veronmaksajat.fi

RAHAT

Nämä osakkeet kiinnostaisivat Nallea

Nämä osakkeet kiinnostaisivat Nallea
10.2.2016

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.KARON PÖRSSI "En usko, että osakesijoituksia kannattaa myydä. Volatiliteetti voi aiheuttaa tilapäistä takapakkia osakesijoittajalle, mutta osakkeet ovat tällä hetkellä järkevin sijoituskohde suhteessa korkotasoon."

Kun Björn Wahlroos puhuu, häntä on tapana kuunnella. Mandatum Lifen Life Magazinen haastattelussa Wahlroos kertoo näkemyksensä tämänhetkisestä markkinatilanteesta.

Haastattelussa hän nostaa esiin kaksi tunnuslukua.

"Beta 0,8 luokkaa ja maltillinen p/e kertovat jo paljon. Moni arvostaa myös hyvää osinkotuottoa", Wahlroos sanoo ja lisää: "Pysykää matalariskisissä osakkeissa, älkää nostako osakepainoa kohtuuttomaksi. Katsokaa Eurooppaan, sillä matala eurokurssi kiistatta auttaa kilpailukyvyssä maailmalla." 

Beta kertoo markkinaheilunnasta

Yhtiön markkina-arvon nettotulokseen suhteuttava p/e-luku on osakemarkkinoiden yleisimmin käytetty arvostusmittari. P/e-luku kertoo, kuinka monessa vuodessa yhtiö tienaa verojen jälkeen sen nykyisen markkina-arvon. Mitä korkeampi p/e-luku on, sitä kalliimpi osake on – tai sitä enemmän sen uskotaan kasvattavan tulostaan jatkossa.

Sen sijaan betaa käytetään sangen harvoin osakkeiden seulontakriteerinä. Kreikkalaisten aakkosten toinen kirjain on finanssislangissa valjastettu tarkoittamaan osakekurssin reaktioherkkyyttä suhteessa markkinaan.

Beta perustuu osakkeen volatiliteettiin eli heilunta-alttiuteen. Jos osakkeen beta on kaksi, osakkeen kurssi reagoi kaksinkertaisesti indeksimuutokseen, siis karkeistaen: jos indeksi nousee prosentin, osakkeen kurssi nousee kaksi prosenttia. Mitä korkeampi beta on, sitä rajummin osakekurssi heiluu.

Tarkemmin sanottuna: sitä rajummin osakekurssi on heilunut suhteessa vertailukohtaansa. Beta nimittäin lasketaan historiallisista arvoista, eikä volatiliteetinkaan kohdalla historia ole tae tulevasta. 

Vaihdetuimmissa ei ostettavaa

Wahlroos ei haastattelussa millään muotoa sano rajoittuvansa suomalaisiin yhtiöihin, mutta se ei estä pohtimasta, mitä ostettavaa Helsingin pörssistä löytyisi hänen mainitsemillaan tunnusluvuilla.

Tulos on karu: Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta yksikään ei täytä Wahlroosin molempia tunnuslukukriteerejä. Pullonkaulaksi tulee beta, jota ei läpäise yksikään vaihdetuimmista yhtiöistä.

Lähimmäksi Wahlroosin mainitsemaa 0,8:aa kahdentoista kuukauden betallaan pääsee Kesko. Keskon A-osakkeen beta on alle 0,8, mutta OMXH25-indeksiin kuuluu Keskon vaihdetumpi B-osakesarja.

Keskon p/e-luku on kuitenkin yli 20, mikä ei ehkä enää täytä maltillisuuden ehtoa.

Wahlroosin omaan Suomi-salkkuun kuuluu tunnetusti yhtiökolmikko Sampo, Nordea ja UPM-Kymmene, joiden hallituksissa hän johtaa puhetta. Sampo on ylivoimaisesti suurin Wahlroosin omistuksista. Sammon beta on 0,9, Nordean 1,1 ja UPM:n 1,3. Nordea ja Sampo ovat Helsingin pörssissä noteerattavista rahoitustoimialan yhtiöistä betalla mitattuna kaikkein riskipitoisimmat. Toisaalta ne ovat myös suurimmat ja eniten vaihdetut.

Helsingin pörssissä on kosolti osakkeita, joilla ei käydä kauppaa läheskään päivittäin. Tällaisten osakkeiden kurssikäyrä näyttää vakaalta, vaikka markkinoidensa ohuuden takia ne ovat omiaan heilahtelemaan todella paljon, jos joku tosiaan haluaa käydä niillä kauppaa.

Matala beta onkin hyvä asia vain yhtiöille, joiden osakkeella käydään runsaasti kauppaa.

Seitsemän läpäisee kriteerit

Kuinka korkea p/e-luku saa olla, jotta se on "maltillinen"? Jeremy Siegelin yhdysvaltalaisia pörssiosakkeita käsittelevän laajan historiaselvityksen perusteella osakemarkkinoiden pitkän aikavälin keskimääräinen p/e-luku on ollut viidentoista tienoilla. Maltillinen p/e on varmaankin historiallista keskiarvoa matalampi.

"0,8:n luokkaa" oleva beta voisi tarkoittaa vaikkapa kahdentoista kuukauden betan vaihteluväliä 0,5–0,9. Kriteerin alaraja rajaa pois koko joukon vähävaihtoisia yhtiöitä.

Näillä kahdella kriteerillä Helsingin pörssistä seuloutuvat Kauppalehden datatietopankin perusteella seuraavat osakkeet. Mukana tarkastelussa ovat vain ne yhtiöt, joille tietokannassa on molemmat tunnusluvut.

Osake Beta  P/e
Oriola-KD B 0,53  14,5
Teleste           0,53 13,4
Aktia Pankki A 0,56   12,7
TeliaSonera 0,88 11,9
Atria A (LP) 0,62 11,4
Sponda 0,80  10,1
Technopolis  0,52 9,1

Lähde: Kauppalehti, tilanne 5.2.2016.

Wahlroos nosti haastattelussaan esiin heikon euron eurooppalaisille yhtiöille antaman avun.

Listalla olevista yhtiöistä Sponda ja Technopolis ovat paikkaan sidottuja kiinteistösijoitusyhtiöitä, jotka eivät käy ulkomaankauppaa. Oriola-KD, TeliaSonera ja Atria toimivat käytännössä Pohjoismaissa, Aktia Suomessa.

Jäljelle jää Teleste, joka on ilmeinen eurosta hyötyjä. Laitemyynnissä sillä on muilta valuutta-alueilta tulevia kilpailijoita, joita vastaan Teleste eurotuottajana on etulyöntiasemassa.

Teleste julkisti vuosituloksensa viime viikolla. Loppuvuoden kannattavuus palveluliiketoiminnoissa oli pettymys, mutta vuoden viimeisen neljänneksen aikana yhtiö sai enemmän tilauksia kuin koskaan historiansa aikana. Teleste on kasvattanut osakekohtaista tulostaan joka vuosi finanssikriisivuodesta 2009 alkaen.

Viikon trio: Maailmanhistorian rikkaimmat naiset

Kiinan ainut naispuolinen keisari Wu Zetian on maailmanhistorian rikkain nainen. Näin on päätellyt yhdysvaltalainen Money-lehti. Vuosina 624–705 elänyt Wu hallitsi Kiinaa elämänsä viimeiset neljätoista vuotta. Parhaina hetkinä hänen valtansa alla oli 22,7 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Vahvatahtoinen Wu muun muassa tappoi tyttärensä vankistaakseen valtaansa.

Moneyn listan kakkonen on naispuolinen faarao Hatšepsut, joka eli vuosina 1508 eaa.–1458 eaa. Hänen kaudellaan Egypti muodosti parikymmentä prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Maailmanhistorian kolmanneksi vauraimmaksi naiseksi Money arvioi Venäjän keisarinnan Katariina Suuren (1729–1796), jonka aikana Venäjä muodosti parhaimmillaan 5,4 prosenttia maailman bkt:stä.

Elossa olevista naisista rikkaimmaksi arvioidaan ranskalainen L’Oreal-perijätär ja yhtiön suurin omistaja Liliane Bettencourt (s. 1922). 

  1. Wu Zetian
  2. Hatšepsut
  3. Katariina Suuri

Lähde: Money, 1.2.2016.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti