veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Väärennettyä taidetta - miten toimia väärennösepäilyssä?

Väärennettyä taidetta - miten toimia väärennösepäilyssä?
23.10.2018

Kuvassa on Reidar Särestöniemen nimiin väärennetty maisemamaalaus, joka myytiin tammikuussa 2013 Pohjois-Suomessa 30 000 eurolla. Työ on tuomittu valtiolle. Kuva Rikosmuseo / KRP

Viime vuosina kotimaisia taidemarkkinoita ovat ravistelleet useat taideväärennösskandaalit ja oikeudenkäynnit. Vaikka monia väärentäjiä, väärennöksiä ja väärennettyjen teosten myyjiä on jo tullut ilmi, löytyy väärennöksiä edelleen yksityisistä kokoelmista ympäri Suomea.

Onneksi taidemarkkinoilla pitkään toimineilla on hiljaista tietoa siitä, missä päin maata väärennöksiä on tehty sekä millaisia teoksia, millä tekniikalla ja keiden taiteilijoiden nimissä niitä on väärennetty. Aika nopeasti saadaan myös selville, jos joku alkaa tuoda ulkomailta väärennöksiä Suomeen.

Älä luota myyjän todistuksiin

Jos olet huolissasi kokoelmaasi kuuluvan teoksen aitoudesta, pyydä teoksesta mielipidettä useammalta taidekauppiaalta tai konservaattorilta.

Esimerkiksi kansainvälisen taiteen aitoutta on hankala selvittää jälkikäteen. Niissä maissa, joissa mafia on sotkeentunut väärennöksiin, taideasiantuntijoilta kiristetään aitoustodistuksia.

VÄÄRENNÖS on lähes aina huonolaatuisempi ja nuoremman näköinen kuin alkuperäinen.

Taideväärennösten myyjien joukossa on myös toisinaan ollut tunnettuja taidekauppiaita. Tämän vuoksi arvoteosta ostaessa tulisi pyytää konservaattoria vahvistamaan teoksen tekniset tiedot. Myyjän puheisiin, saati dokumentteihin ei pidä luottaa, vaan ostajan tulee aina itse tarkistaa teoksen aitous ja hankia omat dokumentit.

Mikä herättää epäilykset?

Hyvästäkin väärennöksestä on joskus vaikea sanoa, mikä herätti epäilykset. Työ voi olla liian staattinen, liian levoton, liian huono tai liian siisti ollakseen kyseisen taiteilijan tekemä.

Väärennös on lähes aina huonolaatuisempi ja nuoremman näköinen kuin alkuperäinen. Analyysissa epäilyttävä teos paikannetaan ja katsotaan, täsmäävätkö aika ja tyyli. Onko työssä yksi vai useita tyylejä? Voiko työ olla vain ”maanantaipäivän teos” vai aito väärennös?

Kaikki taulun takana olevat laput ja patinat on voitu myös väärentää, samoin kaikki mukana tulleet dokumentit. Yleensä asia alkaa selvitä jo siinä vaiheessa, kun tiedetään kaikki myyntitapahtumasta.  

5 vinkkiä – onko taideteokseni väärennös?

1. Jos epäilet teoksen aitoutta, tarkistuta teos itse konservaattorilla

2. Jos työ osoittautuu väärennökseksi  Näytä konservaattorin dokumentti teoksen myyjälle ja pyydä ostosummaa takaisin.

3. Entä jos myyjä ei lunasta teosta todisteista huolimatta? Ota heti yhteyttä poliisiin, sillä kuluttanjasuoja heikkenee ajan myötä.

4. Miksi on tärkeää reagoida väärennöksiin? Kun väärennös paljastuu, toista keräilijää ei huijata samalla työllä, eivätkä perillisesi joudu pulaan uuden ostajan tai vakuutusyhtiön kanssa.

5. Jos sittenkin epäilee omia havaintojaan ja pohtii luopumista asian selvittelystä? Jos myyntitapahtuma oli vähänkään omituinen tai painostava, todennäköisesti jokin oli vialla. Väärennösten myyjät luottavat siihen, että ostajat harvoin yrittävät pitää puoliaan edes väärennöksen paljastumisen jälkeen.

Pauliina Laitinen-Littorin

Filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija  

Rahat, verot, työ & eläke, koti