veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Milloin on hyvä hetki ostaa taidetta? Tarkkuus valttia taidekaupoilla

Milloin on hyvä hetki ostaa taidetta? Tarkkuus valttia taidekaupoilla
4.9.2022

Miten ja milloin kannattaisi toimia, jos haluaisi hankkia kotiinsa arvonsa säilyttävää taidetta, mutta itsellä ei ole kokemusta taidekaupoista?

Taidemarkkinoilla ostajan pitää tietää mitä haluaa, reagoida nopeasti ja tehdä hinnan ja aitouden taustakartoitukset huolellisesti.

Taloussuhdanne vaikuttaa taidemarkkinoilla

Korkeasuhdanteen huipulla huutokaupataan kalleinta vanhempaa taidetta. Siksi pitäisi ostaa teoksia mieluummin talouden normaalisuhdanteessa.

Parhaat klassikkoteokset myydään yleensä huutokauppojen syys- ja kevätkauden lopulla päähuutokaupoissa, joten niistä on hyvä valmistautua tekemään hankintoja, jos hinta on sopiva.

Matalasuhdanteen aikana tasokkaat sijoitusteokset hankitaan usein yksityisiltä markkinoilta, koska julkisissa huutokaupoissa niitä näkee silloin harvemmin.

Nykytaiteessa taloussuhdanteilla ei ole niin suurta merkitystä, sillä tuoretta taidetta esitellään jatkuvasti.

Tuula Lehtinen: Madame Adélaïde de France. Öljy kankaalle,140 x 110 cm, 2022, Hankittu museokokoelmaan. Tuula Lehtisen maalaukset ovat olleet kesällä esillä Mäntässä Galleria Halmetojalla. Lehtisen taiteilijaura on ansiokas ja edellinen Galleria Halmetojassa pidetty näyttely oli loppuunmyyty. Hinnatkin ovat vielä kivan kohtuulliset. Veikko Halmetojan galleriat Helsingissä ja Mäntässä ovat nousemassa ykköstasolle, joten tarjontaa kannattaa pitää silmällä. Kuva: Jussi Palojärvi, Galleria Halmetoja. © Kuvasto 2022.

Löytöjä tarjolla koko ajan 

Taidemarkkinoilla taidetta ja hyviä löytöjä on onneksi tarjolla koko ajan.

Mitä isommasta sijoituspääomasta on kyse, suosittelen hankkimaan apua taiteen ostamiseen siihen asti, että oma kokemus lisääntyy. Suuresta taiteen tarjonnasta pitää pystyä seulomaan esille se arvonsa säilyttävä teos ja huolehtimaan, että hinta on kohdillaan sekä väärennösriski on poistettu.

Hyviä teoksia voi hankkia aktiivisesti, mutta se vaatii usein hiljaisen tiedon hallitsemista, koska sijoitusteokset myydään usein yksityisesti.

Nimi, teoksen laatu, vuosiluku, hinta ja taustatiedot ovat ne merkittävimmät seikat, jotka pitää tarkistaa hankinnan yhteydessä. Esimerkiksi – vastaako myynnissä olevan Pekka Halosen tai Helene Schjerfbeckin maalauksen hintapyyntö teoksen tekniikkaa, vuosilukua ja taustatietoja?

Nykytaiteessa suositun taiteilijan näyttelyssä pitää tehdä varaus tai hankinta heti. Hyvät näyttelyt myydään hetkessä loppuun ja siksi olisi hyvä olla paikalla jo viimeistään avajaisissa.

Tuoreen taiteen näyttelyissä on se erikoisuus, että usein pienimmät kivat työt sekä kutsukortin teos myydään ensin. Kutsukorttiin valitaan näyttelyn paras teos.

Ostajan kannattaa valita samankaltainen teos kuin kutsukorttiteos. Jos pitää kahdesta samantyylisestä, kannattaa valita se kalliimpi, koska taiteilija on saattanut kokea onnistuneensa siinä paremmin, ja siksi hinnoitellut työn vähän korkeammalle.

Tämä teos säilyttää todennäköisesti paremmin arvonsa. Sillä on myös paremmat mahdollisuudet tulla valituksi tulevaisuudessa taiteilijan tuotantoa esittelevään näyttelyyn, mikä vahvistaa teoksen hintaa jatkossakin.

Jos haluaa hankkia nykytaidetta sijoitusmielessä, kannattaa keskittää huomio näyttelyihin, joita pidetään vuoden parhaisiin kevät- ja syyssesonkeihin eli helmikuusta toukokuuhun tai syyskuusta joulukuuhun. Silloin isot galleriat, jotka haluavat myydä taidetta museoihin sekä kokoelmiin, esittelevät näyttelyissään vahvoja taiteilijanimiä, helposti myytäviä töitä ja uusia kiinnostavia teoksia.

Myös kesänäyttelyissä myydään usein hyvin, joten varaukset kannattaa tehdä saman tien. Jos seuraa tietyn taiteilijan tuotantoa, kannattaa reagoida varauksiin jo ennen uutta näyttelyä. 

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti