veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästötili ja opiskelijat: Kela päätti tuista

Osakesäästötili ja opiskelijat: Kela päätti tuista
15.1.2020

Uusi osakesäästötili vaikuttaa osaan opiskelijan saamista tuista. Vaikutus riippuu tukimuodosta. 

OPINTOTUKI: Osakesäästötili ei vaikuta opintotukeen, jos opiskelija ei nosta tililtä rahaa.

Tilille voi siis kerryttää sekä luovutusvoittoja että osinkoja. Opintotukeen ne vaikuttavat vain, jos tili on voitolla ja opiskelija nostaa sieltä rahaa. Opiskelija voi vaikuttaa voittojen nostamisen ajankohdalla siihen, minkä vuoden verotukseen sijoitustulot tulevat.

Jos opiskelijan osakesäästötili on tappiolla, tililtä nostettu raha ei vaikuta opintotukeen.

Opintotuki on poikkeus Kelan tukien joukossa: monissa muissa etuuksissa esimerkiksi osakesäästötilin osingot otetaan huomioon. Opintotuessa menettely poikkeaa muista siksi, että opintotuen tulovalvonnassa otetaan huomioon verotuspäätöksen mukaiset veronalaiset ansio- ja pääomatulot. 

ASUMISTUKI: Opiskelijoilla ei enää ole omaa asumistukeaan, vaan he saavat yleistä asumistukea. Osakesäästötilin korko- ja osinkotulot vaikuttavat opiskelijan asumistukeen, jos ne yhteensä ylittävät 10,87 euroa kuukaudessa.

Osinkotulot katsotaan opiskelijan tuloksi silloin, kun ne maksetaan osakesäästötilille, vaikka hän ei nostaisi niitä tililtään. Osakesäästötilille kertyneet osingot otetaan huomioon samalla tavalla kuin tavalliselle arvo-osuustilille kertyneet osingot.

Mikä osakesäästötili?

Osakesäästötili on osakesijoittajan apuväline. Tilille voi tallettaa rahaa, jolla ostetaan pörssiosakkeita. Tilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia. Myös osingot maksetaan tilille ilman, että niistä pidätetään veroa. Verotus lykkääntyy, ja tilin tuotosta maksetaan pääomatulovero vasta, kun tililtä nostetaan rahaa. Osakesäästötilille on voinut tehdä sijoituksia vuoden 2020 alusta lukien.

Ulla Simola

Lähde: Kela 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti