veronmaksajat.fi

Britannia kulkee omia polkujaan

Tomas Hildebrandt

Britanniassa jännitetään syksyllä Skotlannin kansanäänestystä itsenäistymisestä. Todennäköisesti hanke kaatuu, mutta samalla se muistuttaa Englannin erikoisesta asemasta ja suhteesta Euroopan unioniin.

Britannia on Margaret Thatcherin ajoista lähtien ajanut omia etujaan EU:ssa ja saanut erivapauksia monissa asioissa. Britannian ja EU:n väliset suhteet ovat olleet aika ajoin vaikeat ja näkemykset monissa asioissa vastakkaiset.

Nyt Britannian talous näyttää olevan hyvässä nousussa. Bkt:n kasvuvauhti voi tänä vuonna selvästi ylittää Manner-Euroopan tahdin. Työttömyys on laskussa ja luottamus korkealla.

Aina ei ole näin ollut. Britannia ja Saksa ovat olleet pitkään aika tasavahvoja talouksia. Saksa on usein ollut hiukan edellä. Saksojen yhdistyminen ja Thatcherin uudistukset antoivat 2000–luvun alkupuolella Britannialle etumatkaa, jonka se kuitenkin menetti finanssikriisissä. Nyt on ehkä uuden ohituksen paikka.

Finanssikriisin jälkeinen talouspolitiikka Britanniassa on ollut elvyttävämpää, ja maailmantalouden myötätuuli on antamassa ohituspaikan. Punnan kauppapainotteinen kurssi on suhteellisesti heikompi kuin euron kauppapainotteinen kurssi, mikä helpottaa vientiä.

Itseluottamuksen kasvaessa ovat eurokriittiset äänenpainot jälleen nousseet ja edessä voi olla kansanäänestys Euroopan Unionin jäsenyydestä ennen vuotta 2017. Onko Britannian irtaantuminen Unionista realistinen mahdollisuus ja mitkä olisivat sen vaikutukset?

Monet asiat voivat vielä muuttua ja vaikuttaa lopputulokseen. Pääministeri David Cameron voi kaatua ja äänestyshanke perutaan. Skotlannin irtaantuminen Britanniasta kutistaisi entisen imperiumin entisestään ja saattaisi iskeä englantilaisten itseluottamukseen. Talouden suhdanteet voivat vielä kääntyä ja heikommassa taloudellisessa asemassa neuvotteluhalukkuutta saattaa sittenkin löytyä.

Entä jos Britannia kuitenkin päättää mennä omia polkujaan? Helppoa olisi todeta, etteivät muut Unionin maat tarvitse tai halua sellaista vastarannan kiiskiä. Eroprosessi saattaisi kestää vuosia. Suhteita olisi kuitenkin pakko tarkistaa ja vaarana olisi protektionismin kasvu puolin ja toisin.

Erityisen suuri vaikutus asialla voi olla finanssisektorille. Lontoon asema Euroopan finanssikeskuksena on tällä hetkellä kiistaton. Unioni tuskin katsoo sitä suopeasti, jos tilanne muuttuu.

Britannian erolla olisi peruuttamattomia vaikutuksia Euroopan Unioniin ja Euroopan talouteen. Kaikkien Unionin maiden onkin nyt syytä pohtia suhteitaan Britanniaan sekä niitä tekijöitä, joilla irtautuminen voidaan välttää. Peiliin voi myös katsoa. Kaikkien on syytä pohtia erilaisia skenaarioita, joihin saarivaltion tilanne on johtamassa.

>>Taloustaito

Kirjoittajasta

Tomas Hildebrandt

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.