veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miekasta panttihuutokaupassa 30 000 euroa

Miekasta panttihuutokaupassa 30 000 euroa
24.5.2017

Monet keräilijät ovat jäävänneet huutokauppaseurannastaan panttihuutokaupat, koska eivät usko niistä juurikaan löytyvän arvokkaita keräilyesineitä. Kannattaisi kuitenkin seurata, sillä toisinaan panttihuutokaupoissa on tarjolla todellisia harvinaisuuksia.

Panttihuutokauppa eroaa osin melkoisestikin arvohuutokaupoista. Kun arvohuutokauppoihin nimenomaan tarjotaan esineitä myytäväksi, panttilainaamon asiakas tuo korunsa tms. ensisijaisesti saamansa lyhytaikaisen luoton pantiksi. Esimerkiksi Helsingin Pantin – jolla on konttoreita kuudessa kaupungissa – lainoista peräti 95 prosenttia lunastetaan takaisin. Vain siis mitätön määrä pantatuista esineistä päätyy huutokauppaan.

Ostajien harmiksi näitä lunastuksia saattaa tapahtua vielä senkin jälkeen, kun huutokappaluettelo on jo julkaistu, jolloin ne siis poistuvat myynnistä.

Merkittävä ero on myös se, että vasarahinnan päälle ei ostajalle tule mitään huutomaksuja, jotka arvohuutokaupoissa ovat yleensä 18–22 prosenttia vasarahinnasta.

Helsingin Pantin/Helsingin Huutokauppakamarin huutokaupassa 16.5. oli myyntiin päätynyt varsin mielenkiintoinen harvinaisuus, joka näytti kiinnostaneen monia militarian ja venäläisen antiikin keräilijöitä – nimittäin venäläinen laivastoupseerin miekka vuodelta1888. Siitä maksettiin peräti 30 000 euroa, mikä on jo aika poikkeuksellinen hinta panttihuutokaupassa.

Helsingin Huutokauppakamarilla panttihuutokaupassa myydyn venäläisen laivastoupseerin miekan terässä on etsattua/kullattua koristelua –  mm. keisarillinen kaksoiskotka.  Terän pituus on 73 cm ja kokonaispituus 88 cm. Mukana on huotra. Miekassa on käyttökulumaa.

Ilmeisesti samalta panttilainaajalta olivat peräisin myös kaksi luukahvaista laivastoupseerin tikaria. Niistä maksettiin runsaat 3 000 euroa/tikari.

Nämä tikarit ja miekka tuskin jäivät Suomeen, vaikka militarian keräilijöitä on täälläkin paljon. 

Tynellin valaisimia Virkamieskerholta

Tamperelainen Annmari´s on saanut seuraavaan huutokauppaansa 25.5. mielenkiintoisen erän Paavo Tynellin valaisimia. Ne ovat peräisin suljetun Myllykosken paperitehtaan Virkamieskerholta eli klubirakennuksesta, jonne ne oli tilattu Taito Oy:ltä erikoistilauksena. Kaikki valaisimet ovat varhaiselta 1950-luvulta, jolloin klubirakennusta uudistettiin.

Annmari´sin seuraavaan huutokauppaan tulee myyntiin mm. tämä Paavo Tynellin kuparinen kattovalaisin, jonka on korkeudeltaan 55 cm ja halkaisijaltaan 60 cm. Sen arviohinta 0n 5 000–6 000 euroa.

Valaisimien metallisosat ovat 97,5-prosenttisesti puhdasta kuparia, joka tilattiin Outokummulta erikseen Taito Oy:lle näitä valaisimia varten.

Paavo Tynellin hieno seinävalaisin Myllykoski Oy:n Virkamieskerholta on Annmari´sin huutokaupassa arvioitu 4 000–5 000 euron hintaiseksi. Valaisimen korkeus on 90 cm ja halkaisija 32,5 cm.

Huutokaupattavana ovat myös Artekilta tilatut Alvar ja Aino Aallon huonekalut 1930-luvulta, jolloin klubirakennus rakennettiin.

Wallenbergin hopeat Tukhomassa

Yhteen Ruotsin merkittävimpään teollisuus- ja finanssisukuun kuuluneen Peter Wallenbergin (1926–2015) kuuluisasta hopeakokoelmasta on merkittävä osa tulossa myyntiin Bukowskisin Tukholman huutokauppaan kesäkuussa.

Kokoelmaan kuuluu noin 300 hopeaesinettä, joista suurin osa on ruotsalaista hopeaa 1600- ja 1700-luvuilta, mutta paljon on myös vanhaa englantilaista hopeaa, jonka keräilystä alkoi hänen hopeaesineinnostuksensa. Niistä myyntiin tulee nyt 60 esinettä.

Hänellä oli kokoelmiaan kartuttaessaan yleensä tavoitteena saada hankittua kolme samanlaista, samantyyppistä tai samanarvoista esinettä – yksi jokaiselle lapselle. Uusia hopeaesineitä hankiessa se oli vielä helppoa, mutta erittäin vaikeaa, kun kysymyksessä oli antiikkihuutokaupasta hankittavaksi aiottu esine.

Peter Wallenbergilla oli tunnuslauseena kokoelmaa kartuttaessaan ”bästa av det bästa”.

Netissä juuri päättyneessä Bukowskisin Helsingin Art & Antiques -huutokaupassa oli myynnissä mielenkiintoiset viinilasit, jotka kuuluvat Venäjän Romanov-suvun 300-vuotisjuhla-astiastoon. Ne on valmistettu Keisarillisessa lasitehtaassa Pietarissa 1913 ja tehty 1700-luvun tyyliin. Viinilasipari on hiottua lasia sekä maalattua kultaa ja mustaa. Laseissa on tsaari Nikolai II:n sekä Alexandra Fedorovnan nimikirjaimet ja toisella puolella venäjän kaksoiskotka. Lasien korkeudet ovat 16,7 cm ja 16,9 cm. Parin arviohinta oli 4 000–5 000 euroa, mutta ne jäivät myymättä. Korkein tarjous oli 2 800 euroa, mikä huutomaksujen jälkeen olisi merkinnyt noin 3 400 euron hintaa.

Rahoja ja merkkejä Holmastolla

Rahaliike Holmaston huutokaupassa 20.5. oli myytävänä jälleen rahaharvinaisuuksia, joista kalleimmaksi nousi puolen taalerin puolalainen hopearaha vuodelta 1644. Kolikon lähtöhinta oli 1 000 euroa, mutta siitä maksettiin huutomaksuineen peräti noin 17 000 euroa.

Suomessa on kyllä maksettu keräilyrahasta enemmänkin, sillä kallein koskaan myyty keräilyraha myytiin niin ikään Holmaston huutokaupassa kaksi vuotta sitten 132 000 eurolla. Kyseessä oli Keisarillisen Venäjän 10 ruplan kultaraha tsaari Nikolai II:n kruunajaisvuodelta 1896. Näitä rahoja valmistettiin alun perin vain 125 kappaletta lähinnä käytettäväksi lahjoina.

Seuraavaksi jännitetään Suomen Filateliapalvelun Hellman-huutokauppaa, joka pidetään 27.5. Tampere-talolla. Sinne on jälleen kulkeutunut filatelian ohella erikoisempiakin keräily- tai jälleenmyyntikohteita. Tarjolla on esimerkiksi melkoinen erä käyttämättömiä ravintola/hotelliaiheisia tulitikkuetikettejä noin 1970–1980-luvuilta. Erilaisia etikettejä on noin sata, ja yhteensä niitä on myynnissä tässä erässä noin 50 000 kpl. Ne lienevät peräisin lopettaneesta kirjapainosta, ja erilaisia eriä on useita.

Filateliapalvelun huutokaupan lähtöhinnaltaan kallein kohde tuskin jää Suomeen. Kyseessä on erittäin harvinainen muistopienoisarkki näyttelystä Neuvostoliitossa vuonna 1932. Lähtöhinta on 6 000 euroa.

Tulitikkuetikettien keräily oli varsin yleistä vielä 1950–1970-luvuilla, mutta näyttää hiipuneen. Tämänkin 50 000 etiketin erän lähtöhinta on vain 50 euroa.

Keräilijältä lienevät sen sijaan peräisin sytkärit, joita on tarjolla mm. yksi noin kolmen kilon erä. Mukana on laatumerkkejäkin – mm. Rowenta ja Ronson, ja viisi sytkäriä on peräti alkuperäisissä rasioissaan. Erän lähtöhinta on 20 euroa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti