veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Töissä eläkkeellä: mitä verojen jälkeen jää käteen?

Töissä eläkkeellä: mitä verojen jälkeen jää käteen?
15.5.2017

Eläkkeelläkin voi tehdä töitä, mutta meneekö palkka nouseviin veroihin? Selvitä verotus myös, jos harkitset osittaista varhennettua vanhuuseläkettä.

Marginaaliverot ovat meillä korkeat, mutta työtä tekevä eläkeläinen saa helpotusta sekä eläke- että palkkatuloihin suunnatuista vähennyksistä. Niistä hyötyy myös samanaikaisesti palkkaa ja uutta osittaista varhennettua vanhuuseläkettä (ove) saava.

Moni eläkeläinen on kiinnostunut hankkimaan lisätuloja ja ajanvietettä käymällä töissä. Eläkkeen saaminen ei olekaan este työnteolle ja lisätulojen hankkimiselle. Lisätuloja voi saada myös omaishoidon tuesta, kun hoitaa huonompikuntoista puolisoaan kotona.

Vanhuuseläkkeellä saa tienata muita tuloja kuinka paljon tahansa ilman pelkoa eläkkeen pienenemisestä. Myös uutta osittaista varhennettua vanhuuseläkettä saava voi ansaita palkkatuloja vapaasti. Vanhaan osa-aikaeläkkeeseen sen sijaan liittyi rajoituksia.

Työkyvyttömyys- ja työttömyyseläkkeissä rajoituksia on edelleen. Lisäksi kannattaa huomioida, että lisätulot voivat vaikuttaa muihin sosiaaliturvaetuuksiin, etenkin eläkkeensaajan asumistukeen.

Vaikkei työnteko vaikuta maksussa olevaan eläkkeeseen, vaikuttaa se tuloverotukseen. Verotusta varten eläkkeet ja työtulot lasketaan yhteen ja verotetaan ansiotuloina progressiivisesti: mitä suuremmat kokonaistulot, sitä suurempi on tuloveroprosentti.

Lue lisää eläkkeellä työtä tekevän verotuksesta keskiviikkona 17.5. ilmestyvästä Taloustaidosta. Artikkelista selviää muun muassa se, miten verovähennykset lieventävät työssä käyvän eläkeläisen verotusta. 

Mikael Kirkko-Jaakkola

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti