veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Kesätöitä näköpiirissä? Fiksaa verokorttisi ennakonpidätys kohdalleen

Kesätöitä näköpiirissä? Fiksaa verokorttisi ennakonpidätys kohdalleen
24.5.2019

Kesätöitä näköpiirissä? Nyt on oikea hetki laittaa verokortti kuntoon, sillä kortti kannattaa toimittaa työnantajalle hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkanmaksua.

Kesätöistä ansaitusta palkasta menee harvoin paljon veroa. Palkansaajan vakuutusmaksut vievät kuitenkin yleensä reilut kahdeksan prosenttia myös kesätöiden palkasta.

Kesätyöstä ansaittu palkka on veronalaista ansiotuloa, josta peritään veroja ennakkoon ennakonpidätyksenä. Työnantaja tekee kesätyöpalkasta ennakonpidätyksen verokorttiin merkityn ennakonpidätysprosentin mukaisesti. Jos verokorttia ei ole, työnantaja tekee palkasta 60 prosentin ennakonpidätyksen. Verokortti kannattaa siis toimittaa työnantajalle hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkanmaksua.

Jos Verohallinto ei ole lähettänyt sinulle automaattisesti verokorttia, tilaa verokortti jo ennen töiden aloittamista. 

Verokortin voit tilata

  • soittamalla numeroon 029 497 000,
  • Omaverosta henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai
  • käymällä verotoimistossa.

Jos sinulla ei ole omia pankkitunnuksia tai kyseessä on ensimmäinen verokorttisi, et voi tilata verokorttia verkosta. Tällöin kannattaa soittaa edellä mainittuun puhelinnumeroon. Myös vanhemmat voivat tilata alaikäiselle lapselleen verokortin puhelimitse tai Verohallinnon sähköisen asiointipalvelun Omaveron kautta.

Verokorttia tilatessasi tarvitset arvion koko verovuoden tulojesi määrästä ja tiedon alkuvuonna jo saamiesi palkkojen ja muiden tulojen sekä niistä tehtyjen ennakonpidätysten määristä. 

Paljonko opiskelijalle jää kesätöistä rahaa käteen?

ESIMERKKI

  • Eeli on 21-vuotias toisen vuoden yliopisto-opiskelija.
  • Eelin kotipaikka on Helsinki.
  • Kunnallisveroprosentti on 18,00 ja kirkollisveroprosentti 1,00.
  • Eeli saa opintorahaa 9 kuukaudelta yhteensä 2 252,52 euroa. Hän on kolme kuukautta kesätöissä ja saa palkkaa yhteensä 6 000 euroa. Veronalaiset tulot ovat yhteensä 8 252,52 euroa.
  • Eelillä ei ole vähennettäviä tulonhankkimiskuluja eikä työmatkakuluja.

Työnantaja pidättää Eelin palkasta palkanmaksun yhteydessä työntekijän työeläkemaksun 6,75 prosenttia ja työttömyysvakuutusmaksun 1,50 prosenttia. Maksut ovat yhteensä 8,25 prosenttia eli 495 euroa.

Eelin palkkaa varten hakeman verokortin mukaan ennakonpidätys palkasta on 0 prosenttia, joten työnantaja ei tee Eelin palkasta ennakonpidätystä. Pakollisten työntekijämaksujen vuoksi (yht. 8,25 prosenttia) Eelille jää 6 000 euron suuruisesta palkasta kuitenkin käteen vain 5 505 euroa.

Varsinaista veroa ei makseta näin pienistä tuloista. 

Verokortissa on vuosituloraja

Verohallinto lähettää automaattisesti vuodenvaihteessa verokortin kaikille yli 15-vuotiaille nuorille, joilla ei ole ollut aikaisempia tuloja. Verokortti on laskettu 10 000 euron tulon määrälle, jos aikaisemmat tulot eivät ole olleet suuremmat.

Niin sanottu portaikkoverokortti on poistunut käytöstä. Verokortti on nykyään vuositulorajallinen, mikä tarkoittaa sitä, että vasta vuositulorajan ylityttyä sovelletaan ns. lisäprosenttia. Jos perusprosentin tuloraja vuositasolla ylittyy, työnantaja tekee ennakonpidätyksen lisäprosentin mukaan koko loppuvuoden palkan määrästä.

Kaikille palkkatuloille on nykyään vain yksi verokortti. Jos teet useampaa työtä, voit antaa saman verokortin useille työnantajille. Tämä käytäntö voi hämmentää niitä, jotka tottuivat käyttämään ns. sivutulojen verokorttia. Sivutuloille ei siis enää lasketa eri veroprosenttia. Verokortissa on yksi tuloraja koko vuoden tuloille.

Kun haet verokorttia, sinun tulee siis tarkkaan arvioida, kuinka paljon tuloja saat vuoden aikana. Erityisesti useammalle työnantajalle töitä tekevien opiskelijoiden kannattaa olla laskutoimituksessa tarkkana. Työnantajasi ei tiedä, mitä mahdolliset muut työnantajasi ovat sinulle maksaneet. Palkkojen kertymistä ja tulorajan ylittymistä tulisi seurata koko vuoden ajan.

Huomaa myös, että opintoraha on veronalaista tuloa. Yleinen asumistuki ja opintotuen asumislisä ovat verovapaita tuloja. 

Ennakonpidätys kohdalleen

Ennakonpidätyksen on tarkoitus vastata mahdollisimman tarkasti kalenterivuoden tuloistasi menevien lopullisten verojen määrää, mutta se on kuitenkin vain arvio.

  • Jos ennakonpidätys on ollut liian suuri, saat veronpalautusta.
  • Jos ennakonpidätys on ollut liian pieni, joudut maksamaan jäännösveroa.

Veronpalautukset ja jäännösverot vuodelta 2019 tulevat maksuun loppukesästä ja syksyllä 2020.

Ahkeralla nuorella saattaa olla samaan aikaan useampi työnantaja. Tällaisessa tilanteessa saat ottaa verokortistasi kopioita. Jos tuloennusteesi kuitenkin kasvaa huomattavasti ja verokorttiisi merkitty ennakonpidätysprosentti tuntuu liian pieneltä tuloihisi nähden, kannattaa tilata Verohallinnolta uusi verokortti.

Ennakonpidätysprosentin sopivuutta tuloihisi voit testata Verohallinnon sivuilla olevalla veroprosenttilaskurilla. 

Huomaa palkansaajan vakuutusmaksut 

Jos olet täyttänyt 17 vuotta ennen palkanmaksukuukautta, työnantaja pidättää palkanmaksun yhteydessä palkastasi ennakonpidätyksen lisäksi yleensä myös työntekijän osuudet työeläkevakuutusmaksusta ja työttömyysvakuutusmaksusta.

Vuonna 2019 työntekijän työeläkemaksu on 6,75 % palkasta. Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu vuonna 2019 on 1,50 prosenttia palkasta. Vaikka ennakonpidätysprosenttisi olisikin nolla, palkastasi voidaan siis pidättää erilaisia maksuja yhteensä 8,25 prosenttia.

Nämä maksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Verohallinto saa tiedon niistä työnantajalta ja ne näkyvät esitäytetyllä veroilmoituksella ansiotuloista tehtävissä vähennyksissä. 

  • Voiko matkakuluja vähentää? Mikä on tulonhankkimisvähennys? Miten opintoraha vaikuttaa veroihin? Lisää vinkkejä kesätyöntekijälle Veronmaksajien verkkosivuilla.
  • Lähdetkö työharjoitteluun tai kesätöihin ulkomaille? Lisää vinkkejä kesätyöntekijälle Veronmaksajien verkkosivuilla

NEUVOJA KESÄDUUNARILLE Akavan, SAK:n ja STTK:n maksuton kesäduunari-info palvelee kesätyöntekijöitä toukokuusta alkaen numerossa 0800 179 279. Neuvoja ja ohjeita on tarjolla myös verkkosivulla www.kesaduunari.fi. Sivustolta saa tietoa mm. työsopimuksesta, työtodistuksesta ja lomakorvauksesta.

Georg Rosbäck, verojuristi 
Veronmaksajat

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti