veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Riittävätkö rokotuksesi matkalla?

Riittävätkö rokotuksesi matkalla?
14.2.2017

Suomalaiset matkustavat entistä useammin ja kauas. Matkalle lähtiessä on tärkeää tarkistaa, ovatko omat rokotukset voimassa ja mitä mahdollisia lisärokotteita matkakohteessa tarvitaan. 

Mitkä ovat ne perusrokotukset, jotka jokaisella matkailijalla on syytä olla voimassa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön ylilääkäri, lääketieteen tohtori Hanna Nohynek?

”Jäykkäkouristus ja kurkkumätä, kaksi annosta tuhkarokkorokotetta (tai sairastettu tuhkarokko) sekä A-hepatiitti.” 

Onko syytä ennen matkaa ottaa uusi tehostesuoja esimerkiksi jäykkäkouristusrokotuksesta, mikäli se ”vanhenee” matkan aikana?

”Kyllä. Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote tehostetaan kymmenen vuoden välein. Jos suoja on vaillinainen, sitä tulee täydentää.” 

Hepatiitteja on erilaisia. Miten ne eroavat toisistaan ja miten suojautua niiltä?

”A-hepatiittivirus leviää ulosteeseen kosketuksissa olleiden käsien kautta elintarvikkeisiin tai veteen, joiden välityksellä tartunta leviää edelleen. Virus voi levitä myös kosketustartuntana suoraan henkilöstä toiseen ja wc-tilojen kautta. Nilviäisissä, kuten simpukoissa ja ostereissa, voi myös olla virusta.

B-, C- ja E-hepatiittivirus tarttuu suojaamattomassa seksissä ja veren välityksellä.”

Milloin malarian estolääkitys on syytä aloittaa, jos matkustaa riskialueelle? Kuinka pitkään estolääkitystä on syytä jatkaa, kun riskialueelta on poistunut?

”Viikkoa tai päivää ennen malarian riskialueelle menoa, riippuen siitä, mikä estolääke matkailijalle on määrätty. Estolääkitystä jatketaan viikon tai kuukauden ajan riskialueelta poistumisen jälkeen riippuen siitä, mikä lääke on kyseessä.”

Onko syytä aloittaa malarian estolääkitys, jos esimerkiksi Etelä-Afrikan matkan aikana on päivän tai kaksi mahdollisella riskialueella, kuten Krugerin kansallispuistossa?

”Jos mennään malariakauden aikaan suuren malariariskin alueelle, esimerkiksi Krugerin luonnonpuistoon, estolääkitys on suositeltava.”

Joillekin malarian estolääkitys aiheuttaa pahoinvointia. Myös epileptikkojen on syytä olla varovaisia (meflokiinin vuoksi) eräiden malarialääkkeiden kanssa. Miksi näin?

”Kaikilla lääkkeillä on haittavaikutuksia. Haittojen riski on yksilöllinen ja toisaalta riippuu lääkityksen vaikutustavoista. Meflokiinin tiedetään vaikuttavan joillakin ihmisillä keskushermostoon, mikä voi edesauttaa epileptisen kohtauksen laukeamista tai aiheuttaa yöllisiä painajaisunia.” 

Keltakuumerokotus vaaditaan joihinkin maihin. Miten keltakuume tarttuu ja mitkä ovat sen oireet?

”Keltakuume on hyttysen välityksellä leviävä flaviviruksen aiheuttama tauti.  Tartunnan saanut voi olla oireeton, mutta osalle kehittyy kuumetta, lihaskipuja ja pahoinvointia, ja heistä noin 15 prosentilla tauti etenee vakavaksi, henkeäkin uhkaavaksi verenvuotokuumeeksi.” 

Turistiripuli on yksi yleisimmistä matkailijoiden sairauksista. Joissakin kohteissa ripulia hoidetaan antibiootein. Miten kehomme reagoi niihin? 

”Mitä laajakirjoisempi antibiootti, sitä todennäköisempää on, että suoliston oma bakteerikasvusto myös kärsii hoidosta ja ihminen altistuu vastustuskykyisille sairaalabakteereille.

Nykyään suositellaan, että turistiripulia ei heti hoidettaisi antibiootein, koska valtaosa sairaustapauksista paranee itsestäänkin.” 

Sanotaan, että kolerarokotus olisi hyvä turistiripuliin, jos matkustaa Intian tai Egyptin tapaisiin maihin. Onko näin?

”Joissakin tutkimuksissa on osoitettu, että suun kautta nautittavasta kolerarokotteesta on suojaa tiettyjen E. coli -bakteerien aiheuttamaa ripulia vastaan. Suojateho on kuitenkin niin vähäinen, että lääkeviranomainen ei ole hyväksynyt tätä rokotteen käytön aiheeksi.” 

Voiko raskaana oleva ottaa rokotuksia?

”Kyllä. Raskauden aikana tosin pyritään välttämään eläviä heikennettyjä rokotteita, mutta epidemian aikaan myös eläviä rokotteita on menestyksellisesti annettu raskaana oleville, esimerkiksi Suomessa 1980-luvulla, kun maassamme oli poliotapausten ryväs.” 

Eläkeläisten kiinnostus ulkomaanmatkailuun kasvaa vuosi vuodelta. Mitä heidän olisi hyvä ottaa huomioon matkarokotuksissa?

”Myös ikäihmisten on hyvä tarkistaa perussuojansa ja räätälöidä yksilöllinen matkarokotussuoja riippuen siitä, minne he ovat menossa, kuinka pitkäksi aikaa ja mitä tekemään. Mitä vanhempi ihminen on, sitä huonommin hänen immuunijärjestelmänsä muodostaa suojaa.” 

Matkailijan muistilista

  • Tarkista mahdolliset rokotukset ja estolääkitykset.
  • Hanki kattava matkavakuutus.
  • Oma matka-apteekki on hyvä olla mukana.
  • Jos käytät reseptilääkkeitä, ota reseptit mukaan (mielellään englanniksi, käännöksen saa apteekista tai lääkkeen määrääjältä). Niitä voidaan kysyä kohdemaan rajalla.
  • Selvitä ennakkoon matkakohteesi turvallisuustilanne.
  • Juo vain pullovettä.
  • Huolehdi hygieniasta.
  • Vältä jäitä juomissa, kylmiä ruokia (kuten majoneesipohjaisia salaatteja) ja hedelmiä, joita ei voi kuoria.
  • Suojaudu hyönteisiltä.

Timo Kauppinen

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti