veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miten koronavirus vaikuttaa verenluovutukseen?

Miten koronavirus vaikuttaa verenluovutukseen?
12.3.2020

Noin 114 000 suomalaista luovutti verta viime vuonna. Potilaat tarvitsevat sairaaloissa joka päivä verta. Miten koronavirus vaikuttaa verenluovutuksiin, LT, vastaava lääkäri Johanna Castrén SPR Veripalvelusta?

”Koronavirustilanne elää ja muuttuu nopeaan tahtiin. Nyt tiedetään, että kyseessä on hengitysvirus ja tartuntoja veriteitse ei ole todettu.

Meillä on nyt käytössä pandemiavarotoimet, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että verenluovutukseen ohjataan tulemaan ajanvarauksella. Näin voimme ennakoida ja tarvittaessa rajata samassa tilassa yhtä aikaa olevien luovuttajien määrää. Olemme myös lisänneet tilojen puhdistusta, ja jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin heti luovutustilaan saapuessaan.

Kaikesta ulkomaanmatkailusta seuraa nyt vähintään kahden viikon luovutuseste. Tarvitsemme nyt jonkin verran vähemmän verenluovuttajia kuin normaalisti, sillä verivalmisteita ei käytetä sairaaloissa normaaliin tapaan. Verenluovuttajia on riittänyt, mistä iso kiitos.”  

Voiko flunssaisena luovuttaa verta?

”Ei voi. Kuumeisen taudin jälkeen pitää odottaa vähintään kaksi viikkoa paranemisesta ennen kuin voi luovuttaa. Jos ei ole kuumetta voi tulla luovuttamaan kun on ollut täysin oireeton vähintään vuorokauden ajan.”

Kuinka paljon Suomessa tarvitaan luovutettua verta, SPR Veripalvelun tiedottaja Iira Hartikainen?

”Normaalisti tarve on joka viikko lähes 4 000 verenluovutukselle, mutta nyt tarve on noin 3 500 Verihiutaleet säilyvät käyttökelpoisina vain viisi päivää luovutuksesta. Pyrimme siihen, että meillä on 4–6 päivän varasto kaikista veriryhmistä.”

Missä verta voi luovuttaa?

”Veripalvelutoimistoja on yhdeksällä paikkakunnalla. Lisäksi järjestetään verenluovutustilaisuuksia joka arkipäivä eri puolilla Suomea. Isommilla paikkakunnilla tilaisuuksia on muutaman viikon välein, pienillä paikkakunnilla ehkä vain kerran vuodessa. Koronaviruksen vuoksi joitakin luovutustilaisuuksia joudutaan perumaan, joten ajantasainen tieto kannattaa aina tarkistaa ennen verenluovutukseen tuloa. Ja nyt myös verenluovutustilaisuuksiin tulee etukäteen varata aika nettisivujemme kautta.”

Onko jonkin veriryhmän verelle erityistä tarvetta?

”O- on hätäverta, jota voidaan antaa nopeasti tietämättä potilaan veriryhmää. Sitä on vain viidellä prosentilla suomalaisista, mutta sitä tarvitaan suhteessa enemmän. Harvinaisin veriryhmä Suomessa on AB-. Harvinaisten veriryhmien kohdalla yhdenkin potilaan tarve voi johtaa siihen, että meidän pitää kutsua verenluovuttajia.”

Kuka saa luovuttaa verta?

”Luovuttajan pitää olla 18–70-vuotias. Ensimmäistä kertaa luovuttavan pitää olla kuitenkin alle 60-vuotias. Itsensä pitää tuntea hyvinvoivaksi ja terveeksi. Hemoglobiinin pitää olla riittävä. Luovuttajan täytyy painaa vähintään 50 kg. Lisäksi esimerkiksi Suomen ulkopuolelle matkustamisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Uudet seksikumppanit estävät aina luovutuksen. Samoin hiljattain otetut tatuoinnit ja akupunktio.” 

Miten usein verta voi luovuttaa?

”Miehet voivat luovuttaa kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Alle 25-vuotiaille naisille suositellaan, että he luovuttaisivat vain 1–2 kertaa vuodessa. Nuorille naisille ja alle neljän kuukauden välein luovuttaville annamme rautatabletteja.”

Outi Airaksinen

Juttu on päivitetty 3.4.2020 muuttuneen koronatilanteen takia. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti