

Hennonmakuisille vaaleille kaloille sopivat melko keveät ja raikkaan hapokkaat viinit. Moselin tai Alsacen rieslingit ovat takuuvarmoja, miksei myös grüner veltliner tai italialainen pinot bianco.

Mikäli olet leivittänyt kalat, saa viinissä olla runsaammin hapokkuutta, jolloin klassinen chablis tai sancerre ovat oivia seuralaisia. Ne käyvät hyvin myös paistetuille rasvaisemmille kaloille kuten lohelle.

Suositusviinit

  • 007296, Pfaff Special 2014, Ranska, 9,99 e
  • 568977, Felsner Lössterrassen Grüner Veltliner 2014, Itävalta, 13,90 e
  • 572557, Petit Chablis le Donjon des Eschofiers 2014, Ranska 15,98 e

Savua ja hiillosta

Mökkikalojen suosikkeja ovat luonnollisesti nuotioahvenet, erilaiset savukalat, kokonainen grillattu kala sekä halsterissa hiilloksella kypsyneet pikkukalat. Näissä valmistustavoissa savun maku tuo oman elementtinsä kalaruokaan lisäten hieman karvautta.

Savupönttöön kannattaakin laittaa suomupäällisiä ja/tai paksunahkaisia kaloja, jolloin savunmausta ei tule liian tymäkkä. Ole tarkka myös purujen kanssa. Hiilloskypsennyksessä ja grillatessa pitää vahtia kypsennysaikaa. Älä siis pidä kaloja liekin päällä.

Karvaan maun tasapainoittajaksi sopii viini, jossa on jonkin verran hedelmäisyyttä, myös pieni makeus sopii mainiosti. Kokeile siis espanjalaisia Riax Baixasin valkoisia viinejä, uuden maailman chardonnayta tai roseeta. Rantakalan seuraksi sopii myös raikas lager. 

Suositusviinit

  • 443107, Gabbiano Rosé 2014, Italia, 9,99 e
  • 580407, Beringer Chardonnay 2014, Yhdysvallat, 10,48 e
  • 549207, Terras Gauda O Rosal 2015, Espanja, 18,74 e

Suolaa ja etikkaa

Sillit, silakat ja graavikalat ovat ehdotonta kesäherkkua – ja vaikeita seuralaisia viinille. Etikka ja suola talttuvat vain hapokkaalla viinillä, vaikka viini jää silloinkin usein toiseksi.

Tiukan vastuksen antavat esimerkiksi saksalaiset Rheingaun rieslingit tai rotevimmat uuden maailman sauvignon blancit. Näiden kalaherkkujen kanssa sopivat myös perinteiset kyytipojat kuten snapsi, kivennäisvesi ja raikas olut. Esimerkiksi voimakkaan katkerat IPA- ja APA-oluet sopivat hyvin yhteen erityisesti sillin kera.

Suositusviinit

  • 527747, Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc 2015, Uusi-Seelanti, 11,99 e
  • 548217, 'Von Unserm' Rheingau Riesling Trocken 2015, Saksa, 16,50 e
  • 717534, Saimaan Juomatehdas Brewer's Special Rye Ipa, Suomi, 3,59 e (0,33l)

Risto Karmavuo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti