veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuohuva malja satavuotiaalle Suomelle!

Kuohuva malja satavuotiaalle Suomelle!
20.1.2017

Suomen 100 vuoden itsenäinen taival ei ole ollut aina helppo. Ravintolanäkökulmasta se on ollut välillä jopa aivan absurdi, keskimäärin vaikea ja vain ajoittain lähes normaali.

Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut, Ranska, 34,90 e

Itsenäisyyden koittaessa 1917 elettiin Suomen ravintoloissa vielä vuosisadanvaihteen belle epoque -kauden loppuhenkäisyjä. Pääkaupungiksi 1812 noussut Helsinki oli ollut tukevasti kiinni eurooppalaisessa ravintolatraditiossa, johon 1800-luvulla kuuluivat palatsimaiset ravintolat, tyylikkäät Grand Hôtelit ja monen ruokalajin illalliset. Muotiruuat kopioitiin nopeasti maailmalta ja keittiöhenkilökunta tuli lähes poikkeuksetta Keski-Euroopasta, monet Pietarin kautta.

Kaupungin tyylikkäimpiä paikkoja olivat Seurahuone, Kaivohuone, Esplanadin kappeli sekä tietysti Kämp. Ulkomaanmatkakiellossa ollut venäläisylimystö vietti kaupungissa kesiään ja piti ylellisiä juhlia. Juhlinnan taidon hallitsivat myös kultakauden taiteilijamme.

Yhteys Pietariin sekä Keski-Eurooppaan oli kuitenkin 1914 puhjenneen sodan vuoksi katkennut. Tulisi kestämään vuosikymmeniä, ennen kuin ravintolaelämä jälleen normalisoituisi.

Yksi Suomen 100-vuotisjuhlien teemoista on ”syödään yhdessä”. Se on suomalaisen ruokakulttuurin edistämistä ajavan ELO-säätiön esiin nostama teema. Taloustaidon viinipalsta juhlii tällä teemalla Suomen mukana. Vuoden aikana palstalla keskitytään suomalaisiin ruokatapoihin, valotetaan hieman ravintolaelinkeinon vaiheita sekä nostetaan esiin mielenkiintoisia viini- ja ruokapersoonia.

Juhlat on luonnollista aloittaa esittelemällä juhlavuoden viinit. Niiden takana on kotimainen juomajätti Altia. Viinit itsessään tulevat Ranskasta: punainen ja valkoinen Bordeaux’sta, kuohuviini on samppanjaa. Viinien etiketit ovat fragmentteja Tove Janssonin vuonna 1947 kaupungintalon ravintolaan maalaamista freskoista.

Tässä onkin ensimmäinen hauska linkitys suomalaiseen ravintolaperinteeseen, sillä nykyinen kaupungintalo oli Helsingin ensimmäisiä ravintoloita, kuuluisa Seurahuone.

Myös aluevalinnat tukevat perinnettä, sillä vuosisadan vaihteen viinilistoja sekä ensimmäistä Alkon katalogia lukiessa nousevat Bordeaux’n ja Champagnen viinit selvästi esiin. Molempien alueiden viinit yhdistetään myös juhlaviin tilaisuuksiin ja korkeatasoisiin illallisiin.

Viinisarja onkin mielestäni erittäin onnistunut. Valkoviini puhuttelee raikkaudellaan. Se on myös melko aromikas ja miellyttävän runsas ja sopii suomalaisille kaloille, jopa savustetuille.

Punaviinissä on klassisen Bordeaux’n aromikartta ja hyvä tasapaino, ja se on melko ryhdikäs. Viini kannattaa avata hyvissä ajoin hengittämään.

Erityisen ilahtunut olen samppanjavalinnasta, sillä Ayla on pieni ja laadukas talo, joka on ollut hetken unohduksissa. Talo on myös Champagnessa yksi harvoista, joilla on nainen kellarimestarina – sekin sopii suomalaisiin arvoihin. Laatuun nähden samppanjan hinta on saatu painettua edulliseksi, joten juhlat voivat alkaa!

Kolme aterialle 

501477, Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc 2015, Ranska, 14,99 e

Raikas ja aromikas valkoviini lähes 800 vuotta vanhalta tuottajalta.

  • Graavilohi

426027, Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge 2014, Ranska, 14,99 e

Klassinen bordeaux’lainen punaviini, jolle kannattaa antaa aikaa hengittää.

  • Hirvipaisti 

125027, Meukow Suomi 100 v, Ranska, 44,70 e (0,7 l)

Suomalaisen illallisen kruunaa luonnollisesti kahvi ja konjakki.

  • Kahvi 

Kolme uutta

405997, St John's Road Block 3 Old Vine Shiraz 2014, Australia, 32,90 e

Tuhti Barossan-laakson shiraz talven viimoihin.

  • Fileepihvi 

563597, Avanzi Borghetta Lugana Riserva 2012, Italia, 28,90 e

Huippulaatuista italialaista valkoista, erikoiseränä.

  • Hummeri 

906917, Ébano 6 2015, Espanja, 15,24 e

Mausteinen ja mehevä espanjalaispunkku.

  • Riistapata 

Kokeile myös

562097, Bernard-Massard Kuulea Suomi 100 Vuotta Extra Dry, Luxembourg, 11,99 e

Kuiva ja tyylikäs kuohuviini tutulta tuottajalta.

  • Aperitiivi 

741024, Laitilan Agricola Suomi 100 V Juhlaolut, Suomi, 3,96 e (0,33l)

Laadukas olut kuuluu ilman muuta suomalaiseen juhlaperinteeseen.

  • Lihapyörykät

468917, Rouge de Carsin Suomi Finland 100 2014, Ranska, 14,96 e

Juha Berglund kumppaneineen on tehnyt Bordeaux’ssa jo pitkään laatuviiniä.

  • Poronfilee

Risto Karmavuo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti