veronmaksajat.fi

RAHAT

Riskien kasvu vaatii säätöä sijoittajalta

16.3.2016

Sijoittaja elää nyt kovien riskien aikaa, eikä riskien pienenemistä ole edes näköpiirissä – päinvastoin. Toki markkinoilla on myös mahdollisuuksia. Sijoittajan pitää kuitenkin valikoida kohteensa tavallista tarkemmin, todettiin Vero2016-tapahtuman sijoitusmarkkinapaneelissa keskiviikkona. Paneeliin osallistui neljä asiantuntijaa.

Vero2016 Kuva Patrik Lindström

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman sanoi, että sijoittajan riskit maailmalla ovat lisääntyneet, ja ne ovat myös entistä sitkeämmässä. ”Esimerkiksi epävarmuus Kiinan taloudesta on suuri riski. Se jatkuu vielä monta vuotta, ja romahduskin voi olla Kiinassa mahdollinen.”

Arvaamattomia seurauksia saattaa pidemmän päälle olla myös keskuspankkien voimakkaalla, pitkäaikaisella elvytyksellä. ”Miten elvytyksestä päästään eroon ja miten se vaikuttaa talouteen?”

Sitä ei tiedetä, sillä tilanne on ennen kokematon. ”Nyt arvuutellaan, paljonko korot voivat mennä miinukselle”, pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMistä totesi.

Sijoittajalle epävarmuus tarkoittaa muun muassa tavallista suurempaa kurssiheiluntaa. Kim Gorschelnik muistutti, että osakemarkkinat ovat olleet nousutrendillä noin seitsemän vuotta. ”Enemmän hyvää on takana kuin edessä”, hän tiivisti.

Hän totesi, että peli on muuttunut. Pari kolme vuotta sitten kannattaako omistaa osakkeita -kysymykseen vastaus oli selvä kyllä. Entä nyt? ”Kyllä, mutta entistä valikoivampi täytyy olla”, Gorschelnik tuumi.

Samoilla linjoilla oli osakestrategi Eero Färkkilä Nordeasta. ”Osakkeita kyllä edelleen, mutta vähän pienemmällä painolla kuin muutama vuosi sitten.”

Hän arveli, että vielä ei näy horisontissakaan aikaa, jolloin matalista koroista päästäisiin eroon.

Johtaja Inka Noramaa United Bankersista huomautti, että nollakorkojen aikaankin sijoittajien on täytynyt etsiä tuottoa jostakin – yleensä osakkeista. Se on pitänyt osakekursseja nousussa.

”Nyt osakemarkkinoilla on riski kurssien laskusta. Toisaalta on mahdollista, että keskuspankkien elvytystoimet onnistuvat. Sijoittajan pitäisi miettiä pitkän aikavälin kehitystä”, Inka Noramaa sanoi. Hänkin suositteli, että osakesijoituksia kannattaisi nyt tehdä hyvin tarkasti valikoiden.

Vanhat huiput vielä saavuttamatta

Keskimäärin kohtalaisen synkkiä markkinanäkemyksiä asiantuntijoilla siis oli. Keskustelun edetessä esiin tuli kuitenkin myös toiveikkaampia huomioita tilanteesta.

”Kurssinousu voi vielä jatkua, mutta ei yhtä voimakkaana ja pitkänä kuin tähän asti”, sanoi Eero Färkkilä.

”Euroopan osakemarkkinat ovat indekseillä mitaten yhä edellisten (finanssikriisiä edeltävien) huippujen alapuolella”, Inka Noramaa kertoi.

”Monet yritykset tekevät hyvää tulosta, joten tuottoja on saatavissa. Ja kursseissahan on jo tapahtunut korjausta”, Kim Gorschelnik sanoi.

Heidi Schauman arvioi Euroopan taloutta kokonaisuutena ja sanoi, että parempaan päin menosta on runsaasti merkkejä. ”Uudistuksia on tehty paljon, ja pitkän aikavälin suunta on oikea. Toivoa on.”

Kun markkinanäkymät oli pantu pakettiin, paneelin vetäjä, Taloustaidon pörssikolumnisti ja kirjailija Karo Hämäläinen kysyi panelisteilta vielä, mitkä olisivat heidän suosikkisijoituksensa vuoden aikajänteellä. Tässä vastaukset:

Eero Färkkilä: Amer Sports, Stora Enso, tanskalainen Novo Nordisk.

Inka Noramaa: UB-metsärahasto, REIT-tyyppiset kiinteistörahastot. Vinkki osakesijoittajalle: Kun markkinoilla on turbulenssia, osta, mutta osta parhaita yhtiöitä ja osta paloissa eli hajauta ajallisesti.

Kim Gorschelnik: Neste, Metsä Board, Raisio

Heidi Schauman: Ekonomistin vinkit: Hajauta ajallisesti, hajauta toimialoittain, hajauta maantieteellisesti. Rahastojen avulla pääset sijoittamaan vaikkapa ulkomaisiin pk-yrityksiin.

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti