veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Star Wars ja Star Trek – keräilijä, varo väärennöksiä

Star Wars ja Star Trek – keräilijä, varo väärennöksiä
27.12.2019

Legendaarinen animaatioelokuva Star Wars, Tähtien sota jatko-osineen samoin kuin Star Trek -televisiosarja ovat synnyttäneet melkoisen oheistuotetulvan keräilyesineitä. Keräilijöitä on ympäri maailmaa. Liikkeellä ovat myös väärentäjät.

Keräilymielessä suurin osa esineistä on lähes arvotonta krääsää, mutta harvinaisimmat eli halutuimmat tavarat maksavat useita tuhansia euroja – kalleimmat jopa satoja tuhansia.

Suurin osa näistä oheistuotteista on nyt kuitenkin paljon halvempia kuin mikä niiden hinta joskus 15–20 vuotta sitten oli. Toisaalta esimerkiksi alle kahdella eurolla aikoinaan myydystä Jawa-hahmosta on maksettu huutokaupassa 11 000-kertainen summa, kun figuurin päällä on ollut tosi harvinainen vinyyliviitta.

Varsin korkealle noteerattiin Bukowskisin Star Wars -erikoishuutokaupassa myös tämä avaamaton paketti nimeltään Nikto POTF 92 back AFA75 EX+/NM, Kenner 1985. Siitä maksettiin huutomaksuineen noin 4 500 euroa. Kuva: Bukowskis

Kukaan ei osannut etukäteen arvata, mihin tuotteeseen olisi kannattanut sijoittaa voittoa saadakseen. On leluja, vuodevaatteita, kirjoja, musiikkia, elokuvapostereita ja videopelejä. Ostajan kannattaakin miettiä mieluummin, millaisen kokoelman haluaisi kerätä kuin mitä kannattaisi ostaa sijoitusmielessä.

Ensimmäinen Star Strek huutokauppa 2006

Tähtien sota on yhdysvaltalaisen George Lucasin luoma elokuvasarja, jonka ensimmäinen osa sai ensi-iltansa vuonna 1977. Se oli menestys, joka poiki niin jatko-osia kuin myös esimerkiksi yli 120 videopeliä.

Suuresta suosiosta on osoituksena muun muassa se, että Suomessakin on julkaistu oma Tähtien sota -tietosanakirja Jedipedia. Siinä on lähes 7 000 artikkelia.

Star Trek on 79-osainen yhdysvaltalainen scifi-televisiosarja, jota tuotettiin vuosina 1966–1969. Liian pienten katsojalukujen vuoksi lopetettu sarja sai myöhemmin kansainvälisen kulttimaineen, ja myöhemmin tehtiin lisää tv-sarjoja ja liuta elokuvia.

Ensimmäisen virallisten Star Trek -esineiden huutokaupan järjesti Christie´s. New Yorkissa vuonna 2006. Peräti yhdeksän myyntikohdetta nousi yli 100 000 euron hintaan. Näiden joukossa oli tohtori McCoyn avaruuspuku, joka huudettiin noin 150 000 eurolla. 

Varo väärennöksiä

Koska jotkut Star Wars ja Star Trek -esineet ovat nousseet todella arvokkaiksi, väärentäjätkin ovat haistaneet hyvän huijausmahdollisuuden. Yksi huomiota herättävimmistä vilppiesineistä oli valosapeli, jota kaupattiin kalifornialaisessa huutokaupassa alkuperäisenä Star Wars -elokuvan Luke Skywalkerin sapelina. Myyntihinnaksi arvioitiin jopa lähes 200 000 euroa.

Keräilijäyhteisö esitti kuitenkin vahvat epäilyt sapelin alkuperästä, ja se jouduttiin vetämään pois huutokaupasta. Aiemmin on vastaava ja varmasti aito myyty lähes 450 000 eurolla.

Hollywood-esineistöön erikoistunut yhdysvaltalainen Julien´s Auction on myynyt huutokaupassaan Kapteeni Kirkin laserkiväärin. Huutomaksuineen se nousi lähes 300 000 euroon. Kivääri on tehty puusta ja maalattu sinivihreällä metallivärillä.

Tähtien sota -elokuvissa esiintynyt astromekaanikkodroidi R2-D2 huutokaupattiin vuonna 2017 peräti 2,6 miljoonan euron hintaan. 

Lisenssituote vai ei?

Elokuvan oheistuotteiden luominen ja markkinointi käynnistyivät vuonna 1977 varsin vaivalloisesti. Ensin ehtivät lisenssittömien tuotteiden tekijät, jotka loihtivat erilaisia valosapeleita ja avaruuslaivoja. Vähitellen kuitenkin käynnistyi lisensoitujen, ”virallisten” tuotteiden valmistus. Vuoden 1978 loppuun mennessä elokuvan hahmojen myynti alkoi toden teolla. Niitä myytiin tuona vuonna jo yli 26 miljoonaa.

Bukowskisilla oli keväällä erityinen Star Wars -keräilyesineisiin liittyvä huutokauppa, jossa myytiin mm. tämä ”STAR WARS, Power of the Force, Yak Face, UK graders Y80%, Kenner F/C 92 BK”, vuodelta 1985. Se oli alkuperäispakkauksessaan. Kuudesta kilpahuutajasta kolme luopui kisasta 1 500 euron kohdalla. Voittaja maksoi löydöstään huutomaksuineen lähes 6 000 euroa. Kuva: Bukowskis

Vuoteen 1985 mennessä pelkästään elokuvahamoja oli myynnissä 93 erilaista, ja kappalemääräinen myynti nousi 300 miljoonaan. Vain yksi – Yak face – oli myynnissä pelkästään Euroopassa ja Aasiassa. Niinpä siitä on tullut keräilyharvinaisuus, jonka hinta nousee tuhansiin euroihin.

Pentti Avomaa

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti