veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2018: Suomen riesana on kireä progressio

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2018: Suomen riesana on kireä progressio
30.11.2018

Palkkojen verotus on Suomessa vertailumaihin nähden sitä kireämpää, mitä suuremmat ovat palkansaajan tulot, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton kansainvälinen palkkaverovertailu.

Suomessa palkansaajan veroprosentti on selvityksen matalimmalla, eli 28 000 euron vuosittaisella palkkatasolla jo hieman eurooppalaisten vertailumaiden keskiarvoa kevyempi.

Verotus kiristyy kuitenkin nopeasti palkansaajan tulojen noustessa, kun korkeat marginaaliveroprosentit iskevät uralla etenemisen ja lisäansioiden kannustimiin.

Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista. Vertailun suurituloisinta, 140 000 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa verotetaan Suomessa 6,9 prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Tuloveroprosentit Suomessa ja muissa vertailumaissa keskimäärin

Tuloveroprosentit Suomessa ja muissa vertailumaissa keskimäärin, perheetön palkansaaja Lähde: Kansainvälinen palkkaverovertailu 2018

Työn verotusta mittaava palkkaverokiila laski Suomessa tänä vuonna. Tuloveroprosentit pysyivät ennallaan, mutta palkkaverokiilaa pienensi työnantajamaksujen keveneminen.

Palkkaverokiila

Palkkaverokiila, perheetön palkansaaja, 43 000 e/v Lähde: Kansainvälinen palkkaverovertailu 2018 

”Suomessa kuten muuallakin Euroopassa veropolitiikka on viime vuosina kääntynyt talouskasvua ja työllisyyttä tukevampaan suuntaan. Jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot ovat kuitenkin sitkeä piirre Suomen palkkaverotuksessa”, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa.

Tuloveroprosentit Pohjoismaissa, perheetön palkansaaja Lähde: Kansainvälinen palkkaverovertailu 2018

6 faktaa palkkojen verotuksesta Suomessa

1. Pienten palkkojen verotus on Suomessa jo hieman eurooppalaista keskitasoa kevyempää, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu kireämmäksi.

2. Paremmin palkatun työn ja lisätulojen hankkiminen ei ole Suomessa verotuksellisesti kannustavaa – marginaaliverot ovat ankarat jo matalilla palkkatasoilla.

3. Työn verotuksen keventäminen perusteltua työllisyyden ja
kannustimien vahvistamiseksi

4. Vuonna 2017 palkkaverotusta kevennettiin ensimmäistä kertaa kaikilla tulotasoilla sitten vuoden 2009. Lisäksi kilpailukykysopimus kevensi työnantajamaksuja.

5. Työn verotusta mittaava palkkaverokiila kääntyi laskuun.

6. Vuonna 2018 tuloverotus pysyi Suomessa ennallaan, mutta työn verotus jatkoi kevenemistä työantajamaksujen yhä alentuessa.

Tutustu: Kansainvälinen palkkaverovertailu 2018 (pdf)
Tutustu: Kansainvälinen palkkaverovertailu 2018, kuviot

KANSAINVÄLINEN PALKKAVEROVERTAILU 2018 -selvityksessä vertaillaan työn verotusta 18 OECD-maassa* neljällä eri palkkatasolla. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

*Selvityksen maat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Ranska, Saksa, Suomi, Viro, Britannia, Norja, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Australia, Japani, Kanada ja Yhdysvallat.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti