veronmaksajat.fi

VEROT

Kenelle säästät ja sijoitat? Nämä ovat perityimmät osakkeet

Kenelle säästät ja sijoitat? Nämä ovat perityimmät osakkeet
25.9.2023

Käytätkö säästösi itse vai oletko ajatellut antaa niitä perinnöksi jälkipolville? Tavoitteesi vaikuttaa siihen, miten sijoitusvarallisuuttasi kannattaa hoitaa.  

Perintönä saatavat osakkeet ovat usein uinuneet pitkään perinnönjättäjän arvo-osuustilillä. Mitä vanhempi sijoittaja, sitä vähemmän hän yleensä käy kauppaa osakkeilla.

Pitäisikö sitten käydä? Ei tietenkään, jos se ei itselle sovi.

Mutta ehkä jo varhaisemmassa vaiheessa sijoittajan kannattaisi miettiä, miksi säästää ja sijoittaa, ja tehdä päätökset sijoitusvarallisuutensa hoidosta sen mukaisesti.

”Olennaista on hahmottaa, säästääkö itselleen vai seuraavalle tai sitä seuraavalle sukupolvelle”, sanoo Kai Kalajainen. Hän on varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja OP-ryhmässä. 

Tavoite vaikuttaa riskin säätöön

Usein yksityissijoittajaa neuvotaan pienentämään sijoitussalkkunsa riskiä, kun ikää karttuu ja edessä oleva sijoitusaika lyhenee. Sillä tavoin pyritään varmistelemaan, ettei sijoittaja joudu myymään sijoituksiaan huonossa markkinatilanteessa huonolla hinnalla juuri silloin, kun hän tarvitsee rahaa.

Tyypillinen tapa hallita riskiä on säädellä osakesijoitusten (osakkeiden, osakerahastojen yms.) osuutta sijoitusvarallisuudesta.

Peukalosääntönä on, että osakesijoitusten sopiva osuus on 100 tai 110 miinus oma ikä. Sen mukaan esimerkiksi viisikymppisen kannattaisi pitää osakesijoituksissa reilu puolet varoistaan.

”Kyllä se ihan hyvä peukalosääntö on, jos säästää vaikkapa omia eläkepäiviään varten ja tarvitsee säästöt silloin käyttöönsä. Jos taas säästää lapsilleen tai lapsenlapsilleen, sijoitusten hajautusta eri omaisuuslajeihin kannattaisi miettiä heidän sijoitushorisontillaan”, Kai Kalajainen sanoo.

Nuori, jolla on edessään ehkä vuosikymmenien sijoitusaika, voi ottaa sijoituksissaan reippaastikin riskiä ja tavoitella siten myös parempaa tuottoa varoilleen. 

Hyvissä ajoin suunnittelemaan

Jos säästöjä on jo kertynyt ja niillä haluaa auttaa jälkipolvia, sen voi tehdä jo elinaikanaan. ”Jos vain mahdollista, kannattaa hyödyntää esimerkiksi verottomia lahjoja.”

Lahjansaaja voi saada samalta lahjanantajalta verotta alle 5 000 euron arvoisen lahjan kolmen vuoden välein.

Kai Kalajainen kehottaa miettimään hyvissä ajoin myös testamentin tekoa. Se voi olla järkevää jo siksi, että perintövarallisuus tulisi aikanaan jaettua parhaalla mahdollisella tavalla:

”Jos joku perillisistä olisi kiinnostunut hoitamaan osakesalkkua, mutta toinen perisi osakkeiden sijasta mielellään kesämökin, sen voisi ottaa huomioon testamentissa.”

”Lisäksi testamentilla voi huolehtia siitä, ettei perintöomaisuutta siirry suvun ulkopuolelle esimerkiksi lasten mahdollisissa avioerotilanteissa.” 

Perintösalkuissa perinteisiä nimiä

Kun suomalainen perii pörssiosakkeita, hän perii mitä todennäköisimmin Helsingin pörssin suuria, perinteisiä yhtiöitä. Listalla, jossa on kymmenen OP:n henkilöasiakkaiden eniten perimää osaketta vuosina 2003–2023, vilisee tuttuja yhtiöitä.

ENITEN PERITYT: Kymmenen OP:n henkilöasiakkaiden eniten perimää osaketta vuosina 2003‒2023: 

1. Nordea 
2. Elisa 
3. Nokia
4. Fortum
5. Sampo A
6. Telia
7. UPM-Kymmene
8. Neste
9. Metsä Board
10. Kesko B
Lähde: OP

Kai Kalajainen kertoo, että lista ei ole merkittävästi muuttunut vuosien kuluessa. Sen sijaan perittävien osakkeiden kappalemäärä keskimääräisessä perintösalkussa on kymmenkertaistunut 20 vuodessa.

Perityt salkut kertovat tietysti lähinnä iäkkäiden sijoittajien kiinnostuksen kohteista. Nuorten ja vanhojen sijoittajien yhtiövalinnoissa ei kuitenkaan ole niin isoja eroja kuin voisi odottaa.

”Some-keskustelujen perusteella voisi kuvitella, että nuoret keräävät salkkuunsa jännittäviä pienyhtiöitä ja listautujia. Salkkujen sisältö kuitenkin paljastaa, että he omistavat niitä samoja suuria kotimaisia yhtiöitä kuin vanhemmatkin”, Kai Kalajainen kertoo.

Oheiseen taulukkoon on koottu eri ikäluokkien suurimmat omistukset OP:n asiakkaiden arvo-osuustileillä. Omistukset ovat suuruusjärjestyksessä markkina-arvon (6/2023) mukaan.

Oikeastaan ainoa silmään sattuva yksityiskohta on se, että Nokia ei näytä innostavan nuoria sijoittajapolvia sijoituskohteena. Kaikkein nuorimpien – alaikäisten – tileillä Nokian osakkeita on, mutta ne taitavat olla olla heidän vanhempiensa sinne hankkimia.

Nokia on kuitenkin edelleen todellinen kansanosake. Nokialla on suomalaisista pörssiyhtiöistä toiseksi eniten osakkeenomistajia, noin 252 000. Enemmän on vain Nordealla, noin 347 100.

Omistukset ikäluokittain

Suurimmat osakeomistukset tilinhaltijoiden ikäluokan mukaan OP:n arvo-osuustileillä. Omistukset suuruusjärjestyksessä markkina-arvon mukaan. Lähde: OP

0-17-vuotiaat 18-24-vuotiaat 25-34-vuotiaat 35-44-vuotiaat 45-54-vuotiaat 55-64-vuotiaat 65-80-vuotiaat yli 80-vuotiaat
Nordea Bank Nordea Nordea Nordea Nordea Nordea Sampo Neste
Neste Kone Sampo Sampo Sampo Sampo Nordea Sampo
Sampo A Sampo Neste Neste Neste Neste Neste UPM-Kymmene
UPM-Kymmene UPM-Kymmene UPM-Kymmene UPM-Kymmene Nokia UPM-Kymmene UPM-Kymmene Nordea
Fortum Neste Fortum Nokia UPM-Kymmene Elisa Kone Elisa
Kone B Orion Kone Fortum Fortum Nokia Elisa Kone
Nokia Kesko Kesko Kone Kesko Fortum Nokia Kesko
Metso Fortum Orion Kesko   Kesko Fortum Fortum
Orion  B Nokia   Wärtsilä   Kone Orion Orion
Valmet Metso       Metso Kesko Wärtsilä

Ulla Simola  

PALJONKO VEROKUORMAA PERINTÖOSAKKEITASI? | Jos perintönä on tulossa pörssiosakkeita, kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, kenen perillisen perintöosuuteen osakkeet sijoitetaan. Kirjaudu ja lue juttu näköislehdestä

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti