veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Suomen Yrittäjät puolustaa työtä ja työllisyyttä

Uuden palkansaajakeskusjärjestön puheenjohtajapeli näyttää käyvän kuumana. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kummeksui tänään Taloustaidon blogissaan sitä, että Suomen Yrittäjät oli tyytymätön yhteiskuntasopimusneuvottelujen paikallista sopimista koskeneeseen tulokseen.

Palola sekoittaa tekstissään puurot ja vellit ja antaa Suomen Yrittäjistä tarkoitushakuisesti väärän kuvan. Palola kirjoittaa näin:

”Olen miettinyt, onko työnantajapuolen ja elinkeinoelämän ruokahalu neuvottelupöydässä pohjaton. Hämmentyneenä seuraan heitä, joiden mielestä neuvottelutulos ei ole riittävä. Erityisesti Suomen Yrittä-jien tyytymättömyys paikallisen sopimisen mielestään vaatimattomaan edistymiseen on ollut merkille pantavaa.”

Palola oli itse mukana neuvotteluissa. Hänen täytyy tietää se, että Suomen Yrittäjät ei ollut. Neuvottelupöydässä työnantajapuolta ja elinkeinoelämää edusti Elinkeinoelämän keskusliitto EK, ei siis Suomen Yrittäjät. Tulos on se, että neuvotteluissa paikallisesta sopimisesta kukaan ei puolustanut pienyrittäjiä, jotka ovat luoneet Suomen yksityisen sektorin uudet työpaikat jo yli kymmenen vuoden ajan.

”Yrittäjät olisivat halunneet paljon enemmän. Heidän pettymyksensä on ymmärrettävää, kun hetken vai-kutti siltä, että käsien ulottuvilla ovat kaikki paikallisen sanelun ja työelämän villin lännen herkut kerta-rysäyksellä.”

Viittaus saneluun ja villin lännen herkkuihin johtaa harhaan niin että rytisee.

Palolan oma järjestö STTK kysyi yrittäjiltä, mihin paikallisen sopimisen laajentaminen johtaisi. Tässä tulos: ”Yritykset ovat valmiita vahvistamaan oleellisesti henkilöstön edustajien asemaa paikallisen sopimisen edistämiseksi. Myös palkkojen ja palkkioiden joustoon ylöspäin yrityksen tuloksen paran-tuessa löytyy yrityksissä suurta valmiutta.” Suora lainaus on STTK:n tiedotteesta.

Suomen Yrittäjien kysely työnantajayrityksille paljasti, että luvassa olisi lisää työtä ja vähintään nykytasoiset ja jopa paremmat ansiot työntekijöille.

Palola korostaa, että jos yhteiskuntasopimus hyväksytään, liittoon kuulumattomat työnantajat pääsevät nyt samalle viivalle liittoon kuuluvien kanssa, kun puhutaan mahdollisuudesta työehtosopimuksissa ole-vista paikallisista joustoista. Se on todella muutos nykytilaan. Ongelma on se, että TES:eissä on todella vähän mahdollisuuksia sopia paikallisesti. Eli se ei paljon kannattavuutta paranna.

Suomen Yrittäjät on ajanut paikallisen sopimisen laajentamista nimenomaan lakiteitse siksi, että työehtosopimuksissa sen edistäminen tarpeeksi nopeasti ei vaan ole realismia. Sitä on yritetty vuosikymmeniä, ja tulos on laiha. Ja tässä on nyt olennaista tajuta ero mahdollisuuden ja pakottamisen välillä. Laki antaisi työtekijöille ja työnantajalle mahdollisuuden sopia toisin kuin TES:issä lukee. Jos he niin haluavat.

Suomen Yrittäjät ei ole vaatinut paikallisessa sopimisessa mahdottomia, vain sen, mikä hallitusohjelmaan on kirjattu. Tällöin Suomen talous saataisiin kasvuun, työttömiä töihin, yrityksille ja työntekijöille menestystä ja valtiolle ja kunnille verotuloja. Meillä ei ole aikaa odotella.

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.