veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Viinipruuvi haastaa keskusteluun

Viinipruuvi haastaa keskusteluun
29.12.2017

Viinipullot iStockphoto.com

Viininmaistajaisten eli tastingin tai pruuvin järjestäminen on mielenkiintoinen tapa syventää omaa viiniosaamistaan.

Jo muutaman tastingin jälkeen huomaa, kuinka viinin kuvaileminen on paljon helpompaa: aistituille aromeille löytää osuvat kuvaukset ja viinien kesken havainnoi selkeitä eroja.

Viininmaistelu on aina subjektiivinen asia. Jokainen tunnistaa viinistä hieman eri asioita riippuen siitä, millainen tuoksurekisteri eli tuoksumuisti itsellä on. Siksi vääriä vastauksia ei ole olemassa. Varsinkin ensimmäisiä viinitastingeja järjestettäessä on ongelma yleensä se, ettei kukaan uskalla lausua mielipidettään ”virheen” pelossa. Hauska viinitasting syntyy kuitenkin vain keskustelemalla ja vertailemalla mielipiteitä.

Muistilista pruuvin järjestäjälle

  • Noin 2 tuntia aikaa maistelua ja keskustelua varten.
  • Yhtä paljon laseja kuin maisteltavia viinejä + yksi lasi vettä varten (varmista, että lasit eivät tuoksu tunkkaisille).
  • Mahdollisesti sylkykupit.
  • Viinit (noin 5cl/henkilö, eli yhdestä pullosta riittää 15 maistajalle).
  • Patonkia (muut tarjottavat ruuat tuodaan pöytään myöhemmin, etteivät ne sotke arviointia).
  • Valkoiset alustat viinien ulkonäön tarkastelua varten.
  • Muistiinpanovälineet (viinien kuvailua ja nimien muistiin kirjoittamista varten).
  • Foliopaperia, maalariteippiä ja tussi (jos maistelee viinit puoli- tai täyssokkoina).

Kuva iStockhoto.com

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti